Nevzat Kasman - Vikipedi

Emine Nevzat Kasman (4 Mayıs 1913 - 11 Nisan 2007, İstanbul), Türk ressam, heykeltıraş, modacı, kompozitör.

Girit göçmeni bir babanın ve Yunan bir annenin kızı olarak İstanbul'da doğdu. Babası ilk Türk ticaret gazetesini çıkaran aynı zamanda bir ressam olan Mustafa Kazım Kavur'dur. Çocuk yaşta babasının etkisiyle resim yapmaya başladı. Okula gitmeyip evde eğitim alıyor olmasına rağmen, İbrahim Çallı'nın ısrarıyla Sanayi-i Nefise Mektebi'ne (Güzel Sanatlar Akademisine) ikinci sınıftan girdi ve İbrahim Çallı'nın öğrencisi olarak orada yetişti. Akademide heykel ve seramik dersleri de aldı.

İlerleyen yıllarda Paris'e giderek orada çalıştı. Paris gezilerinden birinde Christian Dior'un model çizimlerini alarak Türkiye'ye getirdi ve o dönem Türkiye'de mevcut olan Fengara, Stangali gibi Rum terzilere bu modelleri satmaya başladı. Bu iş Kasman'ın önünde yeni bir yol açtı ve kendi modellerini çizme yoluna gitti. İstanbul'da ilk kez bir Türk terzihanesi kurdu. "Patron Nevzat" adında model ve couture üretti. Bir yandan resim çalışmalarına devam etti. "Kadınlar Birliği"'nin bir üyesi olarak Paris'te sergilere katıldı; Müze Goblen'de yapılan bir yarışmada birinciliğe ve "Paris'in Horozu" ödülüne layık görüldü.

60'lı yılların başında Heykeltıraş Nusret Suman ile Madame Tussaud müzesinin Türk versiyonunu, "Mumdan Adamlar" galerisi adı altında kurmaya çalıştı fakat teknik imkânsızlıklar dolayısıyla bu proje hayata geçemedi. (Bu proje için hazırlanmış olan mum heykellerden bazıları şu anda Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmektedir). Nevzat Hanım resim ve heykel çalışmalarına sonraki yıllarda da devam etti. Bir dönem soyut çalışmalara yöneldiyse de daha çok kendi modern tekniğiyle portreler, peyzajlar, natürmortlar yaptı.

Aynı zamanda bir piyano ustası olan Nevzat Kasman'ın 30'lu yıllarda plağa alınmış beş adet tangosu vardır. Senkoplu modern tangoları sebebiyle Atatürk'ün takdirlerini kazanmıştır.

Vedat Kasman'la yaptığı tek evliliğinden kızı tiyatro sanatçısı Ayla Algan doğmuştur. Nevzat Kasman 2007 yılında yaşamını yitirdi.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Nur Erol - Moda Bulaşıcıdır (Epsilon Yayınları, 2003)