Dejenere sanat - Vikipedi
Dejenere sanat (Almanca: Entartete Kunst), 1920'lerde Almanya'daki Nazi Partisi tarafından modern sanatı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adolf Hitler'in diktatörlüğü sırasında, uluslararası üne sahip sanatçıların birçok eseri de dahil olmak üzere Alman modernist sanatı, devlete ait müzelerden kaldırıldı ve bu tür sanatların Alman olmayan, Masonluk, Yahudi veya Komünist olarak görülüp, "Alman duygusuna hakaret" olduğu gerekçesiyle Nazi Almanyası'nda yasaklandı. Dejenere sanatçı olarak tanımlananlar, öğretmenlik görevlerinden ihraç edilme, sanatlarını sergilemeleri veya satmaları yasaklanma ve bazı durumlarda sanat üretme yasağı gibi yaptırımlara maruz kaldılar.
Dejenere Sanat, 1937'de Münih'te Naziler tarafından düzenlenen, düzensizce asılmış ve sanatla alay eden metin isimleri eşliğinde 650 modernist sanat eserinden oluşan bir serginin adıydı. Kamuoyunu modernizme karşı kışkırtmak için tasarlanan sergi, daha sonra Almanya ve Avusturya'daki diğer birçok şehri gezip dolaştı.
Modern sanat tarzları yasaklanırken, Naziler, geleneksel tarzda ve ırksal saflık, militarizm ve itaat gibi "kan ve toprak" değerlerini yücelten resim ve heykelleri desteklediler. Benzer kısıtlamalar, tonal olması ve herhangi bir caz etkisinden arınmış olması beklenen müziğe de getirildi; onaylanmayan müzik, dejenere müzik olarak adlandırıldı. Filmler ve oyunlar da sansürlendi.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "The Collection | Entartete Kunst". MoMA. 17 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010.