Dini demokrasi - Vikipedi

Dini demokrasi, belirli bir dinin değerlerinin yasaları ve kuralları etkilediği bir hükümet biçimidir. Bu terim, dinin hükûmet biçimine dahil edildiği tüm ülkelere uygulanır.[1]

Demokrasiler seküler veya dini olarak nitelendirilebilir. Demokrasinin tanımı siyasetçiler ve bilim insanları arasında tartışmalıdır ve farklı şekillerde yorumlanır. Bazılarına göre sadece liberal demokrasi gerçek demokrasidir, bazılarına göre din demokrasiyle bütünleştirilebilir, bazılarına göre ise demokrasi için din gereklidir. Ayrıca, siyasi liderlerin dindarlığı da demokrasinin pratikleşmesini etkileyebilir.[2]

Dini demokrasinin önemli eleştirileri, seküler ve hukukçu bakış açılarından yapılan eleştirileri içerir.[3][4]

  • Seküler bakış açısından, din demokrasiye engel olur çünkü belli bir hukuki ve toplumsal prensipler kümesini uygular. Din ve devlet ayrılığı, özgürlüğü korumak ve eşitliği sağlamak için gereklidir. Birçok ülke, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere, dinleri yasal düzenlemelerine dahil ederken, seküler bir demokrasinin neyin kapsamına girdiği tartışılabilir.
  • Hukuki bakış açısından, demokrasi köktendinci bir toplumda asla genel kabul göremez. Katı bir dini metin yorumu dışında kalan her şey reddedilir ve egemen olan halk değil, Tanrıdır.
  • Dönüşüm, bir ulusun çeşitlilik ve zenginlik açısından bir tehdit olabilir. Bir topluluğun bireyleri, dönüşümler sonucunda nüfuslarının azalmasını gördüklerinde endişe duyabilir ve korkabilir.

Demokratik olduğunu iddia eden ancak uluslararası toplum tarafından bu şekilde tanınmayan dini demokrasiye sahip devletler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "AbdolKarim Soroush :: عبدالکريم سروش". 15 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021. 
  2. ^ 1904063187 : 9781904063186:Theory of Religious Democracy 9 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ WorldWide Religious News-President Says Democracy Conforms With Religion in Iran 8 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Archived copy" (PDF). 1 Ocak 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2007.