Manasçı - Vikipedi
Manasçı, Kırgızların milli destanı olan Manas Destanı'nı kopuz eşliğinde söylemeyi meslek edinen kişilere verilen ad.
Özellikler
[değiştir | kaynağı değiştir]Kırgızistan'da Manas destanının bir bölümünü (binlerce mısrayı) kopuz eşliğinde bir şiir okuyor gibi değil de sanki yaşıyormuş gibi okuyan kişilere denilmektedir.
Manas destanı, Kırgız Türklerinin tamamı 2 milyon mısraya yaklaştığı söylenen çok büyük bir destandır. Kırgızlar bu destana büyük önem vermiş ve Manas'ın hayatı ile yaptığı savaşları ile kahramanlıklarını hep anlatma yoluyla iletmişlerdir.
Sayakbay Karalaev
[değiştir | kaynağı değiştir]Sayakbay Karalaev (1894 - 7 Mayıs 1971), Manasçıların simgesel ismi haline gelmiştir. Yaşarken Manas, Semetey, Seytek ve onların devamı olan Kenen, Alımsarık, Kulansarık destanlarının tamamını bilmekteydi. Anlattığı Manas destanı boyut olarak dünyanın en hacimli destanı sayılır ve toplam 500.553 mısradır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Kırgızların Yaşayan Dört Büyük Manasçısı, Yrd.Doç.Dr. Doğan Kaya, 1. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı -Bildiriler- (9-15 Nisan 2006, Çeşme - İzmir), Ankara, 2007, C. III, s. 1293-1300 (Madde Başlığı: Sayakbay Karalayev)
- Kırgızların Son Büyük Manasçısı, Yrd.Doç.Dr. Doğan Kaya, Mitten Meddaha Türk Halk Anlatıları Uluslararası Sempozyumu Bildirisi, Ankara, 25-27 Kasım 2004 (Sayakbay'ın gördüğü rüyanın ayrıntılı bir anlatımı ve kendi ifadelerinin tamamı bildiride yer almaktadır.)
- Кыргыз Совет Энциклопедиясы: 6 томдук/ Башкы редактор Орузбаева Б. Ө./ - Ф.: Кыргыз Совет Энциклопедиясынын башкы редакциясы, 1979. Т.4. 159 б.
- Бектенов З., Байжиев Т. Кыргыз адабияты: Орто мектептин классы үчүн хрестоматия окуу китеби. 2-басылышы. Б.: «Мектеп», 1993.140-193 бб. ISBN 5-658-01030-6
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kırgızistan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Türk tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Edebiyat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |