Falkland Adaları bayrağı - Vikipedi

Falkland Adaları bayrağı
Kullanan(lar)Falkland Adaları
Kabul tarihi29 Eylül 1948
Oran1:2

Falkland Adaları bayrağı, Atlas Okyanusu'nun güneyinde Güney Amerika kıtasına dâhil edilen ve Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri olan Falkland Adaları tarafından kullanılan bayrak.[1] Falkland Adaları bayrağı günümüzdeki hâli ile 29 Eylül 1948 tarihinde kabul edilmiştir.[2]

Bayrak mavi zemin üzerine oluşturulmuş olup, göndere çekilen bölümün sol üst köşesinde, bayrağın dörtte birini kaplayacak şekilde Birleşik Krallık bayrağı bulunmaktadır. Bayrağın dalgalanan sağ tarafında ise Falkland Adaları arması yer almaktadır.

Bayrakta bulunan Falkland Adaları arması bir kalkandan oluşmaktadır. Mavi bir zemine sahip olan kalkanın orta kısmında alt kısmına kadar konumlandırılan ve ülkenin etrafını saran denizi temsilen üç beyaz dalga yer almaktadır. Mavi ve beyaz dalgaların oluşturduğu bu alt alanın üzerine heraldik açıdan sağ tarafa doğru giden, yelkenleri açık gemi konumlandırılmıştır. Bu gemi John Davis'in 1592'de Falkland Adaları'nı gördüğü bilinen Desire gemisini simgelemektedir. Orta direkte yer alan yelken üzerinde adanın coğrafî olarak yer aldığı güney haçı takımyıldızı bulunurken, direklerde her biri hareket yönüne karşı esen, üzerinde kırmızı haç bulunan bayraklar yer almaktadır. Kalkanın üst bölümünde ise adanın bitki örtüsünü temsilen bulunan çimen topağı üzerinde yer alan ve yine adanın geçim kaynağı olan ve adanın ana endüstri kollarından olan koyun yetiştiriciliğini vurgulayan Ovis aries bulunmaktadır. Kalkanın alt kısmında yer alan slogan bandında ise İngilizce Desire The Right (Türkçe: Doğruyu Arzula) yazmaktadır.[3]

Falkland Adaları zaman içerisinde farklı bayraklar kullanmış, son olarak 1999 yılına kadar mevcut bayrağa benzer bir bayrak kullanımda olmuştur. Bu eski bayrakta dalgalanan kısımda bulunan arma beyaz bir daire içerisinde yer almaktaydı.

  1. ^ "Falkland Islands - 19th Century flag". www.crwflags.com. 20 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Falkland Islands (1937-1948)". www.crwflags.com. 20 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 
  3. ^ "The Falklands War in pictures". The Telegraph (İngilizce). 2 Şubat 2012. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]