Lenox Hill Hastanesi - Vikipedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mart 2025) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Lenox Hill Hastanesi | |
---|---|
![]() | |
Koordinatlar | 40°46′25″K 73°57′40″B / 40.77361°K 73.96111°B |
![]() | |
Hastaneler - Şehir hastaneleri |
Lenox Hill Hastanesi (İngilizce: Lenox Hill Hospital, kısaca LHH), ABD'nin New York şehrinde, Manhattan’ın Upper East Side bölgesinde yer alan, ulusal çapta tanınmış, 450 yataklı, kâr amacı gütmeyen bir hastane, araştırma ve akademik tıp merkezidir. Tri-state (New York, New Jersey ve Connecticut) bölgesine hizmet veren hastane, Northwell Health sisteminin bir parçasıdır ve bölgedeki çok sayıda üniversite düzeyinde akademik tıp merkezinden biridir. Hastane, Zucker Tıp Okulu’nun (Hofstra Üniversitesi ile ortaklık içinde Northwell Health’e aittir) klinik kampüsü olarak da faaliyet göstermektedir.
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]Lenox Hill Hastanesi, 1857 yılında Alman göçmenlere tıbbi hizmet sunmak amacıyla German Dispensary (Alman Dispanseri) adıyla kurulmuştur. İlk olarak Aşağı Manhattan’da hizmet vermeye başlayan kurum, 1869 yılında şu anki konumuna, Manhattan’ın Upper East Side bölgesine taşınmış ve German Hospital (Alman Hastanesi) adını almıştır. I. Dünya Savaşı sırasında, ABD’nin Almanya ile savaşta olması nedeniyle, hastane Temmuz 1918’de Lenox Hill Hastanesi olarak yeniden adlandırılmıştır. Bu isim, hastanenin bulunduğu Upper East Side’daki Lenox Hill mahallesinden gelmektedir. 1925 yılında, Alman kökenli bağışçılardan destek almak için eski ismine geri dönme önerisi gündeme gelmiş, ancak hastane yönetim kurulu tarafından reddedilmiştir.
Hastane, 2007 yılında Manhattan Göz, Kulak ve Boğaz Hastanesi’ni (Manhattan Eye, Ear and Throat Hospital) bünyesine katmıştır. Ayrıca, 2010 yılında Northwell Health sistemine dahil olmuştur. Tarih boyunca tıbbi yeniliklerin öncüsü olan hastane, 1897’de ABD’deki ilk X-ray makinelerinden birini kurmuş, 1938’de ilk angiokardiyografiyi gerçekleştirmiş ve 1955’te New York’ta ilk kardiyak kateterizasyon laboratuvarını açmıştır.
Konum ve yapı
[değiştir | kaynağı değiştir]Lenox Hill Hastanesi, Manhattan’da East 77th ve 76th Sokakları ile Park Avenue ve Lexington Avenue arasında yer alan bir şehir bloğunda konumlanmıştır. Şu anda on binadan oluşan kompleks, 1869’dan beri bu bölgede faaliyet göstermektedir. 1931’de, 76th Sokak tarafında, 2,5 milyon dolarlık bir yatırımla 11 katlı yeni bir bina inşa edilmiştir. Bu bina, açık renkli tuğla ve kireçtaşı süslemelerle tasarlanmıştır.
2014’te, 2010 yılında ani bir şekilde kapanan eski St. Vincent Hastanesi binası, Lenox Hill HealthPlex adıyla Manhattan’ın ilk bağımsız acil servisine dönüştürülmüştür. Bu tesis, Greenwich Village’da, 30 7th Avenue adresinde, West 12th ve 13th Sokakları arasında yer alır ve hastanenin bir uzantısı olarak hizmet verir.
Hizmetler ve uzmanlık alanları
[değiştir | kaynağı değiştir]Lenox Hill Hastanesi, kardiyovasküler bakım, nöroloji, nöroşirurji, ortopedi, kulak-burun-boğaz (KBB)/baş ve boyun cerrahisi, kadın-doğum ve iç hastalıklar gibi alanlarda uzmanlaşmıştır. Ayrıca, spor hekimliği ve maternal/çocuk sağlığı hizmetlerinde de öne çıkar. Hastane, topluluk sağlığı eğitimi ve sosyal yardım faaliyetlerinde lider bir rol oynar.
Hastane, 2003 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ilk ilaç kaplı stent uygulamasını gerçekleştirmiş ve minimal invaziv kalp baypas cerrahisi için son teknoloji robotik kardiyak sistemleri kullanan ilk hastanelerden biri olmuştur. 2021’de, U.S. News & World Report tarafından yapılan değerlendirmede, New York şehri ve eyaletinde 4. sırada yer almış; nöroloji ve nöroşirurji (#23), ortopedi (#25), KBB (#27), kardiyoloji ve kalp cerrahisi (#28), jinekoloji (#31), diyabet ve endokrinoloji (#38) ve geriatri (#39) alanlarında ABD’nin en iyi 50 hastanesi arasında gösterilmiştir.
Önemli olaylar ve katkılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- 11 Eylül Saldırıları: 2001’de Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan saldırılar sonrasında, hastane afet ekibi kurarak yaralılara yardım etmiş, Ground Zero’ya acil ekipler göndermiş ve kurtarma çalışanlarına destek için malzeme sevkiyatı yapmıştır. Ayrıca, ücretsiz bir kriz danışma merkezi açılmış ve kan bağış merkezi genişletilmiştir.
- Winston Churchill’in Tedavisi: Aralık 1931’de, Winston Churchill, Fifth Avenue’da bir arabanın çarpması sonucu yaralanmış ve Lenox Hill Hastanesi’nde tedavi edilmiştir.
- Netflix Belgeseli: 2020’de Netflix, hastanede çekilen Lenox Hill adlı bir belgesel dizisini yayınlamıştır. 2018-2019 yıllarında çekilen bu dizi, dört doktorun günlük yaşamlarını ve hastanedeki çalışmalarını konu alır.
Bağlı kuruluşlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Lenox Hill Hastanesi, Northwell Health’in bir parçası olarak Manhattan Göz, Kulak ve Boğaz Hastanesi (MEETH) ve Lenox Health Greenwich Village ile entegre bir şekilde çalışır. Tüm bu tesisler, hastaların bakımını kolaylaştıran ortak bir elektronik sağlık kaydı sistemine sahiptir.
Güncel durum
[değiştir | kaynağı değiştir]Mart 2025 itibarıyla, Lenox Hill Hastanesi, New York’un en büyük özel işvereni olan Northwell Health’in amiral gemisi hastanelerinden biri olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Hastane, hasta odalarını modernize etme ve tek kişilik odalar sunma gibi yenileme projeleriyle güncellenmekte; aynı zamanda kardiyoloji, nöroşirurji ve ortopedi gibi alanlarda dünya çapında tanınmışlığını sürdürmektedir.