Kör kalıp - Vikipedi
Bu maddenin konusunun kayda değerlik yönergelerini (kişiler, kitaplar, organizasyonlar ve şirketler, okullar, müzik, akademisyenler, web içeriği, filmler, tiyatro oyunları, TV programları) sağlayıp sağlamadığı belirsizdir. Bağımsız ve güvenilir kaynaklar kullanarak maddeyi geliştirebilir ve kayda değer olduğunu ispat edebilirsiniz. Maddenin kayda değerliği kanıtlanamazsa Vikipedi'nin silme politikası gereğince hızlı silinmesi veya kayda değerliği tartışmalı ise silinmeye aday gösterilmesi yerinde olacaktır. Kaynak ara: "Kör kalıp" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Ocak 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. |
Kör kalıp sistemi, her türlü yapıda 300 cm’e kadar betonarme yükseltilmiş döşemeler oluşturulmasını ve böylece hafif, hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde dolgu yapılmasını sağlayan betona şekil veren plastik kalıplara denir.[1][2][3] Togg fabrika inşa süreciyle birlikte, yeni inşaat teknolojisi olarak kör kalıp sisteminin bilinirliği artmıştır.[4]
Gemlik Kampüsü arazi şartları anlamında deniz seviyesinde olması nedeniyle, temel üzerinde su basman dolgusu yapılması ve üretim hattının yükseltilmesi gerekiyordu. Bu anlamda 250 cm'ye varan yüksekliklerde kör kalıp sistemi kullanılarak döşeme yükseltildi. Bu sayede olası su baskınları engellenmiş oldu. Togg fabrikasında çeşitli alanlarda yaklaşık 120.000 metre kare kullanıldı.[5]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "İstanbul Teknik Üniversitesi Teknik Kör Kalıp Bağımsız Raporu" (PDF). Doç. Dr. Beyza Taşkın. İstanbul Teknik Üniversitesi. 13 Haziran 2018. 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Ocak 2023.
- ^ "Patent: Disposable formwork for making ventilated loose stone foundation and a ventilated loose stone foundation comprising said formwork". Alessandro Calogero SCURRI, ARosario SCURRIA. 2013.
- ^ "Plastik kör kalıptan imal edilmiş boşluklu döşemelerin yapısal analizi". Kıvanç Taşkın, Kerem Peker, İbrahim Mülazimoğlu. Eskişehir Teknik Üniversitesi. 2019. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023.
- ^ "Bakan Varank TOGG Gemlik Tesisleri inşaatında incelemede bulundu". Anadolu Ajansı. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022.
- ^ "TOGG'un Gemlik'teki fabrikasının inşası hızla sürüyor". Anadolu Ajansı. 18 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022.