Demokratik Sosyalist İttihatçı Parti - Vikipedi

Demokratik Sosyalist İttihatçı Parti
al-Hizb al-waHdawi al-ishtiraki ad-dimuqraTi
Genel sekreterFadullah Nasreddin[1]
MerkezŞam, Suriye
İdeolojiSosyalizm
Sendikacılık
Nasırcılık
Siyasi pozisyonSol
Ulusal üyelikUlusal İlerici Cephe
Suriye

Demokratik Sosyalist İttihatçı Partisi (Arapçaالحزب الوحدوي الاشتراكي الديمقراطي - al-Hizb al-waHdawi al-ishtiraki ad-dimuqraTi) Suriye'de bulunan bir siyasi partidir. 1974'te Sosyalist İttihatçı Parti'den koparak kuruldu[2] 1988 yılının Aralık ayı sonunda, hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden ve yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'ye katıldı. Demokratik Sosyalist İttihatçı Parti, kuruluşundan 9 Mart 2001'deki ölümüne kadar Genel Sekreter Ahmed el-Esad tarafından yönetildi. El-Esad, 1974'te Sosyalist İttihatçı Genel Sekreter Fayiz İsmail tarafından ihraç edilene kadar Sosyalist İttihatçı Parti'nin Siyasi Bürosunun bir üyesiydi.

El-Esad'ın 2001'deki ölümünden sonra partinin Siyasi Bürosu, Merkez Komitesi'ni bir genel sekreter seçmeye davet etti. Zafer, kullanılan oyların neredeyse yarısını alan Siyasi Büro sekreteri Ahmed el-Esad'ın oğlu Firas el-Esad'ın oldu. Firas el-Esad, parti liderliğinin resmi kararı ona pozisyon vermeksizin bir yıldan fazla bir süre genel sekreter olarak kaldı. Bu dönemde Fadullah Nasreddin, parti içinden veya dışından gelen baskılara yenik düşen Esad'ı devirmek için harekete geçti. Merkez Komitesi'nin protestosu sebebiyle üç aylık bir süre için geçici bir genel sekreter seçmeye karar verildi. Fadullah Nasreddin, yeni genel sekreter ve Siyasi Büro'nun partinin genel konferansını yapması şartıyla Firas el-Esad'ın desteğiyle seçildi. Konferans gerçekleşmedi fakat Fadullah, genel sekreterliğe devam etti. Kendisi hâlâ Suriye Halk Konseyi'nde görev yapmaktadır.

22 Nisan 2007'deki Suriye parlamento seçimlerinde parti, parlamentodaki 250 sandalyenin 4'ünü kazandı.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Syria's Parliamentary Elections". MERIP. 8 Ocak 1992. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020.