Pleione (mitoloji) - Vikipedi
Pleione (Eski Yunanca : Πληιόνη veya Πλειόνη[1] ) Yunan mitolojisinde bir Okeanid nympha'dır ve Pleiadların annesidir. Pleione, adının anlamı "sayıyı artırmak" olduğundan, sürülerin çoğaltılmasına liderlik ederdi.[2]
Aile
[değiştir | kaynağı değiştir]Pleione, Pleiadlar olarak bilinen yedi kızın annesiydi. İsimleri şunlardı: Maia, Elektra, Taygete, Alcyone, Celaeno, Sterope ve Merope . Pleione, Titan Tanrısı ve su kütlelerinin tanrıçası olan Okeanos ve Tethys'in kızıydı.[3] Torunları arasında tanrı Hermes ve yarı tanrı Iasion vardır.
Mitoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Pleione, Yunanistan'ın Arkadya adlı güney bölgesinde, Kyllini Dağı adlı bir dağda yaşıyordu. Titan Atlas ile evlendi ve Hyades, Hyas ve Pleiades'i doğurdu. Aynı zamanda denizcilerin koruyucusuydu.
Bazı anlatılarda, Pleione bir zamanlar kızlarıyla birlikte Boeotia'da seyahat ederken, ona eşlik eden Orion, anneye aşık olur ve ona saldırmaya çalışır. Pleione kaçar ama Orion onu yedi yıl boyunca arar ve onu bulamaz, sonunda Zeus kızlara acır ve onları Orion'dan uçmaya devam eden yıldızlara dönüştürür.[4]
Adaş
[değiştir | kaynağı değiştir]- Yıldız Pleione onun adını almıştır.[5]
Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Harry Thurston Peck's Harper's Dictionary of Classical Antiquities (1898) indicates that the 'o' has traditionally been short (and hence unstressed) in English pronunciation.
- ^ "What is the meaning of PLÊIONÊ, the name PLÊIONÊ means, PLÊIONÊ stands for". thenamesdictionary.com. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020.
- ^ Encyclopedia of Fairies in World Folklore and Mythology. McFarland, Incorporated, Publishers. 2013. s. 319. ISBN 9780786471119.
- ^ Scholia on Apollonius of Rhodes, Argonautica 3.309; Hyginus, De Astronomica 2.21.6
- ^ ""SIMBAD query result: PLEIONE – Be Star". SIMBAD. Centre de données astronomiques de Strasbourg". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Gaius Julius Hyginus, The Myths of Hyginus'tan Astronomica, Mary Grant tarafından çevrildi ve düzenlendi. Hümanistik Çalışmalarda Kansas Üniversitesi Yayınları. Topos Metin Projesi'nde çevrimiçi sürüm. 15 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Ülker (mitoloji) . Encarta Referans Kitaplığı. CD-ROM. 2002 baskı. Redmond, WA: Microsoft Corp., 2001