Mir-2 - Vikipedi
Mir-2, Şubat 1976'da başlayan bir Sovyet uzay istasyonu projesiydi. Mir-2 için üretilen modüllerin bir kısmı Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS)[1][2] dahil edilmiştir. Proje birçok değişikliğe uğradı, ancak her zaman Mir istasyonunda kullanılan DOS-7 temel bloğunun[3] yedeği olarak inşa edilen DOS-8 temel blok uzay istasyonu çekirdek modülüne dayanıyordu. DOS-8 temel bloğu sonunda ISS'nin Zvezda modülü olarak kullanıldı. Tasarım geçmişi, orijinal Salyut[4][5] istasyonlarına kadar uzanır.
Proje Tarihçesi
[değiştir | kaynağı değiştir]Mir-2 projesinin gelişimi
[değiştir | kaynağı değiştir]1981 - 1987: KB Salyut Mir-2
[değiştir | kaynağı değiştir]- Merkezi modülün prototipi Polyus[6][7] gibiydi. Mir-2, olağan operasyonda en az dört modülü kenetleme yeteneğine sahip olacaktır.
14 Aralık 1987: NPO Energia Mir-2
[değiştir | kaynağı değiştir]OSETS (Orbital Assembly and Operations Center) olarak belirlenmiştir. İstasyon 65 derecelik bir yörüngede inşa edilecek ve 90 tonluk modüllerden oluşacaktır.
- Fırlatma 1 - DOS 8, montaj ekibi için konut sağlanması.
- Fırlatma 2- 90 tonluk modül.
- Fırlatma 3- Kafes ve güneş dizilimi
- Fırlatma 4-6- 90 tonluk ek modüller
1991 : ''Mir-1.5''
[değiştir | kaynağı değiştir]Bu, DOS-8'in fırlatılmasını içerir, ardından Buran mekiği[8][9] modülü kavrar, Mir ile buluşur ve onu eski DOS-7 temel bloğuna bağlar. Bu plan daha sonra, DOS-8'in manevra yapması ve kendisini Mir'e yanaşması için değiştirildi. İki yıl boyunca bağlı kalacaktı.
1992: "Mir-2"
[değiştir | kaynağı değiştir]İstasyon, DOS-8 çekirdek modülünden ve NEP (Bilim Güç Platformu)[10] adı verilen bir çapraz kirişten oluşacaktır. Bu, MSB geri çekilebilir güneş panelleri, Sfora itici paketleri ve küçük bilimsel paketlerle donatıldı.
Dört adet 3 ila 4 tonluk modül planlandı:
- Yerleştirme Modülü - APDS evrensel çift cinsiyetli yerleştirme sistemi ile uzay yürüyüşleri için bir yan kapak.
- Kaynak Modülü -İstasyonu yönlendirmek için jirodinler ve Soyuz veya Progress feribot uzay aracının yanaşması için pasif bir yanaşma bağlantı noktası
- Teknoloji Modülü - malzeme deneyleri
- Biyoteknoloji Modülü
Kasım 1993: Mir-2 etrafına inşa edilen Uluslararası Uzay İstasyonu
[değiştir | kaynağı değiştir]Uluslararası Uzay İstasyonunun rus unsurları şunları içerir:
- Zarya[11][12][13] FGB- ilk unsur olarak piyasaya sürüldü. Bu, KB Salyut tarafından inşa edilen, ABD tarafından finanse edilen, TKS[14]'[15] den türetilen bir tahrik modülüydü.
- Zvezda[16] Servis modülü- bu, Temmuz 2000'de üçüncü büyük ISS modülü olarak başlatılan DOS-8 istasyonudur.
- SO-1 (Pirs[17])- Eylül 2001'de Buran/Mir-2 için orijinal olarak tasarlanmış yanaşma modüllerinden biri istasyona eklendi.
- SO-2 Poisk[18] - Pirs'e benzer bir modül. Poisk ayrıca bilimsel deneyler için ekstra alan ve harici bilimsel yükler için güç kaynağı çıkışları ve veri aktarım arayüzleri sağlar.
- Rassvet[19]-[20] Zarya'ya "borçlu" fırlatma karşılığında NASA mekiği tarafından teslim edilen tek modül. Rassvet, kargo depolama, bilim ve uzay aracını ziyaret etmek için yanaşma limanı olarak kullanılır.
Bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Mir-2 on Astronauix
- International Space Station 10 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Mir-2 24 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "International Space Station". 19 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), alçak Dünya yörüngesindeki en büyük modüler uzay istasyonudur.
- ^ DOS-7, 1986'dan 2001'e kadar alçak Dünya yörüngesinde bulunan Sovyet/Rus Mir uzay istasyonu kompleksinin ilk modülüydü.
- ^ "Salyut Programı". 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Salyut programı (Rusça: Салют, IPA: [sɐˈlʲut], "selam" veya "havai fişek" anlamına gelir), Sovyetler Birliği tarafından üstlenilen ilk uzay istasyonu programıydı. 1971'den 1986'ya kadar 15 yıllık bir süre boyunca bir dizi dört mürettebatlı bilimsel araştırma uzay istasyonunu ve iki mürettebatlı askeri keşif uzay istasyonunu içeriyordu.
- ^ "Polyus". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Polus, Skif-DM, GRAU indeksi 17F19DM olarak da bilinen Polyus uzay aracı (Rusça: Полюс, kutup), Stratejik Savunma Girişimi uydularını megavatlık bir karbon dioksit lazerle yok etmek için tasarlanmış bir prototip Sovyet yörünge silah platformuydu.[1] Yörüngesini kontrol etmek için bir TKS uzay aracından türetilen bir Fonksiyonel Kargo Bloğuna sahipti ve atış kontrol sistemini göstermek için test hedefleri fırlatabiliyordu.
- ^ "Buran (spacecraft)". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Buran (Rusça: Буран, IPA: [bʊˈran], "Kar Fırtınası" veya "Blizzard" anlamına gelir; GRAU dizin seri numarası: 11F35 1K, yapım numarası: 1.01), Sovyet/Rus Buran programının bir parçası olarak üretilen ilk uzay uçağıydı. . "Buran", ilk çalışır durumdaki Sovyet/Rus mekik yörünge aracını tanımlamanın yanı sıra, "Buran sınıfı yörünge araçları" olarak bilinen tüm Sovyet/Rus uzay uçağı projesi ve yörünge araçlarının da adıydı.
- ^ Bilim Güç Platformu (SPP; Rusça: Научно-Энергетическая Платформа, Sci-Energy Platform, Rus baş harfleri NEP olarak da bilinir), Uluslararası Uzay İstasyonunun (ISS) bir Rus şirketi tarafından ISS'ye teslim edilmesi amaçlanan planlanan bir Rus unsuruydu. Rus Proton roketi veya Zenit roketi (başlangıçta Mir-2'nin bir parçası olacak şekilde tasarlandı), ancak ISS'nin diğer bölümleriyle ilgili bir takas anlaşmasının bir parçası olarak Uzay Mekiği tarafından fırlatılmak üzere kaydırıldı.
- ^ "Zarya". 27 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Zarya". 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Zarya (Russian: Заря, lit. 'Dawn'), also known as the Functional Cargo Block' or FGB (from the Russian: "Функционально-грузовой блок", lit. Funktsionalno-gruzovoy blok' or ФГБ), is the first module of the International Space Station to have been launched
- ^ "TKS uzay aracı". 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ TKS uzay aracı 1960'ların sonlarında askeri Almaz uzay istasyonuna ikmal uçuşları için tasarlanan bir Sovyet uzay aracıydı.
- ^ Zvezda (Rusça: Звезда, "yıldız" anlamına gelir), Zvezda Hizmet Modülü olarak da bilinen Salyut DOS-8, Uluslararası Uzay İstasyonunun (ISS) bir modülüdür.
- ^ Pirs (Rusça: Пирс, "iskele" anlamına gelir) - ayrıca Stykovochny Otsek 1 (SO-1; Rusça: Стыковочный отсек, "yerleştirme modülü") ve DC-1 (Yerleştirme Bölmesi 1) olarak da adlandırılır - Uluslararası Uzayda bir Rus modülüydü İstasyon (ISS). Pirs, 14 Eylül 2001'de fırlatıldı ve istasyonun Zvezda modülünde bulunuyordu.
- ^ Mini Araştırma Modülü 2 (MRM 2), Малый исследовательский модуль 2 veya МИМ 2 olarak da bilinen Poisk (Rusça: Поиск, lit. 'Arama'), Uluslararası Uzay İstasyonunun bir kenetlenme modülüdür.
- ^ "Rassvet". 11 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Mini Araştırma Modülü 1 (MRM-1; Rusça: Малый исследовательский модуль, МИМ 1) olarak da bilinen ve daha önce Yanaşma Kargo Modülü (DCM) olarak bilinen Rassvet (Rusça: Рассвет; lit. "ilk ışık") Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) bir bileşeni.