Karl Wolff - Vikipedi
Karl Friedrich Otto Wolff | |
---|---|
Doğum | 13 Mayıs 1900 Darmstadt, Almanya |
Ölüm | 17 Temmuz 1984 (84 yaşında) Rosenheim, Batı Almanya |
Bağlılığı |
|
Branşı | Schutzstaffel |
Hizmet yılları | 1917–1920 1933–1945 |
Rütbesi | SS-Obergruppenführer |
Komutası | Yüksek SS ve Polis Lideri, HöSSPF Italien |
Çatışma/savaşları | I. Dünya Savaşı: |
Ödülleri | Demir Haç |
Karl Friedrich Otto Wolff (13 Mayıs 1900 – 17 Temmuz 1984), Nazi SS üyesi ve II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS generaliydi.
I. Dünya Savaşı'nda
[değiştir | kaynağı değiştir]Karl Wolff, Abitur'dan sonra, 16 yaşında Alman İmparatorluk Ordusu'na katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında bir Fahnenjunker (Askeri öğrenci) olarak dört ay askeri eğitimi aldı ve ardından Batı Cephesi'nde 5 Eylül 1917 tarihinde hizmet etmeye gönüllü oldu. Ertesi yıl bir subay olarak görevlendirilmiş, savaştaki cesareti için ikinci sınıf Demir Haç madalyası almıştır. Wolff, orduda kariyer yapmaya karar verdi. Ateşkesten sonra, Hesse Piyade Alayına katıldı ve savaş sırasında gösterdiği başarılar için birinci sınıf Demir Haç madalyası aldı.
Savaşlar arası dönem
[değiştir | kaynağı değiştir]Wolff, Alman Reichswehr'de Versay Antlaşması'nın bir sonucu olarak 1920 yılında terhis edildi ve Frankfurt'ta Bethmann aile bankasında çalıştı. Temmuz 1922 yılında Wolff, Frieda von Roemheld ile tanıştı, ertesi yıl evlendi. Wolff, Deutsche Bank için çalıştı ve çift Münih'e taşındılar ancak yüksek enflasyon nedeniyle iki yıl sonra işsiz kaldı. Daha sonra halkla ilişkiler firması "Ad-Sefer Walther von Danckelmann"da işe başladı. 1 Temmuz 1925 tarihinde "Ad-Expedition Karl Wolff - von Roemheld" adlı kendi şirketinde işe başladı.
Nazi Partisi ve SS
[değiştir | kaynağı değiştir]Wolff, Temmuz 1931 yılında NSDAP'ye katıldı. Parti üyelik numarası 695131 idi. SS üyelik numarası ise 14,235 idi. Wolff hala Reichsführer-SS okul sisteminde eğitim sonrasında kendi halkla ilişkiler firmasında çalıştı. Şubat 1932'de SS-Sturmführer olarak görevlendirildi.
Nazi Partisi 1933 yılında iktidara geldikten sonra, Wolff tam zamanlı olarak siyasi partiye üye olmuş ve Alman ordusunda SS Yüzbaşısı rütbesiyle irtibat subayı olarak göreve atanmıştı. 8 Mart 1933 tarihinde Reichstag üyesi oldu. Mesleği bırakarak şirketini sattı ve bizzat Reichsführer Kişisel Personel dairesinin başkanlığına SS Komutanı Heinrich Himmler tarafından işe alındı. Wolff 15 Haziran 1933 tarihinde Himmler'in emir subayı (Kurmay Başkanı) oldu.
1937 yılında SS-Gruppenführer oldu ve tüm SS (Himmler ve Heydrich'ten sonra) komutasında üçüncü idi. Reinhard Heydrich'e rakip oldu. Bu yarışma Himmler tarafından vurgulandı.
II. Dünya Savaşı
[değiştir | kaynağı değiştir]Daha sonra 1964 davasında ortaya çıktı gibi, II. Dünya Savaşı'nda ilk yıllarında Hitler'in karargahında "Himmler'in gözleri ve kulakları" oldu. Buradaki güç merkezinde, şüphesiz tüm önemli olaylardan haberdar olurdu veya kolayca ilgili bilgilere erişebiliyordu.
Heydrich'öldürülmesinden sonra, Wolff, Himmler'in gözünden düştü. Wolff, SS-Obergruppenführer yapıldıktan sonra, Himmler 1942'de onu artık istemedi.
İtalya Müttefiklere teslim olduğunda, Şubat ayından itibaren Ekim 1943'e kadar Yüksek SS ve İtalya Polis Lideri oldu ve kuzey İtalya'nın Askeri Valisi olarak görev yaptı. 6 Mart 1943 tarihinde Frieda von Roemheld'dan boşandı. Bundan sonra 9 Mart'ta Ingeborg Kontes Bernsdorff ile evlendi.
Alman ordusu geri çekilirken 1943-1945 yılları arası Yüksek SS ve 'Italien' alanı Polis Lideri idi. II. Dünya Savaşı'nın en çetin yılı olan 1943'te İtalya'daki bütün SS askerlerinin komutanıydı. Papa 12. Pius'un kaçırılması komplosunu sabote etmiştir. Savaş sırasında İngilizlerle görüşmüş, İtalya'daki birliklerin teslimi konusunda anlaşmıştır.[1]
Savaştan sonra
[değiştir | kaynağı değiştir]ABD Ordusu askerleri tarafından 13 Mayıs 1945'te tutuklandı. Ailesi ile bir arada olacağı vadedilerek Schöneberg'e hapsedildi. Nürnberg Mahkemesi sırasında, Wolff yoldaşı Nazilere karşı kanıtlar sunarak kovuşturmadan kaçmasına izin verildi ve ardından Ocak 1947'de Minden'de İngiliz Ordusu hapishanesine transfer edildi.
1947 yılında serbest bırakılmasına rağmen, Nazilerden arındırılma sürecinin bir parçası olarak, savaş sonrası Alman hükûmeti tarafından suçlandı, tutuklanarak Ev hapsine alındı. Bir Alman mahkemesinde yargılanmasından sonra SS üyeliği nedeniyle Kasım 1948'de beş yıl hapse mahkûm edildi. Yedi ay sonra cezası dört yıla indirildi ve serbest bırakıldı. Wolff, Bir derginin reklam departmanında bir temsilcisi olarak çalıştı ve Starnberg'de yeni ikametine ailesi ile birlikte taşındı.
Karl Wolff, savaştan sonra zor durumda kaldığından bütün Nazi üniformalarını bir koleksiyoncuya satmıştır. Kurzman'ın özel görev isimli kitabının yazılmasına yardım etmiştir. Kurzman'ın, dünyaya bir daha gelseniz SS'e girer miydiniz sorusuna Çok gençtim ve istediğim her şeye sahiptim şeklinde cevap vermiştir.
1962 yılında Adolf Eichmann'ın İsrail'deki duruşma sırasında Wolff'un 1944 yılında İtalyan Yahudilerini zorla toplama kampına sürgüne gönderilmesini organize ettiği kanıtlandı. Wolff tekrar Batı Almanya'da yargılandı. 1964'te, Batı Almanya'da savaş suçlarından mahkûm edildi ve hapsedildi; Straubing'da 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Wolff, cezasının yalnızca bir kısmını çekti ve 1971 yılında tam yurttaşlık haklarına sahip olarak kötüleşen sağlığı nedeniyle serbest bırakıldı.[2] Wolff tartışmalı bir figür olmuştur. Aslında, SS'in kıdemli generali olmasına rağmen, Nazi toplama kampları hakkında bir şey bilmediği iddia edilmektedir.
Serbest bırakıldıktan sonra, Wolff bir süre sessiz kaldı ve Avusturya'da emekli oldu. 1970'lerin sonlarında, Stern dergisinden gazeteci Gerd Heidemann ile de ilişki kurdu. Heidemann ile birlikte Güney Amerika'yı gezdi ve burada Heidemann'ın bir dizi makale için röportajlar yaptığı Klaus Barbie ve Walter Rauff'ın bulunmasına yardımcı oldu. Wolff, sözde Hitler Günlükleri için danışman olarak görev yaptı ve bunların Konrad Kujau tarafından sahte olduğu ortaya çıkmasına üzüntüyle karşıladı.[3] Heidemann ve Kujau'nun davasına katılması istenen Wolff, bu talebi reddetti.
1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında, SS ve Himmler ile olan ilişkisiyle kamuoyunun dikkatini çekti. Himmler ile 1941 yılında Minsk'teki Yahudi esirleri arasında bir infaza tanık olduğunu söyledi.
Ölümü
[değiştir | kaynağı değiştir]Karl Wolff sağlığının kötüleşmesi nedeniyle 17 Temmuz 1984 tarihinde Rosenheim'de bir hastanede öldü. Ölümü tüm büyük Alman gazetelerinde "Nazi rejiminin en gizemli isimlerinden biri" olarak nitelendirildi. 21 Temmuz 1984'te Prien am Chiemsee'deki mezarlığa gömüldü.
Ölümünden birkaç hafta önce Wolff, İslam'a inandığını ilan ederek Müslüman oldu. Mezarı başında kızı Fatima Grimm, Münih İslam Merkezi (ICM) temsilcilerinin huzurunda cenaze namazını kıldı.[4] Kızı, 1960'ta Münih'teyken[5] daha sonra Almanya'da İslam üzerine çevirmen, yazar ve konuşmacı olarak Müslüman olmuştu.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Ayrıca bakınız Sunrise Harekâtı
- ^ "Karl Wolff, 84, Nazi SS general who surrendered troops in Italy" (PDF). The Washington Times. 17 Temmuz 1984. 23 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ekim 2020 – CIA Library vasıtasıyla.
Gen. Wolff was released periodically from prison beginning in 1969 for medical treatment, and was set free permanently after a heart attack in 1971.
- ^ Lingen 2013, s. 27.
- ^ Meining 2011, s. 151.
- ^ Meining 2011, p. 152.