Müzik video oyunu - Vikipedi

Açık kaynak müzik video oyunu StepMania

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar"[1][2][3][4][5][6] ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.[7][8]

Müzik video oyunları tamamen ses oyunlarından farklıdır (örneğin, 1997 Sega Saturn sürümü Real Sound: Kaze no Regret), her ne kadar eidetik müzik oyunları her iki kategoriye de düşebilse de, oyuncuyu oyunun müziğine yönlendirmek için görsel bir geri bildirim içerir.

Başlıca oyun oynama çeşitleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür popülerlik kazandıkça ve genişledikçe, müzik video oyunları bir dizi farklı oyun tarzını destekleme yeteneğini göstermiştir. Oyunun en eski şekli doğada eidetik olsa da, günümüzde en yaygın müzik oyunu biçimi ritmiktir ve "ritim oyunu" olarak adlandırılmıştır. Müzik video oyunlarındaki diğer yaygın oyun modları arasında serbest biçimli bir oyun yaklaşımını teşvik eden sanal alan stili ve müzik öğelerini atıcı veya bulmaca oyunu gibi daha geleneksel türlerle birleştiren son hibrit stil yer alıyor. Müzik video oyunları da parti oyunlarına mini oyun olarak eklenir.

Müzik hafıza oyunları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik hafıza oyunları bir oyuncunun müzik hafızasını test eder. Göze çarpan müzik oyunları, müziğin hangi yönünün oyunun odak noktası olduğuna bağlı olarak çeşitli biçimler alır. Her ne kadar bu oyunların büyük çoğunluğu ritmi esas oyun belirleyici müzik öğesi olarak vurgulasa da, perde ve ses gibi diğer müzik notaları ve gelişim unsurları da bazı oyunlarda vurgu noktaları olarak hizmet eder. Tüm bu oyun formlarında, oyuncunun amacı, oyundan her isteme (müziğin bir öğesiyle bağlantılı) doğrudan bir tarafsız yanıt vermektir.

Serbest biçimli müzik oyunları

[değiştir | kaynağı değiştir]

SimTunes gibi oyunlarla karakterize edilen serbest biçimli müzik oyunları, müzik oluşturmanın oyun üzerinde baskın olduğu ve bu oyunların genellikle Tenori-on gibi oyun dışı müzik sentezleyicilerine daha benzer olduğu oyunlardır. Serbest biçimli müzik oyunları, üretken hibrit müzik oyunları ve oyun dışı araçlar arasında, oyunlarının temelde yatan bir plotline dayanma derecesine bağlı olarak bir yer işgal eder. Bu müzik oyunu biçimi, müzikal olmayan oyunlar alanındaki sanal alan oyunlarına çok benzer ve bu oyun biçimini tanımlamak için "sanal alan" terimi kullanılmıştır.[9]

Hibrit müzik oyunları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ciddi oyunlar girişiminin bir dalı olan[10] Otocky (üretken bir melez) ve Pteranodon (reaktif bir melez) gibi müzik video oyunlarının hibrit biçimleri, bir oyuncu ile müzik arasında görünüşte anlaşılır olan önemli ve anlamlı etkileşimlerle karakterize edilir. Müziksiz bir türe aittir. Üretken biçimli hibrit müzik video oyunları genellikle sanatçı ve oyun içi dinamikler arasındaki etkileşimden kaynaklanan konser müziğini oyunun bir hedefi haline getirir. Bunu başarmak için, bu oyunların aidiyetin dış görünüşünü verdiği müzik dışı türler genellikle basit, basit dinamiklerle karakterizedir.[11] Örneğin Rez veya Free the Beat'de oyun basit bir raylı atıcı şeklini alır; ancak, oyuncunun eylemleri tarafından oluşturulan ses efektlerini (raylı çekimin normal görevlerini tamamlarken) bir bütün olarak soundtrack ile bütünleştirerek, oyunun müzikçalarla doğrudan etkileşime izin vermesi ve yaratılışın teşvik edilmesi amaçlanır. Bir sinaestetik deneyim.[12]

Hibrit müzik video oyunlarının üretken ve reaktif formları arasındaki en büyük fark, üretken formdaki oyunların oyunla belirlenen müziğin yaratılmasına izin verirken, reaktif formdakiler oyunun belirlenmesinde müzik kullanırlar. Pteranodon, Rhyme Rider Kerorican veya iS gibi reaktif form hibrit müzik video oyunları - iç bölüm, müziğin oyunun müzikal olmayan bileşenlerinin dinamiklerini belirlemeye yarayacak şekilde altta yatan türe odaklanır. Bu oyunlarda, oyuncu oyununu tasarlamak için film müziğinden önemli ipuçları alır. Vib-Ribbon, Audiosurf veya Dance Factory gibi benzer reaktif biçimli[13] müzik video oyunları, farklı bir altta yatan türe sahip değildir ve bu nedenle hibrit müzik oyunları olarak kabul edilemez.

Canlı Performans için Müzik Oyunları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlı performansta gerçek zamanlı nesil için interaktif müzik video oyunları. Oyunlar, geleneksel izleyici çekiciliğini içeren eğitimli müzisyen / sanatçı için doğrusal olmayan interaktif el yazması ekleyebilir; tüm müzik performanslarında ortaktır ve eSpor ve turnuva oyunlarında ortaya çıkar.[14]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "GameSpot's Best of 2005 - Genre Awards". Gamespot.com. 19 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  2. ^ "The Best Videogames of 2005". Metacritic.com. 10 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  3. ^ "Mizuguchi on Lumines Interview // PSP /// Eurogamer". Eurogamer.net. 9 Kasım 2006. 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  4. ^ "GameSpy.com - Reviews: Frequency (PS2)". Web.archive.org. 11 Şubat 2006. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2012. 
  5. ^ "Games and gear - Rhythm - ZDNet Reviews". Zdnet.com. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  6. ^ "Music Rhythm | Games and gear - Puzzle - CNET Reviews". Reviews.cnet.com. 13 Ekim 2010. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  7. ^ "TenSpot: Top Ten Rhythm Games". GameSpot. 22 Mart 2006. 3 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  8. ^ Gudmundsen (24 Ağustos 2007). "Songs from 'High School Musical' showcased in rhythm game". USA Today. 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  9. ^ "Salon 21st: This Note's For You". Salon.com. 3 Nisan 1997. 17 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  10. ^ "Serious Games Source". Serious Games Source. 14 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  11. ^ "Otocky". Siliconera. 26 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  12. ^ Krotoski (7 Şubat 2007). "Interview with Tetsuya Mizuguchi". The Guardian. Londra. 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  13. ^ Aallouche, Khalid, et al. "Implementation and Evaluation of a Background Music Reactive Game." IE Conference 2007 - Tempere University of Technology and Nokia Research Center. 2007.
  14. ^ Lieberman, David 2006. Game Enhanced Music Manuscript 8 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In GRAPHITE '06: Proceedings of the 4th International Conference on Computer Graphics and Interactive Techniques in Australasia and South East Asia, ACM Press, Melbourne, Australia, 245 - 250.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Music video games ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur