Litecoin - Vikipedi
Litecoin, 2011 yılında bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından üretilen kripto para birimidir. İlk olarak 84 milyon adet üretilmiştir. Herhangi bir merkeze bağlı değildir. Litecoin Blok Zinciri, Bitcoin Blok Zincirine göre daha hızlı blok üretmektedir. Bitcoin ile Litecoin arasındaki en büyük fark bu olarak kabul edilir ve bu nedenle piyasa & transfer işlemleri daha süratli yapılabilir.[1] İlk çıktığı dönemlerde büyük bir başarı yakalayarak diğer kripto para değerleri arasında kendisine önemli bir yer edindi. İlk alt coin olma özelliğini taşıyan Litecoin şu anda 1 milyar dolar üzerinde bir pazar değerine sahiptir. Diğer kripto para değerlerinden daha fazla depolama imkanı sunmaktadır.
Litecoin başka kaynaklarca da ifade edilecek olursa “ herhangi bir merkeze bağlı olmayan ve açık kodlu blockchain sistemi üzerinde işlem gören bir kripto para değeridir. Litecoin blockchain'i, Bitcoin blockchain'in aksine daha hızlı blok oluşturmaktadır. Blok oluşturma hızı Litecoin'e işlemlerin onaylanmasında daha hızlı olmasını sağlamaktadır.[1] 28 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.“[2]
Üretilme Amaçları
[değiştir | kaynağı değiştir]- Çok düşük maliyetlere para transfer edebilmek.
- Bitcoin sisteminde bulunan eksikleri gidermek.
Kullanım
[değiştir | kaynağı değiştir]PayPal, 2022 itibarıyla ABD'deki seçili kullanıcılarına, Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin gibi kripto para birimlerini PayPal üzerinden transfer etme, gönderme ve alma imkanı sunmaya başladı. Bu yeni özellik, kullanıcıların kripto paralarını PayPal'a aktarabilmesini, dış cüzdanlara veya borsalara transfer edebilmesini ve diğer PayPal kullanıcılarına hızlı bir şekilde, herhangi bir ücret ödemeden gönderilebilmesini sağlıyor. Ayrıca, PayPal, New York Finansal Hizmetler Departmanı'ndan tam bir Bitlicense alarak dijital para birimlerinin sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlama taahhüdünü vurguladı.[3]
Litecoin Madenciliği Nasıl Yapılır ?
[değiştir | kaynağı değiştir]Madencilerin sayısındaki artış ve işlemci kapasitesine olan talep nedeniyle Litecoin madenciliği, tıpkı Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi, zamanla daha da zorlaşmaktadır. Bu artan zorluk, madencilik işlemleri için yüksek performanslı donanımlara olan ihtiyacı artırmaktadır. Litecoin madenciliği, genellikle ASIC (Uygulamaya Özgü Entegre Devre) cihazları kullanılarak yapılır. ASIC cihazları, yalnızca madencilik işlemleri için tasarlanmış olup, bu süreçleri daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlar. Bu cihazlar, yüksek işlem gücü sunarak madencilikten elde edilen verimi maksimize eder ve böylece madencilerin daha fazla Litecoin kazanmasına yardımcı olur.
Bununla birlikte, ekran kartları (GPU) ile de Litecoin madenciliği yapılabilmektedir. Ancak, ASIC cihazları kadar verimli olmadıkları için, ekran kartları ile yapılan madencilikte kâr oranı genellikle daha düşüktür. Yine de, başlangıç seviyesindeki madenciler veya ASIC cihazlarına yatırım yapmadan önce deneme yapmak isteyenler için ekran kartları uygun bir seçenek olabilir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Litecoin Nedir". 21 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Litecoin (LTC) Nedir? Her Şeyiyle Litecoin [Rehber] - Bitlo.com". Bitlo. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021.
- ^ "PayPal Users Can Now Transfer, Send, and Receive Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, and Litecoin". PayPal Newsroom (İngilizce). 21 Kasım 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2024.
- https://www.bitlo.com/rehber/litecoin-nedir 28 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- https://web.archive.org/web/20201122205116/https://coinrot.com/litecoin-ltc-nedir-madenciligi-nasil-yapilir-ltc-grafik/
- https://www.investopedia.com/terms/l/litecoin.asp 14 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.