Nürnberg ilkeleri - Vikipedi
Nürnberg ilkeleri bir savaş suçunun ne şekilde teşkil ettiğini belirlemek için konulan bir dizi kuraldır. İlkeler II. Dünya Savaşı sonrasında Nazi Partisi üyelerinin Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları sırasında temel hukuk prensiplerini belirlemek amacıyla Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu tarafından oluşturuldu.
İlkeler
[değiştir | kaynağı değiştir]- I. İlke
- Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, bundan sorumludur ve cezalandırılması olasıdır.
- II. İlke
- Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eyleme karşı bir ceza öngörülmese de, bu şahsı uluslararası hukuk önünde işlediği suçun sorumluluğundan kurtarmaz.
- III. İlke
- Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, devlet başkanı ya da sorumlu hükümet memuru olmaları, işbu şahısları uluslararası hukuk önünde sorumluluktan kurtarmaz.
- IV. İlke
- Bir şahsın üstü ya da hükûmetinin emrine uygun davranması, ahlakî irade bir şahıs için her zaman bir olanak olduğundan, uluslararası hukuk önünde sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
- V. İlke
- Uluslararası hukuka göre suç işlediği iddia edilen şahıs, gerçeklere ve hukuka uygun olarak adil yargılanma hakkına sahiptir.
- VI. İlke
- Aşağıda sıralanan suçlar uluslararası hukuk önünde cezaî suçlar olarak belirlenmiştir:
- (a) Barışa karşı işlenen suçlar
- (i) Saldırgan ya da uluslararası antlaşma, sözleşme ve garantileri ihlal eden bir savaşı planlama, hazırlık ya da kışkırtma,
- (ii) Ortak plana işbirliği yapma ya da (i) maddede belirtilen eylemlerin başarılması karşı komplo;
- (b) Savaş suçları
- Yasaların ya da savaş adetlerinin ihlalleri, örneğin: köle işçilere ya da herhangi bir amaçla sivil halka ya da işgal altındaki bölge halkına, savaş tutsaklarına, denizdeki insanlara, kötü davranma ya da onları, rehineleri öldürme, sınırdışı etme; kamu ya da özel mülklerin yağmalanması, kent, kasaba ve köylerin ahlaksızca yıkımı ya da askerî gereklilikle açıklamayacak biçimde tahrip edilmesi;
- Cinayet, kitle imha, köleleştirme, sürgün ve sivil halka yapılan diğer insanlık suçları ya da siyasî, etnik ya da dinî nedenlerle eziyet ya da savaş suçu ya da insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili idam ya da eziyet ya da eylemler sürdürülmesi.
- VII. İlke
- Savaş suçu ya da insanlığa ya da barışa karşı işlenen suçların eyleme geçirilmesinde suç ortaklığı, VI. İlkede belirtildiği üzere uluslararası hukuka göre bir suçtur.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Principles of International Law Recognized in the Charter of the Nürnberg Tribunal and in the Judgment of the Tribunal, 1950. 12 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the website of the International Committee of the Red Cross (ICRC)
- Principles of International Law Recognized in the Charter of the Nürnberg Tribunal and in the Judgment of the Tribunal, 1950.3 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the website of the United Nations (UN)
Konuyla ilgili yayınlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Introductory note by Antonio Cassese 10 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. for General Assembly resolution 95(I) of 11 December 1946 (Affirmation of the Principles of International Law recognized by the Charter of the Nürnberg Tribunal) on the website of the UN Audiovisual Library of International Law23 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Nuremberg Trial Proceedings Vol. 1 Charter of the International Military Tribunal 14 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. contained in the Avalon Project archive at Yale Law School
- Judgment : The Law Relating to War Crimes and Crimes Against Humanity20 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. contained in the Avalon Project archive at Yale Law School
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- István Deák, Retribution against Heads of State and Prime Ministers 1 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.