Las Vegas'ta Korku ve Nefret - Vikipedi

Las Vegas'ta Korku ve Nefret
Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream
YazarHunter S. Thompson
İllüstratörRalph Steadman
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürRoman
YayımcıRandom House

Las Vegas'ta Korku ve Nefret (özgün ad: Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream), Amerikalı yazar Hunter S. Thompson'ın 1971 yılında yazdığı romandır.

Roman, gazeteci Raoul Duke ve avukatı Doktor Gonzo'nun Las Vegas'ta uyuşturucu etkisiyle Amerikan Rüyası'nın peşine düşmelerini ve bu sırada 1960'ların karşı kültür hareketinin başarısızlığı üzerine kafa yormalarını anlatmaktadır.[1]

1971'de, gazeteci Raoul Duke ve avukatı Dr. Gonzo, Mint 400 Motosiklet yarışını haber yapmak için Los Angeles'tan Las Vegas'a doğru yola çıkarlar. Yolculukları sırasında bir otostopçuyu alırlar ve Duke, yolculuk için hazırlıklarını anlatır; bu hazırlıklar arasında çeşitli uyuşturucular toplamak ve "Büyük Kızıl Köpekbalığı" adını verdikleri bir araba kiralamak vardır. Anlatımın ardından, hitchhiker korkar ve kaçar; ardından Duke ve Gonzo büyük bir LSD dozu alır ve Vegas'a doğru sürmeye devam ederler.

İkili, halen LSD'nin etkisi altındayken Mint Hotel'in lobisine varır. Duke tuhaf halüsinasyonlar görür ve garip davranır, en nihayetinde bardaki herkesi dev kertenkeleler olarak görmeye başlar. Gonzo, bütün bu süreçte sakinliğini korur, ikiliye basın kimlikleriyle kaydolarak Duke'u otel odalarına götürür. Daha sonra, yarışın yapılacağı Mint Gun Club'a erken bir bakış atmak için ayrılırlar. Orada Duke, kendileriyle çalışacak bir fotoğrafçı olan Lacerda ile tanışır.

Ertesi gün, Duke ve Gonzo, yarış başlamadan önce silah kulübündeki barda beklerler. Yarış başladığında Duke, olan biteni anlayamaz ve Lacerda ile yan yana fotoğraf çekmek için gider. Sonunda, Duke vazgeçer ve oradan ayrılır.

O gece, Duke ve Gonzo Vegas'ta sarhoş bir şekilde arabayla dolaşırlar. Park yeri bulmakta zorlandıktan sonra, Debbie Reynolds'ın gösterisini izlemek için Desert Inn'e giderler. İkili, marihuana içtikleri için gösteriden atılır. Daha sonra eter çekerler ve Circus Circus'ta sarhoş bir şekilde dolaşırlar. Burada Gonzo, daha önce aldığı mescalin haplarının etkisini hissetmeye başlar ve ikili oradan ayrılır. Otel odasında Gonzo'nun hali daha da kötüye gider. Duke, onu sakinleştirdikten sonra 1960'ları düşünür ve uyur.

Ertesi sabah uyandığında Gonzo'nun gittiğini ve odada bir sürü oda servisi fişi olduğunu görür. Ödeyemeyeceğini anlayınca, Los Angeles'a hızlıca dönme umuduyla kaçar. Paranoyak bir halde arabayla giderken, Duke Gonzo'yu arar ve Flamingo Hotel'e giriş yapması ve bir ulusal polis toplantısını, uyuşturucu kullanımı üzerine haber yapması gerektiğini öğrenir.

Duke hotelde kaydını tamamladıktan sonra, Lucy adında bir genç kız tarafından saldırıya uğrar. Gonzo'nun ona "yardım etmek" için LSD verdiğini, ancak kızın dindar bir Hristiyan olduğunu ve alkol bile kullanmadığını öğrenir. İkili ona daha fazla LSD verir ve sonra onu başka bir otelde bırakır, umut ederler ki onlarla ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Ancak otel odalarına döndüklerinde, Lucy'nin onlara bir mesaj bıraktığını ve Gonzo'dan yardım istediğini bulurlar. Gonzo, Duke'un her ikisini de uyuşturduğunu ve şimdi Gonzo'nun tutuklandığını düşünmesini sağlayarak kızı kandırır ve saklanmasını tavsiye eder. Sonrasında, Gonzo, Duke'a adrenokrom almasını tavsiye eder. Duke bunu aldığında, kabus gibi halüsinasyonlar yaşar ve sonunda uyur.

Ertesi gün, uyuşturucu konferansına katılırlar ve orada polis "uyuşturucu uzmanı"nın komik derecede temasız sunumunu izlerler. Bundan sonra, ikili Vegas'ta uyuşturucu çılgınlıklarına devam eder ve sonunda dağılmış bir otel odasında uyanırlar. Duke, Gonzo'yu havaalanına götürür ve sonra Denver'a bir uçağa biner.[2]

  1. ^ Thompson, Hunter (1979). The Great Shark Hunt: Strange Tales from a Strange Time. 1st. Summit Books. ss. 105-109. ISBN 0-671-40046-0. 
  2. ^ Thompson, Hunter S. (1989). Fear and loathing in Las Vegas : a savage journey to the heart of the American dream. Internet Archive. New York : Vintage Books. ISBN 978-0-679-72419-3.