Flakpanzer 1 - Vikipedi

Flakpanzer I
Çeşidi Kundağı motorlu uçaksavar
Uyruğu Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Hizmet 1941–1943
Kullanıcılar Wehrmacht
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Krupp
Üretildiği tarih 1941
Üretim adedi yaklaşık 24
Özellikler
Ağırlık 5.5 ton
Mürettebat 4

Ana silahı 1 × 2 cm Flak 38
Motor Krupp M 305, dört silindir hava soğutmalı benzinli motor
59 BG
Harekat menzili 145 km (yol) ya da 100 km (yol dışı)
Azami hızı 37 km/h


Genelde Flakpanzer 1 olarak bilinen 2 cm Flak 38 auf Panzer 1 Ausf A,[1] II. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan Panzer 1'den dönüştürülmüş kundağı motorlu bir uçaksavar silahıdır.

Flakpanzer 1, Fransa Muharebesi sırasında Flak'ın zırhının yetersiz olduğu anlaşıldığında geliştirilmeye başlandı. Alman Heereswaffenamt, hafif uçaksavar toplarını tank şaselerine monte etmeye karar verdi. Panzer 1'in şasesi bu dönüşümler için kullanıldı, çünkü çok fazla mevcuttu. Dönüşümler Stoewer tarafından yapıldı.

Toplamda bu araçlardan 24 tane üretildi. Dönüştürme sırasında üst yapının parçaları ve motor bölmesinin komple kaplaması, daha düz bir alan kazanmak için kaldırıldı. Daha iyi bir ağırlık merkezi elde etmek için üst yapının ön zırhı yaklaşık 18 mm ileri kaydırıldı. Yan taraftaki kanatlar basit metal levhalardan yapılmıştı ve gerçek bir koruma sağlamıyorlardı. Daha fazla yer kazanmak için (Panzer 1 çok küçük bir zırhlı araçtı) radyo sökülmüştü; iletişim el hareketleri ile yapılıyordu. Araçlar FlaK 38 ile silahlandırılmıştı; ek olarak mürettebat Karabiner 98k gibi küçük silahlar ile de donatılmıştı. Sürücünün araca girmesini kolaylaştırmak için ana silah merkezi değil hafifçe sağa doğru monte edilmişti. Mühimmat, sürücü koltuğunun altında ve yükleyicinin arkasında saklanıyordu.

Yalnızca bir birlik, Motorize Flak taburu 614, Flakpanzer 1 ile donatılmıştır. Birim 1941'de toplandı ve aynı yıl Romanya'da konuşlandırıldı. Oradan doğu cephesinin güney kısmına taşındılar. Servisteyken araçlar uçaklara karşı sınırlı bir savunma sunmuştur, genellikle yer hedeflerine karşı kullanılmıştır. Mürettebatın yetersiz korunması nedeniyle yüksek kayıplar yaşandı. Bütün tabur, çoğu araç terk edilmiş ya da yok edilmiş olsa da 1943 yılında Stalingrad'da dağıldı.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi