Caprivi Ucu - Vikipedi
Caprivi ucu, Afrika kıtasında bulunan Namibya devletinin kuzeydoğu bölgesinde bulunan ince uzun çıkıntı için verilen coğrafi bir isimlendirmedir. Bu isimlendirme 20. yüzyıl başlarında Alman Güneybatı Afrikası bölgesinde bulunan ve Zambezi nehrine kadar uzanan bölgeye verilen bir isimdi. Bu isim bölgeye o dönemler Almanya Şansölyesi olan Georg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli onuruna verilmiştir.
Tarih
[değiştir | kaynağı değiştir]Bölgenin bu şeklini ve ismini almasının dönemi, 19. yüzyıl sonlarında Büyük Britanya ile yapılan ve Zanzibar Antlaşması'nın üçüncü maddesi ile de resmîleştirilen anlaşmaya denk gelmektedir. Almanya İmparatorluğu o dönem sahip olduğu Alman Güneybatı Afrikası sömürge sistemini, Zambezi ile birleştirme isteği içerisindeydi. Bölgenin ve sömürge sisteminin güvenliği açısından bu şekilde bir koridor açılması talebinde bulunan Almanya, yapılan anlaşma ile bu koridora sahip olmuştur. Bu koridorun değeri ve önemi yapılan keşiflerde birçok kez dile getirilmiş, değişimin ancak çok daha değerli bir bölge ile ki o dönem değerli bölge olarak Walvis Bay dile getirilmiştir, değiştirilebileceği ifade edilmiştir. 27 Ocak 1909 tarihinde tamamen güvenlik bölgesinin içerisine dahil edilen koridor Güneybatı Afrika ülkesinin (günümüzde Namibya) bir parçası haline getirilmiştir. Özellikle Güneybatı Afrika bölgesi olarak 1921 ile 1990 yılları arasında Güney Afrika Cumhuriyeti manda yönetimi altında olduğu dönemlerde bölge batı ve doğu bölgelerine ayrılmıştır. Ülkenin 1990 yılında bağımsızlığını kazanması ile sınırları yeniden çizilen bölgenin Batı Caprivi bölümü günümüzde Namibya'nın Kavango bölgesini oluştururken, Doğu Caprivi Namibya içerisinde Caprivi bölgesini oluşturmaktadır.
Namibya'nın 1990 yılında bağımsızlığını kazanması sonrası bölgede bağımsızlık talepleri dile getirilmiş, United Democratic Party – Caprivi Freedom partisi bu uğurda silahlı mücadele başlatmıştır. 1999 yılında bölgede hükûmet güçleri ile isyancı güçler arasında çıkan çatışmalarda (Bkz.: Caprivi çatışması) hayatını kaybedenler, yaralananlar ve ülkeyi Botsvana yönünde terk edenler olmuştur. Caprivi bölgesinin tarihi sınırlarını kapsayacak şekildeki bölgeleri için bağımsızlık mücadelesini 7 Ekim 2002 tarihinde bölgenin Free State of Caprivi adı altında bağımsızlık ilanını gerçekleştirerek üst seviyeye çıkartmıştır. Namibya merkezi hükûmet tarafından kabul edilmeyen bağımsızlık ilanı sonrası sürgüne giden parti yönetimi, bağımsızlık taleplerini günümüzde de sürgünde bulundukları Danimarka'dan da zaman zaman dile getirmektedirler.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Bağımsızlık mücadelesi27 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Caprivi tarihi5 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
- Zanzibar antlaşmasının tam metni17 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)