Slivice Savaşı - Vikipedi

Slivice Savaşı Çek topraklarındaki son büyük 2. Dünya Savaşı savaşıydı. 11-12 Mayıs 1945'te, yakınlardaki Amerikan birliklerine teslim olmaya çalışan Alman birlikleri, kendilerini yerel partizanlara ve Sovyet Ordusuna karşı savundular. Almanlar sonunda 12 Mayıs'ın erken saatlerinde teslim oldu. Yaklaşık 6.000 asker Sovyet birlikleri tarafından esir alındı.

7 Mayıs 1945'te tüm Alman kuvvetlerine mevzilerinde kalmaları ve teslim olmaları emredildi. Ancak, Bohemya'da görev yapan Merkez Ordu Grubu komutanı Mareşal Ferdinand Schörner, birliklerine Amerikan kuvvetlerine teslim olmak için batıya doğru ilerlemelerini emretti. Birimler, Batı Bohemya'da kararlaştırılan sınır çizgisine ulaştı ve orada durdular. Sovyet Ordusu sınır çizgisinden hala birkaç gün uzakta olduğu için partizanlar, yerel halka karşı misillemelerle karşılık veren Almanları, çoğunlukla başarısızlıkla durdurmaya çalıştı. Birkaç kez, Rus Kurtuluş Ordusu birimleri, aynı zamanda Amerikalılara ulaşmaya çalışan Almanlarla çatışmaya girdiler.

9 Mayıs'ta Milín, Slivice ve Čimelice köyleri arasındaki sınır çizgisinin yakınındaki bölgeye büyük bir Alman askerî birliği ulaştı. Bunların arasında Kampfgruppe Wallenstein'ın geri kalanlarıda vardı.[1] Büyük bir oluşum SS-Gruppenführer Carl Friedrich von Pückler-Burghauss tarafından komuta edildi. Askerlere kaçan Alman sivillerde eşlik etti. Amerikalılara giden yol yerel direniş birimleri tarafından engellendiği için, Pückler-Burghauss savunma hatlarının kurulmasını emretti. 8 Mayıs'tan sonra Amerikalılar, Sovyet tarafına teslim olmaya çalışan tüm askerleri iade ettiler.

11 Mayıs'ta Sovyet subayı Yevgeniy Antonovich Olesenski[2] liderliğindeki partizan grupları Almanlara saldırmaya çalıştı, ancak geri püskürtüldüler. O öğleden sonra Sovyet Ordusu birimleri (104. Muhafız Tüfek Tümeni) geldi ve Alman mevzilerine saldırdı.

Saldırı ağır top ve roket bombardımanı ile başladı. Sovyet bombardımanı, ABD Üçüncü Ordusu'na bağlı XII Kolordu'nun 4. Zırhlı Tümeni tarafından desteklendi. Daha sonra 1., 2. ve 4. Ukrayna Cephelerinden birlikler Alman mevzilerine saldırdı. Gece boyunca savunma çöktü ve 12 Mayıs 03.00 sıralarında Rakovice Değirmeninde SS generali Carl Friedrich von Pückler-Burghauss teslim belgesini imzaladı ve ardından belge Amerikan ve Sovyet temsilcileri tarafından da imzalandı. Yaklaşık 6.000 asker ve çok sayıda araç ele geçirildi. Teslimiyetin ardından aynı gün general Pückler-Burghauss intihar etti. Savaştan sonra Çek partizanlar, ormanlara kaçan Waffen-SS birliklerini yakalamak ve infaz etmek için Brdy ormanlarındaki operasyonları temizlemeye başladı.[3]

1970 yılında, Václav Hilský tarafından tasarlanan savaş anıtı Slivice'de açıldı. Çek askeri tarih kulüpleri, Příbram'daki Müze ve Çekya Silahlı Kuvvetleri, 2001'den beri savaşın canlandırmalarını organize ediyor. Pückler-Burghauss'un intihar ettiği Čimelice'deki villanın yakınında (yolun karşısında), yazıtlı başka bir anıtsal anıtta şöyle yazmaktadır: 9 Mayıs 1945'te Amerikan Ordusu Alman Ordusu'nun geri çekilmesini durdurdu. Amerika, Sovyet ve Alman askeri temsilcilerinin huzurunda, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın son askeri teslimiyeti 12 Mayıs 1945'te burada imzalandı.[4][5]

  1. ^ Kampfgruppe Wallenstein was formed to suppress the Prague Uprising: overview in Czech 5 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Captain Olesenski was parachuted into the area to organize the resistance: details in Czech 7 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  4. ^ "Slivice. Pomník konce 2. světové války". Spolek pro vojenská pietní místa (Çekçe). 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Čimelice. Pomník konce 2. světové války". Spolek pro vojenská pietní místa (Çekçe). 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2017. 
  • Josef Velfl, Jiří Vostarek: Slivice 1945 - Poslední události 2. světové války na Příbramsku (Slivice 1945 - the last events of World War II in Příbram region), 1995, published by local authorities and the Mining Museum in Příbram (details).
  • Tomáš Jakl: Květen 1945 v českých zemích - Pozemní operace vojsk Osy a Spojenců (May 1945 in the Czech lands - ground campaigns of the Axis and the Allies), 2004, 80-86524-07-8.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]