Tifüs - Vikipedi
Tifüs, Rickettsia bakterilerinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır. Neden olan etken bakteriler hücre içinde yaşama özelliği gösterirler, hücre dışında uzun süre canlı kalamazlar.
Etken
[değiştir | kaynağı değiştir]- Rickettsia prowazekii (Epidemik tifüs)
- Rickettsia typhi (Endemik tifüs)
- Orientia tsutsugamushi
- Rickettsia australis
Bulaşma yolu
[değiştir | kaynağı değiştir]Bitle bulaşan tifüs, salgına neden olan tek rickettsia hastalığıdır. Hastalık, enfekte insanların kanını emerek enfekte olan insan bitinin hastalığı başka insanlara taşımasıyla bulaşır. Enfekte bit, diğer insanlardan kan emerek beslenirken rickettsiaları cilt üzerinde bırakır. Bu kişiler ciltlerini ovalarken rickettsiaları veya bit parçacıklarını bitin ısırdığı yerin içine sokarak enfekte olabilirler.
Semptomlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Epidemik tifüs
[değiştir | kaynağı değiştir]- Titreme
- Öksürük
- Deliryum
- Yüksek ateş (40 °C)
- Eklem ağrısı
- Düşük kan basıncı
- Döküntü
- Fotofobi (Işığa duyarlılık)
- Şiddetli baş ağrısı
- Şiddetli kas ağrısı
- Stupor
- Sırt ağrısı
Endemik tifüs
[değiştir | kaynağı değiştir]- Karın ağrısı
- Sırt ağrısı
- Vücudun ortasından başlayan ve yayılan mat kırmızı döküntü
- Çok yüksek ateş (41 °C)
- Kuru öksürük
- Baş ağrısı
- Eklem ağrısı
- Bulantı
- Kusma
Hastalığın seyri
[değiştir | kaynağı değiştir]Belirtilerin başlangıcı değişkendir ancak genellikle ani başlar ve ilk belirtiler; baş ağrısı, titreme, yüksek ateş, takatsizlik, öksürme ve şiddetli kas ağrısıdır. 5-6 gün sonra, ilk önce vücudun üst bölümünde başlayan ve daha sonra yüz, avuç içi ve ayak tabanı hariç vücudun her yerine sıçrayan maküler cilt kabarıkları (koyu benekler) görülür. Özel tedavi uygulanmazsa vaka ölüm oranı %40'lara çıkabilir.
Coğrafi dağılım
[değiştir | kaynağı değiştir]Afrika'nın ortası ve doğusunda, Amerika'nın ortası ve güneyi, Asya'nın soğuk bölgelerinde (dağlık) görülür. Tifüse, aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları gibi yerlerde de rastlanır.
Yolcular için risk
[değiştir | kaynağı değiştir]Yolcuların çoğu için çok düşük risk mevcuttur. Mülteci kamplarında görev alan ve kalabalık, kötü hijyen koşullarının hakim olduğu diğer uygulamalar içerisinde yer alan insani yardım görevlileri risk altında olabilir.
Profilaksi
[değiştir | kaynağı değiştir]Mevcut değildir. Bitin vücudu istila etmesini önlemek üzere temizlik yapmak çok önemlidir. Vücut bitini kontrol etmek ve yüksek risk altındaki insanların giysilerinde kullanmak üzere pudra haşarat ilaçları vardır.
Tedavi
[değiştir | kaynağı değiştir]Hastalık tedavisiz bırakıldığında ölümcül olabilir. Tedavi çoğunlukla antibiyotikler ile yapılır.[1]
- Azithromycin (tek ilaçla tedavi)
- Doxycycline
- Tetracycline
- Chloramphenicol (daha az kullanılır)
Bu hastalık Türkiye'de pek fazla görülmez.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Typhus 21 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., MedLine,National Institutes of Health
Hastalık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |