Noken - Vikipedi

Noken, çok fonksiyonlu örme veya dokuma çanta, Papua halkı el sanatları
Noken çantaları
ÜlkeEndonezya
KriterDoğa ve kainat ile ilgili bilgi ve uygulamalar, Sözlü gelenek ve ifadeler, Sahne sanatları, Sosyal uygulamalar, ritüeller ve bayram etkinlikleri, Geleneksel zanaatkarlık
Kaynak619
BölgeAPA
Tescil geçmişi
Tescil2012 (7. oturum)
ListeAcil Koruma İhtiyacı

Noken, Endonezya'nın Papua toplulukları tarafından ağaç lifi veya yapraklardan el yapımı düğümlü bir ağ veya dokuma çanta olarak üretilen bir üründür. Erkekler ve kadınlar, tarım ürünlerini, denizden veya gölden yakaladıkları ürünleri, yakacak odunu, bebekleri veya küçük hayvanları taşımak, ayrıca alışveriş yapmak ve evdeki eşyaları saklamak için kullanırlar.
Youtefa Körfezi açıklarında Metu Debi adasındaki Papua kadınları ve nokenleri. Jayapura, Endonezya, y. 1899

Noken (Biakça: inoken), Endonezya'nın Batı Yeni Gine bölgesine özgü geleneksel birçok amaçlı düğümlü veya dokuma çantasıdır. Başa takılarak taşınmasıyla öne çıkan özgün kullanımı geleneksel olarak çeşitli malları ve çocukları taşımak için kullanılmaktadır.

Noken, 2012 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Endonezya'nın kültürel mirası olarak listelenmiştir.[1] Noken taşıyan kadınlar, Wamena'da hala yaygın bir manzara.[2]

Genel Seçim Komisyonu'na göre seçimler için noken sistemini uygulayan naipliklerin haritası.
Red: 2019 seçimleri için noken sistemini uyguladı. Pembe: noken sistemini uygulamak için kullanılır, ancak 2019 seçimleri için kullanılmaz

Orta Papua ve Highland Papua'nın çeşitli bölgelerinde, noken - normal oy sandığı yerine - oy pusulalarını yerleştirmenin bir yolu olarak tercih edilir ve burada, Büyük adamın (öncelikle şefler) oy kullandığı bir oylama aracı ve sistemi olarak kabul edilir. kabile veya noken gantung, kabile üyeleri ve şefin toplu olarak bölgesel liderlik seçimlerinde oybirliğiyle oy kullanmaya karar verdiği yer.[3][4] Sisteme karşı çıkanlar, kötüye kullanma potansiyeline sahip olduğu için noken kullanımına itiraz ettiler ve mahkeme, kabileler arası savaştan kaçınmak için noken'in sınırlı kullanımını ve One man kullanan naipleri savunmasına rağmen, Endonezya Anayasa Mahkemesi'nde buna itiraz ettiler. tek oy sistemi noken sistemine geri dönemez.[5]

4 Aralık 2020'de Google, noken'ı bir Google Doodle ile kutladı.[6]

  1. ^ ""Noken multifunctional knotted or woven bag, handcraft of the people of Papua", Inscribed in 2012 (7.COM) on the List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding". UNESCO. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2014. 
  2. ^ Nethy Dharma Somba (26 Eylül 2011). "Transforming Wamena into Papua's tourism icon". The Jakarta Post. 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2013. 
  3. ^ Nethy Dharma Somba (5 Şubat 2009). "Papuans in remote areas prefer 'noken' to ballot box". The Jakarta Post. 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2013. 
  4. ^ Nethy Dharma Somba (22 Ocak 2013). "S. Sulawesi set for vote; Papua rules on 'noken'". The Jakarta Post. 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2013. 
  5. ^ "MK Tegaskan Pemilu dengan Sistem Noken Hanya Digunakan secara Terbatas". Mahkamah Konstitusi Republik Indonesia. 11 Mart 2015. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  6. ^ "Celebrating Noken Papua". Google. 4 Aralık 2020. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.