Sri Anandamayi Ma - Vikipedi
Anandamoyi Ma olarak da tanınan Sri Anandamayi Ma (Bengalce: শ্রী আনন্দময়ী মা Sri Anondomoi Ma; 1896 - 1982), Bengal kökenli Hindu bilge ve azize.
Divine Life Society'nin kurucusu bir başka manevi önder olan Swami Sivananda tarafından "Hint toprağının yetiştirdiği en mükemmel çiçek" olarak tanımlanan [1] Anandamayi Ma kendisine hürmet gösteren kişilerce Durga'nın enkarnasyonu olarak görülmüştür.[2]
Hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Nirmala Sundari, 30 Nisan 1896'da, Bangladeş'in Brahmanbaria bölgesinde Bipinbihari Bhattacharya ve Mokshada Sundari Devie'nin kızı olarak dünyaya geldi. Çocukluğunda Vaişnacı bir şarkıcı olan babasından sıkça işittiği ilahilerle vecd haline girdiği söylenir. Henüz iki yaşındayken köy okuluna kayıt olmuş, on üç yaşındayken Ramani Mohan Çakrabarti ile evlenmiştir.
Doğrudan tanrıya duyduğu çekilimle herhangi bir Guru'ya ihtiyaç duymaksızın mantra söylemeye başlamış olan Nirmala Sundari, geleneksel bir eş olarak vazifelerini ihmal ettiği için eş Bholanath'a ailesi kendisini boşamasını ve Bholanath'ın yeniden evlenmesini tavsiye etmiştir. Bholanath ise karısı Nirmala'nın kendisini ispatlaması halinde ona mürit olacağını söyler. Hint kutsal metinlerinde Sidi olarak geçen ilahi harikalar sergilemeye başlar. Eşiyle gittiği Şahbag'da Kali tapınağındaki cezbeleri sonucunda tanınmaya başlar. Bhaiji olarak da bilinen ve kendisinin ilk ve en yakın müritlerinden olan Jyotiscandra Ray, mürşidi (Gurusu) Nirmala Sundari'ye Neşe Dolu Anne ve Lüfut Dolu Anne anlamlarına gelen Anandamayi Ma adıyla seslenir. Ray aynı zamanda 1929'da Ramna'da Anandamayi Ma için bir aşram (Hint maneviyatında tekke benzeri manevi çalışmaların yapıldığı yer) inşa edilmesine de çalışır. Kendi zamanındaki Nehru, Mahatma Gandhi, Mahamahopadhyay Gopinath Kaviraj gibi ünlü Hint siyasetçi, akademisyen ve entelektüelleri Anandamayi Ma'yı ziyaret ederler.
Öğretileri
[değiştir | kaynağı değiştir]Hayatında Bhakti Yoga'nın hakim olduğu Anandamayi Ma, konuşma ve yazılarını önceden hazırlamaksızın sunardı.[3]
Öğretisinin temelinde her insanın benliğini idrak etmeye yönelik bir ilahi çağrı aldığı ve diğer tüm yükümlülüklerin bu çağrı yanında ikinci düzeyde kaldığı ve yalnızca insanın ilahi doğasını ortaya çıkaracak eylemlerin değeri olduğu yatmaktaydı. Hiç kimseden zahid olmasını istememiş, herkesin Tanrı'ya kendi bulunduğu noktadan yola çıkması gerektiğini ve herkes için farklı yollar olabileceğini savunmuştu. Kendisine guru olarak seslenilmesini reddeden Anandamayi Ma herkese kendi dininde kalmasını öğütlemiştir.[4]
Anandamayi Ma, Shakta ya da Hinduizmin Tantra koluna bağlıydı ve Shakta mantrası kullanmaktaydı.[5] Bununla birlikte Şivacı, Şaktacı, Vaişnacı mezhepleri hatta Müslüman ve Hristiyanları da eşit derecede önemsedi. Doğduğu Kheora'da Müslümanlarla yakın ilişkisi günümüzde bile yörenin Müslüman halkının kendisini anarken"Annemiz" ifadesini kullanıyor olmalarında da görülmektedir.[6]
Hakkında yazılan kitaplar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Fitzgerald, Joseph; Alexander Lipski (2007). The Essential Sri Anandamayi Ma: Life and Teaching of a 20th Century Indian Saint. World Wisdom. ISBN 978-1-933316-41-3
- Banerjee, Shyamananda (1973). A Mystic Sage: Ma Anandamayi: Ma Anandamayi. s.n..
- Chaudhuri, Narayan (1986). That Compassionate Touch of Ma Anandamayee. Delhi: Motilal Banarsidass. ISBN 81-208-0204-7.
- Datta, Amulya Kumar. In Association with Sri Ma Anandamayi.
- Ganguli, Anil. Anandamayi Ma the Mother Bliss-incarnate.
- Ganguly, Adwaita P (1996). Yuga-Avatar Sri Sri Ma Anandamayee and Universal Religion. VRC Publications. ISBN 81-87530-00-6.
- Giri, Gurupriya Ananda. Sri Ma Anandamayi.
Hallstrom, Lisa Lassell (1999). Mother of Bliss. US: Oxford University Press. ISBN 0-19-511647-X.
- Joshi, Hari Ram (1999). Ma Anandamayi Lila, Memoirs of Hari Ram Joshi. Kolkata: Shree Shree Anandamayee Charitable Society.
- Kaviraj, Gopinath (1382 B.S.). Sri Sri Ma Anandamayi: Upadesa O Prasnottara. Kolkata: Pasyant Prakasani.
- Kaviraj, Gopinath (1967). Mother as Seen by Her Devotees. Varanasi: Shree Shree Anandamayee Sangha.
- Lipski, Alexander (1983). Life and Teachings of Sri Anandamayi ma. Orient Book Distributors.
- Bhaiji, Swami Atmananda (1975). Sad Vani: A Collection of the Teaching of Sri Anandamayi Ma. Shree Shree Anandamayee Charitable Society.
Bhaiji. Matri Vani — From the Wisdom of Sri Anandamayi Ma. trans. Swami Atmananda.
- Maschmann, Melita (2002). Encountering Bliss: My Journey Through India with Anandamayi Ma. trans. S.B. Shrotri. Delhi: Motilal Banarsidass. ISBN 8120815416.
- Mukerji, Bithika (1998). A Bird on the Wing — Life and Teachings of Sri Ma Anandamayi. Sri Satguru Publications. ISBN 81-7030-577-2. Mukerji, Bithika (2002). My Days with Sri Ma Anandamayi. India: Indica Books. ISBN 81-86569-27-8.
- Mukerji, Bithika (1970). From the Life of Sri Anandamayi Ma. India: Sri Sri Anandamayi Sangha, Varanasi.
- Ray, J. Mother As Revealed To Me, Bhaiji. Yogananda, Paramahansa (1946). Autobiography of a Yogi. New York: Philosophical Library
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Official Anandamayi Ma website
- Photos 22 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Video and Audio 22 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Biography at Banglapedia
- Biography at Hinduism Today
- SRI MA EXPRESSES HERSELF 25 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Arnaud Desjardins, Ashrams: les yogis et les sages, Editions La Palatine, 1962, s.62
- ^ Lisa Lassell Halstrom, Mother of Bliss (Illustrated ed.). Oxford University Press, 2008, s.324
- ^ Richard Lannoy; Ananadamayi: Her Life and Wisdom, Element Books Ltd; 1996
- ^ Lisa Lassell Hallstrom, Mother of Bliss:Anandamayi Ma (1896-1982), Oxford University Press, 1999, s.viii
- ^ Lisa Lassell Hallstrom, a.g.e., s.82
- ^ Lisa Lassell Hallstrom, Mother of Bliss:Anandamayi Ma (1896-1982), Oxford University Press, 1999, s.26