Kösrelik göleti - Vikipedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ocak 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Kösrelik göleti Ankara'nın Keçiören ilçesi Bağlum'da bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 28 ha olan bir gölettir. Gölet Uludere deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 0,253 hm³ ve aktif hacim 0,207 hm³'tür. Ölü hacim 0,046 hm³ ve yükseklik talvegden 15 m yükseklik temelden 17 m dir. Sulama alanı 28 ha dır. Ortalama derinliği 1 m olan göletin en derin yeri 2 m dir. Göletin yakınında Kösrelik mahallesi bulunmaktadır. 1968 yılında içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş bir gölettir. Gölette yakın zamanda balıklandırma çalışması yapılmış olup bol miktarda Sazan balığı ve Aynalı sazan balığı vardır. Gölet özellikle hafta sonları kentin boğucu ve sıkıcı ortamından kurtulmak isteyen insanların doğa ile baş başa kalabileceği ayrıca ailece olta balıkçılığı yapabileceği bir ortamdır. Küçük, güzel manzaralı göletin etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu gölet manzarası ve doğal yapısıyla ankaralılara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme imkânı sunmaktadır.
Gölet tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.Kösrelik göleti kuş gözlemciliğine, yelken sporlarına ve sağlık turizmine uygundur.Kösrelik göleti 2014 yılında en yüksek su seviyesine ulaşmıştır. Daha sonra buharlaşma ve sulama amaçlı su kullanımından dolayı su seviyesi düşmüştür. Kösrelik göletinde en çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaş, elmabaş patka, dikkuyruk, Macar ördeği ve bahridir. Gölette ayrıca Yarı sucul yılan ve Fırat kaplumbağasıda yaşar.
Kösrelik göletinde piknik alanları, otoparklar, büfeler, kır kahveleri, kafeterya, çocuk oyun alanı ve izcilik kamp alanı, su üzeri kayık, sandal, kano binme, su bisikleti, tırmanma alanları, su deposu, yağmur barınakları, göl feneri, güvenlik, wc, çeşmeler, seyir terasları vardır ve gölette birçok aktivite yapılabilmektedir.
Keçiören belediyesi gölet çevresine son zamanlarda 2 bin 200 adet sedir, 550 adet karaçam, 70 adet sarı çam olmak üzere 2 bin 820 adet ağaç dikti.716 bin metrekarelik kullanım alanına sahip Kösrelik Göleti Projesinde, 33 bin metrekarelik yeşil alana 20 bin ağacın dikilmesi planlanıyor. Keçiören Belediyesi daha önce yaptığı çalışmalarda gölet çevresine, bin 250 adet sarı çam, 800 adet kara çam, 70 adet piramit mazı, bin adet sedir olmak üzere toplam 3 bin 120 adet ağaç dikmişti.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Ankara ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Göl ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |