Dedim-Dedi - Vikipedi

Dedim-Dedi, âşıkların başta aşk konusu olmak üzere hemen her konuda karşılıklı konuşma esasına dayalı söyledikleri şiirlerdir.[1] Koşmalarda, seven erkekle sevilen kadının şiirle konuşmasından doğan bu muhavereli şiire çokça rastlanır.[2] Halk şiirinde ve saz şiirinde yaygın olarak görülen bir şiir türüdür.[2] Divan şiirinde de bulunur.[2] Bu tür şiirler, genellikle sorulu cevaplı olarak düzenlenir.[3] Bir dize soru, bir dize cevap biçiminde olanları olduğu gibi, soru ve cevabı aynı dize içinde olanlar da vardır.[3]

Dedim: Dilber, yanakların kızarmış..
Dedi: Çiçek taktım, gül yarasıdır.
Dedim: Tane tane olmuş benlerin..
Dedi : Zülfün değdi, tel yarasıdır.

Dedim: Dilber, sana yazıldı kanım!
Dedi: Niçin dersin benim sultanım?
Dedim: Kimler sarmış ince miyanın?
Dedi: Kendin sardın, kol yarasıdır.

Dedim: Bu Ömer'in aklını aldın.
Dedi: Sevdiğine pişman mı oldun?
Dedim: Dilber, niçin sararıp soldun?
Dedi: Hep çektiğim dil yarasıdır...

Âşık Ömer [2]

  1. ^ Kaya, Doğan. ""Diýdım Diýdı" Şiir Söyleme Geleneği Bağlamında Molla Nefes'in Şiirleri" (PDF). dogankaya.com. s. 1. 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016. 
  2. ^ a b c d Karaalioğlu, Seyit Kemal (1975). Edebiyat Terimleri Kılavuzu. İstanbul: İnkılâp ve Aka Kitabevleri. s. 73. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016. 
  3. ^ a b "Âşık Edebiyatı Terminolojisi" (PDF). mustafaaca.com. s. 5. 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]