Feyyum mumya portreleri - Vikipedi
Mumya portresi veya Feyyum mumya portreleri, Roma İmparatorluğu idaresindeki Mısır'da içine mumyaların konduğu ahşap tabutların üzerine ya da daha nadîren doğrudan mumya sargıları üzerine boyanmış portre resimlerini tarif etmek için kullanılan çağdaş bir tâbirdir.
Mumya portreleri, Mısır'ın her yerinde, özellikle Feyyum Vahası'nda bulunan yerleşimlerde, bilhassa Antinoepolis'te bulunmuştur. Uygulamanın görünüşe göre MÖ 1. yüzyılın sonlarında veya MS 1. yüzyılın başlarında başladığı, Roma'nın Mısır eyaleti olan Roma dönemine tarihleniyorlar. Bu soru üzerine yapılan son araştırmalar 3. yüzyılın ortalarına doğru gidiyor.
Genellikle MS 1. yüzyıldan 3. yüzyıl ortasına kadar süren devrede yapıldıkları kabul edilir. Portreler, Antik Mısır'da köklü geçmişe sahip mumya tabutu resim sanatını miras almış ve dolayısıyla başta Kıpti ikonografisi olmak üzere post-klasik ve erken Orta Çağ dönemlerindeki Doğu Akdeniz sanatını etkilemiştir.
Yaklaşık dokuz yüz portre günümüze kadar kalabilmiştir. Bunun temel nedeni, Mısır'da sıcak ve kurak bir iklim görülmesidir.
Resim galerisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Ekici, Fatma Deniz Korkmaz (2012). "Fayyum Portreleri". Sanat dergisi, 22. Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi. ISSN 1302-2938. 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2017.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Wikimedia Commons'ta Fayum mummy portraits ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur