Rende (mutfak aleti) - Vikipedi
Rende yiyecekleri ince dilimler ya da toz hâline getirmek için kullanılan bir mutfak eşyasıdır. Çeşitli boyutlarda yapılan rende, kullanım amaçlarına göre farklı büyüklükte rendeleme deliklerine sahip olur ve mutfak işlerinde kolaylık sağlar. En çok havuç, peynir, narenciye kabukları gibi besinlerin kabuklarını ufaltmaya yarar. Türkçeye, Farsçadaki rende sözcüğünden geçmiştir.
Modern rende, 1540'larda François Boullier tarafından aslında peynir rendelemek için icat edilmişti.
Resimler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Çoklu rende
- Porselen zencefil veya sarımsak rendesi
- Köpekbalığı rendesi
- Hint-Pasifik'te geleneksel hindistan cevizi rendesi tasarımı
Kullanımlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Yiyecek hazırlama
[değiştir | kaynağı değiştir]Çeşitli rende türlerinin farklı boyutlarda kesici yuvaları vardır ve bu nedenle çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasında yardımcı olurlar.
Rende, peynir, limon veya portakal kabuğunu lezzet vermek ve diğer yumuşak yiyecekleri de rendelemek için kullanılır.
Genellikle rende, kızarmış peynir, Welsh rarebit (peynirli kızarmış ekmek), yumurta salatası, peynirli makarna, peynirli karnabahar gibi peynir soslu yemeklerin hazırlanmasında kullanılır.
Slav mutfağı'nda, rende yaygın olarak draniki, bramborak veya patates babka dahil olmak üzere patates rendelemek için kullanılır.
Tropik ülkelerde rende hindistan cevizi rendelemede kullanılır. Hint Yarımadası'nda rende, popüler bir tatlı olan Gajar Ka Halwa'nın hazırlanmasında kullanılır.
Rende, uçları ortadan daha ince olan parçalar üretir. Bu, rendelenmiş malzemenin bir mutfak robotu rendeleme bıçağı tarafından üretilen çoğunlukla tek tip kalınlıktaki parçalardan farklı bir şekilde erimesini veya pişmesini sağlar. Örneğin, elle rendelenmiş patatesler, gıda ile işlenmiş patates parçalarından daha kolay bir şekilde patates krepinde erir.
Müzikte
[değiştir | kaynağı değiştir]Jamaika ve Belize'de kumina, jonkanoo ve bazen mento performansında, hindistancevizi rendeleri geleneksel müzik aleti olarak[1] (davul, fife ve diğer enstrümanlarla birlikte) kullanılır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Brad Fredericks. "Amerikan Ritmi ve Blues'un Erken Jamaikalı Müzik Tarzına Etkisi". 17 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi.