Karakaş Nehri - Vikipedi

Karakaş Nehri
Karakax He
Karakaş Nehri
Karakaş Nehri
Konum
Ülke(ler) Hindistan Hindistan, Çin Çin
Genel bilgiler
Kaynak Karakurum Dağları
Ağız Hotan Nehri
Uzunluk 808 km
Havza alanı 2,190 km²

Karakaş Nehri veya Karakax (Çince: 黑玉河; pinyin: Hēiyù hé), Karakurum Dağlarından doğan, güney Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bir nehirdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehir Aksay Çin bölgesinde yani tarihi Keşmir bölgesindeki kuzey Karakurum dağılımı yokuşlarındaki Sumde yakınında doğar, buradan önce kuzeye Kizilyeza (Qizil Jilga, K'o-shih-erh-ts'un, Kizil Jilga) üzerinden, sonra doğuya doğru kıvrılıp Dahongliutan (Ta-hung-liu-t'an)'dan sonra batıya doğru Kangxiwar (Su-mu-t'u-erh, K'ang-hsi-wa, Kengshewar, Keng Hsi Wa) üzerinden sonra denizden 3,646 metre yükseklikte konumlanan bir küçük yerleşim ve çadır konak yeri olan Xaidulla[1](Şahidullah Mazar, Uygurca: شەيدۇللا; Çince: 赛图拉)'ya kadar ulaşır. Buradan tekrar kıvrılıp doğuya doğru akar, sonra Karakax[2] (Mo-yü-chen, Qara Qash, Qarakash) üzerinden ve daha sonra Koxlax (K'uo-shih-la-shih)[3] yakınında Yurungkaş Nehri ile birleşir.

Nehir yatağında sık sık bulunan siyah yeşim (Çince: 玉; ) taşından dolayı, nehre kara yeşim adı da verilir. Kara Yeşim (Karakaş) ve Beyaz Yeşim (Yurungkaş) nehirleri birleşerek Hotan Nehrini oluştururlar.

Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te;

".... Birisine "قراقاش اكوز Karakaş öküz" derler, temiz siyah taş burada bulunur. Bu taş, bütün dünyada ancak burada bulunmaktadır."[4] şeklinde tanımlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Xaidulla, China Page 6 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ Karakax, China Page 18 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ Koxlax, China Page 7 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt III, sayfa 152.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]