Raymond Thayer Birge - Vikipedi

Raymond Thayer Birge
1954'de Birge
Doğum13 Mart 1887
Brooklyn, New York, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm22 Mart 1980 (93 yaşında)
Berkeley, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimWisconsin-Madison Üniversitesi
EvlilikIrene Adelaide Walsh
Çocuk(lar)Carolyn Elizabeth Birge
Robert Walsh Birge
Kariyeri
DalıFizik
Spektroskopi
Çalıştığı kurumlarSyracuse Üniversitesi
Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)
TezPhotographing of the Band Spectrum of Nitrogen (1913)
Doktora
danışmanı
Leonard Rose Ingersoll

Raymond Thayer Birge (13 Mart 1887 - 22 Mart 1980) Amerikalı fizikçi. Özellikle moleküler spektroskopi ve atom fiziği alanlarındaki çalışmaları ile tanınan Birge, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapmış ve burada fizik bölümünü yönetmiştir. Fiziksel sabitlerin hassas ölçümleri ve bu sabitlerin doğruluğunun artırılması konularında önemli katkılarda bulunmuştur.

Brooklyn, New York'ta akademik bilim insanlarından oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Birge, doktorasını 1913 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden almıştır. Aynı yıl içinde Irene Adelaide Walsh ile evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu oldu: Carolyn Elizabeth ve 1973'ten 1981'e kadar Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda Yardımcı Direktör olarak görev yapan Robert Walsh. Syracuse Üniversitesi'nde beş yıl öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra Berkeley'deki California Üniversitesi'nin fizik bölümüne katıldı ve 1948-1955 yılları arasında bölüm başkanlığı yaptı.[1]

Berkeley'e geldiğinde, o zamanlar Gilbert N. Lewis'in liderliğindeki Berkeley Kimya Fakültesi ile işbirliği arayışına girdi. Ancak Birge'nin Bohr atomunu savunması, Lewis'in daha önceki kübik atom teorisini benimseyen kimyagerlerle görüş ayrılığına neden oldu. Bilimsel tartışmalardan korkmayan Birge, atomik yapı üzerine araştırmalarını sürdürmeye devam ederek gelecekte Nobel Kimya Ödüllü'nü kazanacak olan William Francis Giauque ve Harold Clayton Urey'in ilgisini çekti. Moleküler spektrumlar üzerine yaptığı çalışmalar, daha sonra LeRoy-Bernstein teorisi tarafından genelleştirilen Birge-Sponer yönteminin geliştirilmesini de içeriyordu.[2]

Birge'nin sonraki çalışmaları, temel fiziksel sabitlerin ölçümlerindeki tutarsızlıkla ilgili ilk kafa karışıklığından kaynaklandı. Birge'nin ilgisi, fizik bilimlerinin tüm dallarında kapsamlı bir şekilde uzmanlaşmasına yol açmış ve bunu çok sayıda yayınla paylaşmıştır. Bunlardan birisi 1929'da Reviews of Modern Physics dergisinde, daha önce yayınlanmış sonuçlara dayanarak sabitler için standart bir değerler kümesi öneren bir makaledir.Fizik biliminde uygulanan geleneksel istatistik yöntemlerinin giderek yetersiz görülmesi, W. Edwards Deming ile işbirliği yapmasına yol açtı. Ortak makalelerinin 1934'te Reviews of Modern Physics'te yayınlanmasının ardından, bağımsız araştırma gündemlerini takip ettiler. Deming, Walter A. Shewhart'ın çalışmalarından ilham alırken, Birge daha geleneksel istatistiksel yaklaşımlar olan en küçük kareler ve maksimum olabilirlik yaklaşımlarına yöneldi. Birge'nin istatistik tutkusu onu parapsikoloji araştırmalarına yöneltmiş ve burada çok sayıda deney yapmıştır, ancak kesin sonuçlara ulaşamamıştır.

  1. ^ "Raymond T. Birge". Physics History Network. Amerikan Fizik Enstitüsü. 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  2. ^ Helmholz, A. Carl (15 Ocak 1990). Raymond Thayer Birge. Biographical Memoirs (İngilizce). 59. Washington, DC: National Academies Press. ss. 72-85. doi:10.17226/1652. ISBN 978-0-309-04198-0. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 

Diğer okumalar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]