Hüsnü Can Başer - Vikipedi

Kemal Hüsnü Can Başer, (d. 15 Temmuz 1949, Çankırı), Türk eczacı, akademisyen.

Babası Musa Başer Emirdağ'ın Kolanşam köyü (Başkonak) Arzılı mahallesinde doğmuş İlkokulu Emirdağ'da, Liseyi Afyon, Üniversiteyi Ankara'da tamamlayıp yurdumuzun değişik yörelerinde Hakim, Savcı, Noter olarak hizmet vermiş bir hukukçu, annesi Süheyla Başer ise, Çankırı doğumlu bir moda öğretmeni idi.[1] İki kardeşi ve iki çocuğu vardır. Kardeşlerinden biri fotoğraf ve sinema sanatçısı, film yönetmeni Tevfik Başer'dir.

1972'de EİTİA Eczacılık Yüksek Okulundan 1 numaralı diploma ile mezun olarak aynı okulda farmakognozi asistanlığına başladı. 1974-1978 yılları arasında devlet bursuyla gittiği Londra Üniversitesi'nde Farmakognozi konusundaki doktorasını tamamladı. Yurda döndükten sonra EİTİA Eczacılık Yüksek Okulunda Farmakognozi öğretim görevliliği ve 1978-1980 yıllarında EİTİA Kimya Mühendisliği Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1981 yılında Farmakognozi dalında doçent, 1987'de Profesör oldu. 2011'de Anadolu Üniversitesinden kendi isteğiyle emekli oldu. Şubat 2016'dan beri Kuzey Kıbrıs'taki Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalında görev yapmaktadır.[2]

Mesleki yaşamı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Başer, Türkiye florasının rasyonel kullanımını, çevre koruma bilinci içinde gerçekleştirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmakta, Bitkilerin uçucu yağlar yönünden taranması ile ilgili geniş kapsamlı bir proje yürütmektedir.

2005 yılında Sağlık Bilimleri alanında TUBITAK Bilim Ödülünü almıştır.

Türkiye florasına dahil beş yeni bitki türünün isimlendirilmesi ve Türkiye için yeni kayıt iki bitki türünün belirlenmesi Başer'in de dahil olduğu bilim adamlarınca gerçekleştirilerek "Origanum husnucan-baseri", "Aristolochia baseri" ve "Centaurea baseri" olarak üç bitkiye adı verilmiştir.

2010'da basılıp, 2016'da 2. baskısı yapılan Handbook of Essential Oils: Science, Technology and Applications (CRC Press - Taylor and Francis) kitabının editörüdür (Prof. Dr. Gerhard Buchbauer ile birlikte).

  1. ^ "Bağlıca'ya Hüsnü Can Başer'den Kütüphane". 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Resmi Sitesi". 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008.