Klasik pop - Vikipedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Aralık 2018) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Klasik pop, bir Amerikalı şarkı yazma, söyleme ve düzenleme stilidir.
En parlak çağları, 1930'lar ve sonrasıdır ve o zamanlarda, "Popüler müziğin ta kendisi" olarak ifade edilmiştir. Rock and roll'un keşfine kadar da "popüler müzik" olarak kalmıştır. Bir janr olarak da, kendisini kanıtlamış birçok şarkıcı ve müzik grubu tarafından somutlaştırılmıştır.
Pop'dan çok önce popülerleşen caz yüzünden, pop standartları, caz standartları ile çokça karıştırılmıştır. Bunun sebebi ise caz müzisyenlerinin pop standartlarına ilgi duyması ve birçoğunu kendi yorumlarıyla seslendirmeleri olmuştur. Michael Jackson, Ray Charles, Louis Armstrong, Cole Porter, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Anita O'Day, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Dinah Shore ve Britney Spears gibi yaşadığı dönemin en büyük isimleri arasında kabul edilen sanatçılar tarafından da dikkate değer görülmeleri ve seslendirilmeleri, pop standartlarının önünü açmıştır. Günümüzde pop müziğin öncüleri Lady Gaga, Adele, Katy Perry, Rihanna, Beyoncé gibi sanatçılardır. Günümüzdeki çoğu sanatçı geçmişten ilham alarak yeni türler ortaya koymaktadır.Birçok önemli isim tarafından dikkate değer bulunmasıyla adından söz ettirmiş "pop standartları", akılda kolay kalan şarkı sözleri ve etkili ritimleriyle müzik piyasasında sarsılmaz bir yere çabucak sahip olabilmiştir. Bu bağlamda, bir takım terimleri de beraberinde getirmiştir:[1]
- "Pop", çok çabuk tanınan ve tanındığı hızla unutulan parçalardan oluşur.
- "Hit" büyük yankı uyandırmış parçalar için kullanılan bir terimdir.
- "Standart" tanınırlığını geçen her yıl biraz daha arttıran parçalar için kullanılan bir terimdir.[1]
Günümüzde
[değiştir | kaynağı değiştir]Bugün, "klasik pop", birçok popüler sanatçı (Diana Krall, Michael Bublé, Natalie Cole...) tarafından el üstünde tutulan bir terim olmuştur.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Dünyanın Müzik Renkleri" (PDF). 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Haziran 2021.