Ekosofi - Vikipedi
Makale serilerinden |
Ekosofi veya ekofelsefe, ekolojik uyum veya denge felsefesidir. Terim, Fransız post-yapısalcı filozof ve psikanalist Félix Guattari ile birlikte derin ekolojinin Norveçli babası Arne Næss tarafından oluşturulmuştur.
Félix Guattari
[değiştir | kaynağı değiştir]Ekosofi aynı zamanda psikanalist, postyapısalcı filozof ve siyasi aktivist Félix Guattari tarafından ortaya atılan bir uygulama alanını ifade etmektedir. Guattari'nin bu terimi kullanması, 20. yüzyılda mücadelelerine toplumsal devrim paradigmasının hakim olduğu toplumsal kurtuluş yanlılarının, argümanlarını toplumsal ve çevresel alanların karşılıklı bağlantılarını anlayan ekolojik bir çerçeveye oturtmaları gerekliliğine işaret etmektedir.
Guattari, geleneksel çevreci perspektiflerin, insan kültürü ve insan dışı doğal sistemler arasındaki ikici ayrımı sürdürerek insanlar ve doğal çevreleri arasındaki ilişkinin karmaşıklığını gizlediğini düşünmektedir; ekosofiyi bu tür çalışmalara tekçi ve çoğulcu bir yaklaşım getiren yeni bir alan olarak tasavvur etmektedir. O halde Guattarcı anlamda ekoloji, insan öznelliği, çevre ve sosyal ilişkiler de dahil olmak üzere, hepsi birbiriyle yakından bağlantılı olan karmaşık olguların incelenmesidir. Bu karşılıklı bağlantı vurgusuna rağmen, Guattari bireysel yazıları ve Gilles Deleuze ile daha ünlü işbirlikleri boyunca bütüncüllük çağrılarına karşı direnmiş, heterojenliği ve farklılığı vurgulamayı tercih etmiş, birleşik ve bütüncül yapılar oluşturmak yerine köksapsal yapıların izini sürmek için bir araya gelişleri ve çoklukları sentezlemiştir.
Sosyal ve maddi çevrede değişiklik yapılmadan zihniyetlerde de değişiklik olamaz. Burada, çevresel ekolojiyi sosyal ekolojiye ve zihinsel ekolojiye bağlayacak bir "ekosofi" kurmanın gerekliliğini öne sürmeme neden olan bir döngünün içinde bulunuyoruz.
— Guattari 1992
Guattari'nin zihin, toplum ve çevrenin birbiriyle etkileşen ve birbirine bağlı üç ekolojisi kavramı, sibernetikçi Gregory Bateson'ın yazılarından oluşan Zihin Ekolojisine Doğru Adımlar'da sunulan üç ekolojinin ana hatlarından yola çıkmaktadır.
Næss'in tanımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Næss ekosofiyi şu şekilde tanımlamıştır:
Ekosofi ile ekolojik uyum veya denge felsefesini kastediyorum. Bir tür felsefe ya da bilgelik olarak felsefe açıkça normatif olup, hem normları, kuralları, önermeleri, değer öncelikli bildirimleri hem de evrenimizdeki durumlara ilişkin hipotezleri içermektedir. Bilgelik politik bilgeliktir, reçetedir, sadece bilimsel açıklama ve öngörü değildir. Bir ekosofinin ayrıntıları, yalnızca kirlilik, kaynaklar, nüfus vb. 'gerçekler' değil, aynı zamanda değer öncelikleri ile ilgili önemli farklılıklar nedeniyle birçok çeşitlilik gösterecektir.
— A. Drengson and Y. Inoue, 1995, sayfa 8
Arne Næss, 1972 yılında Oslo Üniversitesi'nde profesör iken, çevre literatürüne "derin ekoloji hareketi" ve "ekosofi" terimlerini kazandırmıştır. Næss makalesini 1972 yılında Bükreş'te Üçüncü Dünya Gelecek Araştırmaları Konferansı'nda yaptığı bir konuşmaya dayandırmıştır. Drengson'ın "Ekofelsefe, Ekosofi ve Derin Ekoloji Hareketi: Genel Bir Bakış" adlı kitabında belirttiği gibi, "Næss konuşmasında ekoloji hareketinin uzun vadeli arka planını ve Doğaya saygı ve diğer varlıkların doğuştan gelen değeriyle olan bağlantısını tartıştı." Næss'in insanları Doğa'nın "toplam alan imgesinin"[1] ayrılmaz bir parçası olarak görmesi, Guattari tarafından ana hatları çizilen alternatif ekosofi yapısıyla tezat oluşturmaktadır.
Ekosofi ile eşanlamlı olan ekolojik bilgelik terimi, 1973 yılında Næss tarafından ortaya çıkarıldı. Konsept derin ekoloji hareketinin temellerinden biri haline gelmiştir. Yeşil Partilerin tüm değer ifadeleri , ekolojik bilgeliği temel bir değer olarak ele almaktadır— bu, Yeşiller Partisinin orijinal "Dört Sütunu"ndan biriydi ve genellikle bu partilerin en temel değeri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca genellikle yerli din ve kültürel uygulamalarla da ilişkilendirilir. Politik bağlamında, ekolojik sağlık veya bilimsel ekoloji kavramları kadar kolay tanımlanamayabilir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Næss, Arne. (1972): Shallow and the Deep. Oslo: Inquiry.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Drengson, A. ve Y. Inoue, eds. (1995) Derin Ekoloji Hareketi: Giriş Antolojisi . Berkeley: Kuzey Atlantik Yayıncıları.
- Guattari, Félix: "Sosyal pratiklerin geri ödemesini dökün". İçinde: Le Monde Diplomatique (Ekim 1992): 26-7.
- Guattari, Félix: »Sosyal Uygulamaları Yeniden Oluşturmak«. İçinde: Genosko, Gary (Hg.) (1996): Guattari Okuyucusu. Oxford, Blackwell, S.262-273.
- Maybury-Lewis, David. (1992) "Kabile Olmanın Önemi Üzerine: Kabile Bilgeliği." Milenyum: Kabile Bilgeliği ve Modern Dünya. Binimun Productions Ltd.
- Hayır, Arne. (1973) Sığ ve Derin Uzun Menzilli Ekoloji Hareketi: Bir Özet". Soruşturma, 16:95-100
- Drengson A. & B. Devall (2008) (Eds) Bilgeliğin Ekolojisi. Arne Naess'in yazıları . Berkeley: Kontrpuan
- Levesque, Simon (2016) Ekosofinin iki versiyonu: Arne Næss, Félix Guattari ve bunların göstergebilimle bağlantısı. İşaret Sistemleri Çalışmaları 44(4): 511-541. http://dx.doi.org/10.12697/SSS.2016.44.4.03
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Ekofelsefe, Ekosofi ve Derin Ekoloji Hareketi: Alan Drengson Ecospherics.net'ten Genel Bir Bakış . Erişim tarihi: 2005-08-14.
- Trompetçi, Ekosofi Dergisi.