Lalla Fatma N'Soumer - Vikipedi

Lalla Fatma N'Soumer veya Faḍma n Sümer (1830, Abi Youcef - 1863) Berberi toplum kelimesinin kadın karşılığı olan "Lalla", rütbeli veya marabut olarak saygı gören kadınlara verilmiş bir şeref ifadesidir.

Direniş Yılları

[değiştir | kaynağı değiştir]

1830 yılında Fransa'nın Cezayir'i işgal etmesinin ardından 1903 yılına kadar süren Cezayir direnişinin en önemli sembollerindendir. Şerif Boubaghla'nın ölümünden(1854) başlayarak üç yıl süre boyunca Fransız sömürge işgaline karşı bir direnişe liderlik yaptı. Lalla Fatma N'Soumer'in savaş stratejisi neticesinde Fransızları birden çok kez mağlubiyete uğrattı. Fransız Mareşal Randon komutasındaki askerleri mağlup ettikten sonra Fransızların talebi sonucunda taraflarca mütareke kabul edildi ancak Fransızlar mütarekeyi ihlal ederek kutsal bir gün olan Kurban Bayramı'nda Cezayir direnişine karşı saldırı başlattı, saldırı neticesinde Fatma N'Soumer Fransız güçleri tarafından yakalandı. Fransız kuvvetleri tarafından yakalanan Fatma N'Soumer altı yıl boyunca ölümüne dek hapsedildi.

Marabut Lalla Fatma N'Soumer'in öğrencileri, onun Tanrı tarafından bahşedilmiş peygamber vari(şifa, geleceği bilme vb.) güçleri olduğuna inanırlardı. Günümüzde Cezayir Halkı için sembolik bir değer haline gelen Lalla Fatma'nın birkaç heykeli Cezayir'de sergileniyor. Ülkesinde bazı okullar ve sokaklar onun adını taşıyor. 2004'te Japonya'da inşa edilen dünyanın en büyük doğal gaz gemilerinden birisi olan Bahamalar bandıralı bir doğal gaz gemisi Lalla Fatma N'Soumer'in adı ile görevini sürdürmektedir.