Didgeridoo - Vikipedi

Didgeridoo
Didgeridoo

Didgeridoo (/ ˌdɪdʒəriːduː /) (bir didjeridu olarak da bilinir), Kuzey Avustralya'daki yerli Avustralyalılar tarafından potansiyel olarak son 1.500 yıl içinde geliştirilen ve bugünlerde hem Avustralya'da hem de dünya çapında hala yaygın olarak kullanılan bir rüzgâr enstrümanıdır.[1]

Bazen doğal ahşap trompet veya "drone borusu" olarak tanımlanır. Müzikologlar bunu bir pirinç aerografi olarak sınıflandırırlar.

Didgeridoo'nun yaşını belirten güvenilir bir kaynak yok. Kuzey Avustralya'daki kaya sanatının arkeolojik çalışmaları, Kuzey Bölgesinin Kakadu bölgesindeki halkın, bu dönemden kalan mağara duvarları ve sığınma evlerindeki tabloların tarihlendirilmesine dayanılarak 1000 yıldan az bir süredir didgeridoo'yu kullandığını göstermektedir. Tatlı su döneminden (1500 yıl önce başlamış olan) Arnhem Land platosunun kuzey kenarında bulunan Ginga Wardelirrhmeng'de net bir kaya resmi, bir didgeridoo müzisyteni ve bir Ubarr Törenine katılan iki şarkıcıyı gösteriyor.

Modern bir didgeridoo genellikle silindirik veya koniktir ve 1 ila 3 m (3 ila 10 ft) uzunluğundaki herhangi bir alanı ölçebilir. Çoğu yaklaşık 1.2 m (4 ft) uzunluğundadır. Genel olarak, alet ne kadar uzun olursa, aletin veya tuşun zemini de o kadar düşük olur. Bununla birlikte, alevli aletler, aynı uzunluktaki açılmayan aletlerden daha yüksek bir perde oynarlar.

İsimler ve etimoloji

[değiştir | kaynağı değiştir]

Enstrüman için Kuzey Avustralya'daki Aborijin halkları arasında pek çok ismi vardır, bunlardan hiçbiri "didgeridoo" kelimesine benzemez. Birçok didgeridoo meraklısı ve bazı bilim adamları, geleneksel belgeler için yerel isimleri saklamakla savunuyor ve bu uygulama bazı Aborjin topluluk örgütleri tarafından onaylandı. Bununla birlikte, günlük konuşmalarda, iki dilli Aborijin halkı, çoğunlukla, kendi dilinde aletin ismiyle değiştirilebilen "didgeridoo" kelimesini kullanacaktır.

"Didgeridoo", Batı icatının bir onomatopoetik sözcüğü olarak düşünülür. Basılmış sözcüğün en erken evreleri Hamilton Spectator'un 1908 baskısı, The Northern Territory Times ve Gazete'nin bir 1914 baskısı ve Smith'in Haftalık 1919 sayılı bir sayısında yer alıyordu. Burada "infernal didjerry" yazıyordu; Bir ses - (phonic) didjerry, didjerry, didjerry ve benzeri reklam sonsuzluğu ".

  1. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]