Kûfî - Vikipedi

Kûfi yazısıyla yazılmış bir Kur'an sayfası, 8. - 9. yüzyıllar dolayları.
Modern, dijital ortamda yapılmış görece daha keskin keskin köşeli bir kûfi yazısı örneği.

Kûfi, Küfi veya Kufi, (Arapçaكوفي, kūfī) Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi[1] veya İslamiyetin ilk yüzyıllarında "Nebati alfabesi"'nin değişmesiyle oluşan; dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanır.[2] Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür.

Özellikle erken dönemden daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı Kur'an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmıştır. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe'den almıştır.

Düz kûfî yazı türü, Özbekistan Batarkurgan'da minare'de, Kazakistan Türkistan'da Hoca Ahmed Yesevi Türbesinde, Semerkand'da Gūr-e Amīr, Bakü'de Mescit-i Muhammed (Senikkale), Nahçıvan'da Yusuf b. Kuşayyer ve Moʾmena Ḵātūn türbelerinde bulunur. Süslenmiş kûfî yazı türü ise, Kırgızistan Özgön'de türbenin güney ana kapısında ve Safidbolan'da Şah Fazıl türbesinde bulunur.

Ünlü hattatlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ TDK Güncel Türkçe Sözlük[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "The Development and Spread of Calligraphic Scripts". Metmuseum.org. New York: Metropolitan Museum of Art. 2020. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]