Okan Bayülgen - Vikipedi

Okan Bayülgen
2019'da Bayülgen
DoğumKaan Okan Bayülgen
23 Mart 1964 (60 yaşında)
Cihangir, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
EğitimGalatasaray Lisesi
Tours Üniversitesi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
MeslekOyuncu, fotoğrafçı, sunucu, yönetmen, yapımcı, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar1989-günümüz
OrganizasyonKabare Dada
Evlilik
Fransız Eşi
(e. 1984; b. 1984)

Gaye Arman (boşandı)
Zeyno Günenç
(e. 1996; b. 1998)

Şirin Ediger
(e. 2008; b. 2014)
Çocuk(lar)1

Kaan Okan Bayülgen[1][2] (d. 23 Mart 1964, İstanbul), Türk şovmen, oyuncu, tiyatro ve klip yönetmeni, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve fotoğrafçı.

Türkiye'de özel radyo ve televizyonculuğun başladığı 1990'lı yıllardan itibaren radyo ve televizyon programları yaptı. Gece geç saatte yayımlanan sohbet programları ile meşhur oldu.

1964 yılında İstanbul'un Cihangir semtinde doğdu. Babası, hukuk ve gazetecilik eğitimi almış Ümit Bey, annesi ressam Ayla Hanım'dır. Anne ve babası 1970'te boşandı. Bayülgen, boşanmanın ardından bir süre anneannesi Rahime Akman ve üvey dedesi Muammer Akman ile yaşadı.[3]

Babası Ümit Bayülgen ikinci evliliğini avukat Doğudan Hanım ile yaptı. Babasının bu evliliğinden Okan Bayülgen'in Ozan ve Okşan adlı iki kardeşi oldu.[3]

Annesi, ikinci evliliğini İsmet Görgün ile yaptı. Üvey babası İsmet Görgün'ün Okan Bayülgen'i nüfusuna geçirmesi sonucu soyadı Görgün olarak değiştiyse de daha sonra mahkemeye başvurarak öz babası Ümit Bayülgen'in soyadını tekrar aldı.

Bayülgen, ilköğrenime İstanbul'un Göztepe semtindeki Taş Mektep'te yatılı öğrenci olarak başladı; bir süre sonra Şişli'deki 19 Mayıs İlkokulu'na geçti. İlkokuldan sonra altı yıl Galatasaray Lisesi'nde devam etti. Öğrenci kulüplerinde müzik, edebiyat, folklor gibi kollarla ilgilendi.

Lisede yaşadığı devamsızlık sorunu nedeniyle eğitimine Bodrum'da yaşayan annesi Ayla Görgün'ün yanında, bir yıl Bodrum Lisesi'nde devam etti. Lise eğitimini 1984 yılında Şişli Lisesi'nde tamamladı.[3]

Mezuniyetinin ardından fotoğraf eğitimi almak için Fransa'ya gitti. Yükseköğrenimine Tours Üniversitesi Hukuk ve Ekonomik Bilimler Fakültesi'nin Hukuk bölümünde başladı, ardından fikir değiştirerek aynı üniversitenin ekonomi bölümüne geçti. Bir yıl sonra eğitimini yarıda bırakarak Türkiye'ye döndü.

Ülkeye döndükten sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bölümü sınavlarını kazandı. 1989'da konservatuvarın tiyatro bölümünden mezun oldu. Ardından yüksek lisans eğitimine başladı ancak tamamlamadı.[4]

Bayülgen, bugüne dek dört kez evlendiğini açıklamıştır.[5] İlk evliliğini ismini açıklamadığı ve tanışmalarından sadece 13 gün sonra evlenme kararı aldığı Fransız bir kadın ile[6] ikinci evliliğini çok genç yaşta Gaye Arman ile[7] üçüncü evliliğini 1996 yılında oyuncu Zeyno Günenç ile;[8] dördüncü evliliğini 2008 yılının son gününde yaptığı düğünle reklamcı Şirin Ediger ile yaptı. 2014 yılında boşandığı dördüncü eşi Şirin Ediger'den Eylül 2009 doğumlu İstanbul adında bir kızı vardır.[9] Bayülgen, 2015 yılından beri senarist Selin Atasoy ile birlikte.[10][11]

Devlet Tiyatrosu'nda yönetmenlik

[değiştir | kaynağı değiştir]

Konservatuvarın tiyatro bölümünden mezun olduktan sonra Devlet Tiyatroları'nda çalıştı. Kurumdaki en genç tiyatro yönetmeni idi. 1989-1994 yılları arasında çeşitli oyunlar yönetti, bazı oyunlarda rol aldı. "Türkiye'nin en genç tiyatro yönetmeni" olarak anıldı.

1992 yılında Burdur'da kısa dönem askerlik yaptı. 1993 yılı sonunda Trabzon Devlet Tiyatrosu'na tayin oldu. Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda sahneye koyduğu Kamuoyu adlı oyunda oyuncu olarak da rol aldı.[12] Rejisi kendisine verilen bir oyun, yönetim tarafından kaldırılınca 1994 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan istifa etti.

Bayülgen, tiyatrodaki görevi devam ederken 1991'de Kent FM'deki Son Saatler adlı bir programla radyoculuğa başladı. Bu sıralarda Genç Indiana Jones dizisinin Türkiye'de çekilen bölümünde rol aldı.

Devlet Tiyatroları'ndaki görevinden istifa ettikten sonra radyolarda haber spikerliği ve programcılık yaptı. 1995'te Radyo Contact'ta çalıştı; 1997'de Kiss FM'de Okan Bayülgen On Air programını sundu. Özellikle 1998 ve 1999 yılında Radyo D'de yayınlanan Hayat Bilgisi programı ilgi çekti. 2001 yılında Radio Contact'te, Yol programını yaptı.

2018 yılında Show Radyo'da birçok ünlü sanatçının konuk olduğu "Kabareden Naklen Okan Bayülgen" programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.[13]

Televizyonculuk

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayülgen, televizyonculuğa metin yazarlığı, montaj yönetmenliği gibi çeşitli işlerle başladı.[14] Kamera önüne ilk defa Satel TV'de klip sunarak geçti. atv kanalında gece yarısında yayınlanan Gece Kuşu adlı programındaki sivri konuşma tarzı ile tanındı; Türkiye'de şov dünyasının önemli bir ismi oldu. Gece Kuşu'nun ardından gece sohbet programı (late-night talk show) tarzı program yapmayı 100 gece yayımlanan Televizyon Çocuğu adlı program ile sürdürdü.

Gecenin bir saatinde sessiz sedasız yayına başladığında amaçladığı şeyin, "izleyici ve sunucu arasındaki yapmacık samimiyetle örülü ilişkiyi yok etmek" olduğu ifade etti. Programı arayan izleyicileri eleştirmesi, azarlaması, telefonu yüzüne kapatması ile tanındı. 1996'da Televizyon Çocuğu programı sonlandıktan sonra iki yıl televizyonculuğa ara verdi.

Sinema ve dizi oyunculuğu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayülgen, Televizyon Çocuğu programının ardında televizyonculuğa ara verdiği dönemde 1996 yapımı İstanbul Kanatlarımın Altında filminde Lagari Hasan Çelebi'yi canlandırdı. 1997'de, filmin televizyonda yayımlanmasından sonra saldırıya uğradı. Bayülgen'i bacağından vuran saldırgan, İstanbul Kanatlarımın Altında filmini izledikten sonra Osmanlılar'a hakaret ettiğini düşündüğü için Bayülgen'i vurduğunu söyledi.[15]

Bayülgen, Oğuz Aral'ın karikatür çizimlerinin televizyon adaptasyonu olan ve 1998 yılında atv'de yayımlanan Utanmaz Adam adlı komedi dizisinde Şeref Haktanır (Utanmaz Adam) karakterini canlandırdı.

Zaga ve diğer televizyon programları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayülgen, televizyonculuğa 1998'de Kanal D'de sunduğu Zaga adlı şov programı ile geri döndü. 1999-2002 arasında Cuma, 2002'den itibaren Cumartesi geceleri yayımlanan Zaga, 2005 yılına kadar devam etti. Programda ağırlanan konuklarla sohbetin yanı sıra medyadaki olayların alaycı ve şakacı bir şekilde yorumlandığı "Medya Arkası" bölümü ve çeşitli skeçler yer aldı.[16] Ağırladığı konukları ve telefonla arayan izleyici eleştirip alay etmesi ile hatırlanan program, gece çok geç saatte başlayıp sabaha kadar sürmekteydi [17]

Televizyoncu, bir yandan da ulusal haber kanalı NTV'de çeşitli eğitim ve yardım kampanyaları için özel yayınlar yaptı ve yılbaşı gecesi özel canlı yayınlarını sundu. 2004′te yine NTV'de izleyicilerin de stüdyo konuğu olarak katılabildiği Herkes Bunu Konuşuyor ile perşembe geceleri ekrana çıktı. Akademi, bilim, müzik, popüler kültür, medya dünyasından ve çeşitli sanat dallarından konuklarla seçilen bir konunun bir masa etrafında konuşulduğu bu program, yaptığı diğer sohbet programlarından farklı olarak komedi ağırlıklı eğlence programı formatında değildi;

Bayülgen, 2005 yayın döneminde dil uzmanı bir yazar olan Hakkı Devrim ile beraber yaptığı Televizyon Makinası adlı programda eğlence dünyasından edebiyat ve sanat dünyasına çeşitli alanlarda konukları ağırladı.[18] Programa, 2006-2007 sezonunda Makina adıyla devam etti.

2006 yılında CNN Türk'te Saba Tümer ile birlikte hazırladığı Haber Makinası adlı programda gündemdeki haberlerin hakkında konukların ağırladı; 2007 'de NTV'de Bu Sizi İlgilendiriyor adlı siyasi ağırlıklı bir program yaptı.

Bayülgen, 2007 yazında fotoğrafçılık alanında çalışmalarına ağırlık verdi. Ayrıca, Ata Demirer'in ve Gülben Ergen'in sunduğu programların genel yönetmenliğini üstlendi.[13]

2008'de haftanın 4 günü canlı olarak yayınlanan, konuklarla halkın gündemi ve normal gündemin birlikte konuşulup izleyicilerin de e-posta ve telefon yoluyla fikir ve sorularını belirtebildiği Okan Bayülgen Sade Vatandaş programına başladı.

Ekim 2008'de televizyon şovlarına Cumartesi geceleri Kanal D'de yayımlanmaya başlayan Disko Kralı adlı program ile devam etti. 2009-2010 sezonundan itibaren pazar ve pazartesi geceleri Medya Kralı ve Muhabbet Kralı adlı programları sunmaya başladı. 2010-2011 sezonunda Medya Kralı yerine Kral Çıplak adlı programla devam etti.

2009'da Bayülgen

4 Ekim 2011-30 Haziran 2012 tarihleri arasında TV8 kanalında haftada 5 gün saat 23.00'ten sonra "Muhallebi Kralı", "Kral Çıplak", "Muhabbet Kralı", "Medya Kralı", "Disko Kralı"' adlı programları yaptı. Şubat 2012'den beri hazırlayıp sunduğu tüm programlarda işitme engelliler için bir Türk işaret dili çevirmeni bulundurmaya başladı ve bunu sürekli hâle getirmesiyle Türk televizyonlarında bu alanda öncülük etti.3 Mart 2012 tarihinde, Muhabbet Kralı programında "Go and Fuck" dediği için programa iki hafta süreli yayın cezası verildi. Mart 2013'te TV8'den ayrıldı.

Nisan-Mayıs 2013'te her hafta bir dünya eserini seslendirip Radyo Trafik ve okanbayulgen.fm sitesinde yayımlayan Bayülgen, cuma geceleri de iki konuk ağırladığı bir radyo şovu sundu.

2013 yılında Show TV'de yayımlanan Muhallebi Kafa, Çıplak Kafa ve Makina Kafa programları ile televizyon programlarına geri döndü. 2 Aralık 2013'ten itibaren Habertürk TV'de Okan Bayülgen Sunar adlı programlar yaptı. Show TV ve Habertürk TV kanallarını TMSF alınca, Okan Bayülgen bu kanallardan ayrılıp Star TV'ye geçti. 8 Kasım 2014'te haftada bir yayımlanan Dada Dandinista adlı talk-show programına başladı.

2015-2016 yılları arasında hafta içi her akşam Virgin Radio'da "Talk Radio" adlı bir program yaptı. 2019-2020 yılları arasında TV100'de Uykusuzlar Kulübü ve Muhabbet Kralı adlı talk show'ları yaptı.[19] 2020 yılının Nisan ayından Haziran ayına kadar Uykusuzlar Kulübü adlı programda canlı yayında kitap okuduğu bir özel program yaptı.[20] 2020 yılının Eylül ayından itibaren aynı kanalda her salı Nokta adlı programa başlayacağı duyurulmuştur.[21]

2021 yılında Haber Global kanalında cumartesi geceleri Uykusuzlar Kulübü ve pazar geceleri Muhabbet Kralı adlı programlarını sundu. 2022 yılında "Uykusuzlar Kulübü" programına TV100 kanalında devam etti. 2024 yılının Ekim ayından itibaren aynı programa devam etmektedir.

Bayülgen, 2015'te Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası'nı kurarak "Gizemli Cinayet Yemeği" denilen, izleyicilerin yemek yerken interaktif bir polisiye tiyatro oyunu izlemelerine dayalı yeni bir eğlence anlayışını Türkiye'ye getirdi.[22]

William Shakespeare’den ilham alarak "Richard" adlı bir oyun yazar. Bayülgen, Kasım 2022'de bu oyunu sahneye koydu ve başrolü üstlendi.[23]

2024 yılından itibaren Hayko Cepkin ile beraber "Drakula" oyununu sahnelemeye başladı.[24]

Kasım 1997'de Bayülgen Kasımpaşa'daki film setinde bacağından vuruldu. Bayülgen'i vuran 18 yaşındaki Murat Çakmak, sanatçıyı İstanbul Kanatlarımın Altında filmindeki rolüyle Osmanlı'ya hakaret ettiği gerekçesiyle vurduğunu iddia etti.[25]

13 Kasım 2016'da, sunuculuğunu Pelin Akil ile Okan Bayülgen'in üstlendiği Altın Kelebek Ödül töreninde halk oylaması ile "En İyi Dizi" kategorisinde ödül kazanan Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ ödülü aldıktan sonra teşekkür konuşması yapmadan kulise gönderildi. Duruma tepki gösteren, dizi oyuncularından Cavit Çetin Güner ödülü ayaklarının önüne koyarken çektiği bir fotoğrafı Instagram hesabından paylaştı. Yaşanan kriz üzerine Bayülgen diziyi seyretmediğini fakat bundan sonra seyredeceğini alaylı bir biçimde ifade ederek özür diledi. Bunun üzerine Mehmet Bozdağ sosyal medyada yayınlandığı bir açıklama ile ödülü iade ettiklerini açıkladı.[26] 16 Kasım 2016'da Cengiz Semercioğlu'na yaptığı açıklamada "Bu benim esprili tutumum, konuşma tarzım. Bundan dolayı da kimse alınmaz. Ben dizinin adını ön plana çıkarmak için tekrar tekrar söyledim. Kimseyi kırmayı istemedim. Kırdıklarım varsa özür dilerim" ifadelerini kullandı.[27]

Tiyatro oyunları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
1992 The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert Topçu Gözcüsü Seslendirme
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında Lagâri Hasan Çelebi
1997 Ağır Roman Gıli Gıli Salih Sadri Alışık Ödülleri: Sinema Dalında "En İyi Erkek Oyuncu"[30]
1998 Mulan Mushu Seslendirme
2000 Oyunbozan Metin Kahraman ve Emin Nişancı
2001 Şrek Şrek Seslendirme
Komser Şekspir Esrarkeş Tatü
Hemşo Cebrail
2002 Gülüm Sinan
Buz Devri Seslendirme
Sır Çocukları Konuk Oyuncu
2004 Şrek 2 Şrek Seslendirme
Garfield: The Movie Garfield
2005 Robotlar Rodney Copperbottom
2006 Cesur Balık Cesur Balık
Pembe Panter Müfettiş Clouseau
Sınav Levent Lemi
Garfield 2 Garfield Seslendirme
2007 Şrek 3 Şrek Seslendirme
Çirkin Ördek Yavrusu ile Farecik Farecik Seslendirmesi
Donkey Xote Don Kişot Seslendirmesi
Romantik Ömer
Garfield Geri Dönüyor Garfield
2008 Garfield Komedi Festivali Garfield Seslendirme
2009 Ev Kendisi
2009 Kanalizasyon Temizlikçi İmdat
2010 Garfield 3 Boyutlu Süper Kahraman Garfield ve Garzooka Seslendirme
Şrek: Sonsuza Dek Mutlu Şrek
2019 Dumbo Max Medici
2025 Tete ve Masal: Rüyalar Diyarı
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1995 Gece Kuşu Kendisi Sunucu
1996 Televizyon Çocuğu Kendisi Sunucu
1998 Zaga Kendisi Sunucu
Utanmaz Adam Şeref TV dizisi (Atv)
2004 Size Baba Diyebilir miyim? Aziz TV dizisi (Kanal D)
Babam Dadı Olsaydı Taner TV dizisi (Star TV)
2005 Televizyon Makinası Kendisi Sunucu
2006 Makina Kendisi Sunucu
2010 Disko Kralı
Muhallebi Kralı
Kral Çıplak
Muhabbet Kralı
Medya Kralı
Kendisi Sunucu
2011
2012
2013 Makina Kafa
Muhallebi Kafa
Çıplak Kafa
Kendisi Sunucu
2014 Dada Dandinista Kendisi Sunucu
2015 Dada Kendisi Sunucu
2019-2020 Uykusuzlar Kulübü
Muhabbet Kralı
Kendisi Sunucu (TV100)
2020-2021 Nokta Kendisi Sunucu (TV100)
2021-2022 Muhabbet Kralı ve Uykusuzlar Kulübü Kendisi Sunucu (Haber Global)
2022 Uykusuzlar Kulübü Kendisi Sunucu (TV100)
2024 Muhabbet Kralı Kendisi Sunucu (TV100)
  1. ^ "Okan Bayülgen'in başına talih kuşu kondu". Cumhuriyet. 5 Kasım 2017. 19 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  2. ^ "Okan Bayülgen kimdir?". www.biyografi.info. 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 
  3. ^ a b c "Dedem çok tatlı bir faşistti". Hurriyet.com.tr. 3 Mayıs 2001. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Bir fenomen Okan Bayülgen". Hurriyet.com.tr. 9 Ocak 2005. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  5. ^ "TaluTalks x Okan Bayülgen". 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Okan Bayülgen kimdir?". www.biyografi.info. 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  7. ^ "Keşke evliliklerim yürümüş olsaydı". Hürriyet. 23 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  8. ^ "Okan Bayülgen'den Zeyno Gönenç itirafı!". CNN Türk. 6 Nisan 2022. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  9. ^ "Okan Bayülgen baba oldu". Habertürk. 6 Eylül 2009. 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Okan Bayülgen ile sevgilisi Selin Atasoy aynı sahnede". Haberler. 10 Ağustos 2021. 19 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  11. ^ deniznegis (3 Mart 2015). "Selin Atasoy kimdir? Okan Bayülgen ve Selin Atasoy beraber görüntülendi!". Sözcü. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  12. ^ "Kamuoyu". tiyatronline.com. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  13. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  14. ^ "Profilo Röportaj". okanbayulgenshow.tripod.com. 18 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  15. ^ "Otoparkçı vurdurmuş". Hürriyet. 16 Kasım 1997. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  16. ^ "Türk televizyonlarının unutulmaz talk-show'ları". Milliyet. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  17. ^ "Zaga'ya yazık!". Hürriyet. 24 Mayıs 2005. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  18. ^ "Hakkı Devrim Okan Bayülgen'le birlikte çıktığı Televizyon Makinası programını böyle anlatmıştı". Sözcü. 15 Haziran 2016. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  19. ^ "Okan Bayülgen ile Uykusuzlar Kulübü". tv100. 12 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2019. 
  20. ^ "Okan Bayülgen izleyicilere canlı yayında kitap okuyacak!". medyaradar. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  21. ^ "Okan Bayülgen, yeni programıyla ekranlara dönüyor". T24. 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 
  22. ^ "Okan'la yemeğe gittim masamızda cinayet işlendi". Hürriyet. 14 Kasım 2015. 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  23. ^ "Okan Bayülgen kızıyla tiyatro sahnesinde". 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022. 
  24. ^ "Okan Bayülgen ile Hayko Cepkin "Drakula" oyununda". 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2024. 
  25. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  26. ^ "Diriliş Ertuğrul'un yapımcısı ödülünü iade ettiğini açıkladı, Semercioğlu yaşananları yazdı". Hürriyet. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  27. ^ "Okan Bayülgen özür diledi". Milliyet. 16 Kasım 2016. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  28. ^ "Drakula | tiyatrolar.com.tr". 3 Ekim 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2024. 
  29. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  30. ^ "Sadri Alışık ödülleri verildi". Radikal. 20 Mart 1999. 15 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009.