Malakanlar - Vikipedi
Malakanlar (Rusça: Молокане), Rus Çarı I. Petro'nun uygulamalarına karşı çıkarak oluşturulan, bir dinsel hareket ve yaşam tarzı olan Molokanizm'i bir hayat felsefesi olarak kabul eden insanlardır.
Malakanlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Molokanizm, Ortodoks Kilisesi'nden ayrılmış bir tarikattır. 28 Mart 1805 yılında başlayan bu ayrılış, 22 Mart 1809 yılına kadar sürdü. Saratof ve Dambuğ bölgelerinde yaşayan Malakanlar o dönemlerde Ruslarla bir anlaşmazlığa düşerler. Ruslar'ın inancına göre, haftada sadece iki gün süt içme geleneği vardı. Malakanlar ise; bu inanca itiraz ederek haftanın her gününde süt içilebileceğini savunuyorlardı. Zaten Rusçada Moloko kelimesi süt, Molokan ise süt içen anlamına gelir. 1682 yılında Ortodoks Kilisesi'nden bu sebeple ayrılan bu insanlar önce Kafkasya'nın kuzeyine daha sonra da Osmanlı ve İran sınırları boyunca Tiflis, Erivan ve Bakü eyaletlerine yerleştirildiler.
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın (93 Harbi) ardından, Ruslar tarafından Kars'a yerleştirilen bu insanlar uzun yıllar burada kaldıktan sonra başta ABD ve Avustralya olmak üzere diğer ülkelere yerleşmişlerdir. Türkiye'de Bandırma civarında, Kars[1] ve İstanbul'da yaşamaktadırlar.
Literatür
[değiştir | kaynağı değiştir]- Kars'ta Bir Etnik Grup Malakanlar'ın Toplumsal Yapısı2 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Prof. Dr. Orhan Türkdoğan
İlgili film
[değiştir | kaynağı değiştir]2009 - Deli Deli Olma (Türkiye, yönetmen: Murat Saraçoğlu)
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Özel
- ^ Ahmet Emin Yalman (1997). Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim. 4 (2 bas.). İstanbul: Pera Turizm ve Ticaret A.Ş. s. 1296.
- Genel
- molokane.org29 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.