Ordu Üniversitesi - Vikipedi

Ordu Üniversitesi
SloganGençliğin dinamizmi
Kuruluş17 Mart 2006
TürDevlet[1]
Eğitim dil(ler)iTürkçe
BağlılıkYükseköğretim Kurulu
RektörProf. Dr. Orhan Baş [2][3]
Rektör YardımcılarıProf. Dr. Alparslan İnce
Prof. Dr. Derya Bostancı
KonumOrdu, Türkiye
Web sitesiodu.edu.tr
Üniversitenin eski logosu

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.[4]

Türkiye'de yeni kurulan üniversitelerden biri olan üniversite, Bakanlar Kurulu'nun 17 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunu ile hayata geçmiştir. Üniversite, hâlen faal olarak öğretim faaliyetlerinde bulunan ve daha önceleri Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulunun bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş. Ayrıca, kuruluş yasasıyla beraber Tıp Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü üniversiteye kazandırılmış.

Kurucu Rektör Haluk Kefelioğlu'nun 17 Mayıs 2006 tarihinde atanması ile birlikte yoğun çalışmalar sonucunda üniversiteye Ünye Meslek Yüksekokulu ve Fatsa Meslek Yüksekokulu da katılmış. Akkuş Meslek Yüksekokulu'nun açılması doğrultusunda YÖK'ten onay alınmış, altyapının tamamlanması sonrasında bu kurumda öğretime başlayacak.

Evrensel bir yükseköğretim kurumu olmayı hedefleyen Ordu Üniversitesi, sahip olduğu çağdaş vizyonu ile, Türkiye gençliğine, toplumuna karşı olan sorumluluğunun üst seviyede olduğunun bilincinde ve bu sorumluluk içerisinde bilimsel faaliyetlerini, öğretim hizmetlerini yürütme ve gün geçtikçe geliştirme çabası içerisinde bulunuyor. [kime göre?]

Ülkenin en genç üniversitelerinden biri olan üniversite, kuruluşundan bu yana geçen kısa süre içerisinde yönetsel yapılanmalarını ve bilgisayar altyapısını tamamladı. Akademik kadrosunu güçlendirmede önemli adımlar atmış ve atmaya devam ediyor. [kime göre?]

Öğrencileri ile el ele büyümeyi ve gelişmeyi sürdürmeyi amaçlayan, katılımcılığa önem veren üniversite, öğrenci temsilciliği mekanizmasını aktive etmiş ve sayıları 16'ya varan öğrenci kulüpleri kurarak, öğrencileri ile eğlenceli bir kent olan Ordu'yu kaynaştırmayı hedeflemiştir.

En öncelikli hedef ise, çağdaş, öğrencilerimizin her türlü sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yanıt veren modern bir kampüs oluşturmaktır. Bu hedefe ulaşmak için, kampüsün bütün alt ve üst yapı projeleri tamamlanmış, kampüse yeni binaların katılması için temeller atılmaya başlanarak geleceğin büyük üniversitesini oluşturmaya başlanmıştır.

Evrensel boyutta bilgi üretebilecek, çağdaş, bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimin egemen olmasını sağlayacak ülke kalkınmasına ve toplumun gelişmesine katkıda bulunacak aydın ve yaratıcı düşünebilen insanlar yetiştirmek en önemli misyonumuzdur. Laik ve demokratik cumhuriyetimize bağlı, bu temel değerleri özümsemiş, çağdaş, üretken jenerasyonlar yetiştirmenin yanı sıra demokratik, katılımcı, özgür ve evrensel bir üniversite olarak, yöre, bölge, ülke ve dünya için bilime ve öğretime katkıda bulunacak, insanlığın gelişmişliği ve mutluluğu için bilgi üretecek, çağdaş öğretim ortamları oluşturacak; üretilen bilgi ve teknolojiyi toplumun faydasına sunan, araştıran, sorgulayan ve kendisiyle barışık, dinamik, çalışkan ve insanlığı her şeyin üzerinde tutan gençler yetiştirmektir.

Öğretim, araştırma-geliştirme ile bilimsel yayın ve uygulamada Avrupa standartlarına ulaşmak, üreteceği bilgiler ile uluslararası alanlarda tanınmak, evrensel değerlere sahip, üstün nitelikli gençleri yetiştirmek, ülke ve yörenin bilim, teknoloji, kültür hayatına katkıda bulunarak; üniversite-sanayi-toplum işbirliğini gerçekleştirmek ve çağdaş bir üniversite olmaktır.

Akademik birimler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Ziraat Fakültesi
  • Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi - 2003 yılında Ordu'da kurulmuştur. Dekanlık görevini Prof.Dr. Latif Kelebekli[5] yürütmektedir. Bünyesinde Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümlerini bulundurmaktadır.
  • Tıp Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • İlahiyat Fakültesi
  • Müzik ve Sahne sanatları Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Turizm Fakültesi [6]
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Yüksek Okullar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Meslek Yüksek Okulları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış ilişkileri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir.[7]

  1. ^ "Kuruluş Yıllarına Göre Üniversiteler sayfası". Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Genel Müdürlüğü resmî sitesi. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Ordu Üniversitesi'nin Yeni Rektörü Belli Oldu". orduolay. orduolay.com. 1 Ağustos 2023. 23 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Orhan Baş Atandı". odu.edu.tr. Ordu Üniversitesi. 1 Ağustos 2023. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "KANUN". www.resmigazete.gov.tr. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  6. ^ "Ordu Üniversitesi Turizm Fakültesi". odu.edu.tr. Ordu Üniversitesi. 3 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  7. ^ Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com
  8. ^ "Resmî Gazete'de yayımlandı! Erdoğan 11 üniversiteye rektör atadı". CNN Türk. 27 Temmuz 2019. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]