Julius Hirsch - Vikipedi

Julius Hirsch
DoğumJulius Hirsch
1894
Berlin, Alman İmparatorluğu
Ölüm1955
ABD
VatandaşlıkAlmanya
ABD
Kariyeri
DalıHijyen
Çalıştığı kurumlarBerlin Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi

Julius Hirsch (1894-1955); Alman Hijyen uzmanı.

Berlin Üniversitesin'de Hijyen ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'nde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı'nda cephede savaşmış biriydi. Bu nedenle pek çok akademisyenin aksine 1933 yılında başlayan Yahudi karşıtı propaganda ve techir sürecinden etkilenerek üniversitedeki görevine son verilmemişti. Ancak yine de Prof. Dr. Philipp Schwartz'ın organizasyonunu kurduğu, 1933 yılında Türkiye'den gelen çalışma çağrısını kabul eden grupta yer aldı. Karısı Emmi, kayınvalidesi ve iki kız çocuklarıyla birlikte Türkiye'ye aynı yıl mülteci olarak göç etti. İstanbul Üniversitesi'nde profesör ve Hijyen Enstitüsü Müdürü oldu.

En büyük kızı Julia, İstanbul'da English High School'a devam etti ve daha sonra da Robert College'ta kütüphanecilik yaptı. 1944'te Walter Eppenstein ile evlendi. Walter Eppenstein, Berlin'deki Rayh İstatistik Dairesi Başkanlığı'ndaki hükûmet baş danışmanlığı (Oberregierungsrat) görevinden 1935'te anti-semitik nedenlerle atıldıktan sonra hükûmet danışmanı olarak Türkiye'ye çağrılmış olan babasının peşinden Türkiye'ye gelmiş, Robert College'ta okumuş ve orada fizik öğretmeni olmuştu. Hirsch ailesi, Walter ve Franz Eppenstein (Yahudi olmayan karısı hariç), yurtdışındaki bütün Yahudi mülteciler gibi Alman Rayh'ı vatandaşlığından çıkartıldılar ve böylece vatansız oldular.[1]

Julius Hirsch takiben karısı ve küçük kızı Renate ile 1948'de İsviçre'ye gitti. Oradan da ABD'ye geçtiler. Basel'de Geigy Firmasına ait bir Kemoterapi Araştırma Enstitüsü'nün yöneticiliğini yapmıştır.

  • Hirsch, J: Hijyen Ders Kitabı. Çev:M. Erel. Istanbul 1938, 357 S.
  • Hirsch, J, Erel,M: Hijyen Praktikumu.Istanbul 1942.192 S.
  • Hirsch, J: Sağlığa Zararlı İnsektlerle Savaş Çev:M. Erel. Ankara 1943. 87 S.
  • Hirsch, J: Sosyal Hijyen.Çev: M.F. Apa. Istanbul 1950. 66 S.
  • Hirsch, J, Erel, M: Hijyen Ders Kitabı Cild II. Istanbul 1947.431 S.
  • Hirsch, J, Erel, M: Kimyasal Savaş Maddeleri ve
  • Bombalamalarda Korunma Tedbirleri. Istanbul 1939. 28 S.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ İstanbul’a Sığınanlar Almanya’ya Renk katanlar, Prof. Dr. Faruk Şen. 
  2. ^ "ATATÜRK'ÜN 1933 ÜNİVERSİTE REFORMU'NDASAĞLIK ALANININ MİSAFİR PROFESÖRLERİ". 11 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021.