Sakız - Vikipedi
Sakız, çiklet ya da ciklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli veya şekersiz ürün. Çiklet sözcüğü Türkçeye Cadbury Adams firmasının ürettiği Chiclets marka sakızlardan dolayı yerleşmiştir. Sakız mayası ve diğer maddelere, Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddesiyle aromaların karıştırılasıyla şekerli ve şekersiz olarak oluşturulur.[1]
Eski Yunanların ve Kızıldereliler'in ağaçlardan elde ettikleri sakızları baharatlayarak çiğnedikleri bilinir.
Manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilen lateks, kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usullerle sakız yapılır. Fiyatının çok ucuz oluşu bilhassa çocukların fazla kullanmasına sebep olur.
Dişlerin sağlıklı kalması için şekersiz sakız çiğnenmesi önerilir. Günümüzde sakızların büyük çoğunluğu xylitol, sorbitol ve maltitol gibi maddeler ile tadlandırılır. Xylitol'un diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen kişiler için özel nikotin içeren çikletler de piyasaya sunulmuştur.
Sakız Çeşitleri
[değiştir | kaynağı değiştir]- Damla Sakızı
- Çam Sakızı
- Sandaloz Sakızı[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Diatek - Sakız Üretimi ve Analizleri". www.diatek.com.tr. 28 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022.
- ^ "Sakız Çeşitleri Nelerdir?". www.sakiz.gen.tr. 28 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022.