Stannis Baratheon - Vikipedi
Stannis Baratheon | |
---|---|
Buz ve Ateşin Şarkısı karakteri Game of Thrones karakteri | |
İlk görünüm |
|
Son görünüm |
|
Yaratan | George R. R. Martin |
Canlandıran | Stephen Dillane |
Bilgileri | |
Takma ad(lar)ı | Dar Denizin kralı Boyalı Masanın kralı Ejderhakayası kralı Kara lord Azor Ahai Vadedilen prens |
Cinsiyet | Erkek |
Unvan | Ejderha Kayası lordu Fırtına Burnu lordu Andalların, Rhoynarların ve İlk İnsanların kralı (iddia) Westeros kralı (iddia) Diyarın Koruyucusu (iddia) Kara Kale komutanı |
Hanedan | Baratheon hanedanı |
Eş | Selyse Florent |
Çocukları | Shireen Baratheon |
Akrabalar |
|
Stannis Baratheon, Amerikalı yazar George R. R. Martin'in destansı fantastik roman serisi Buz ve Ateşin Şarkısı ve onun televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir.[1] Steffon Baratheon ve Cassana Estermont'un ikinci oğlu, ayrıca Yedi Krallık'ın kralı Robert ve Fırtına Burnu'nun lordu Renly'nin de erkek kardeşidir. Stannis ise Ejder kayasının lordudur. Ağabeyi Robert'in ölümünden sonra Westeros'un ve Demir Tahtı'n hak sahibi olur ve sonraki iç savaşta kilit bir karakter haline gelir. Stannis'in planları, diğer soylu haneler arasında pek sevilmemesi nedeniyle, insan gücü ve kaynak eksikliği nedeniyle sık sık sekteye uğrar. Bu nedenle, Işığın tanrısının rahibesi Melisandre ve daha sonra Kral Eli konumuna yükselteceği sağ kolu, alt tabaka bir kaçakçı Davos Seaworth'un tavsiyelerine güvenmek durumunda kalır.
İlk olarak 1996'da yayımlanan Taht Oyunları'nda adı geçen Stannis, resmi olarak Kralların Çarpışması (1998), Kılıçların Fırtınası (2000) ve Ejderhaların Dansı (2011) kitaplarında yer aldı. Aralık 2011'de Martin, Theon Greyjoy'un bakış açısından anlatılan, henüz tamamlanmamış Kış Rüzgârları'ndan örnek bir bölümde; Stannis'in altıncı kitapta yer alacağını doğrulamıştır.
Serinin televizyon uyarlamasında Stannis karakterini İngiliz oyuncu Stephen Dillane canlandırdı.[2][3] Ancak dizinin yapımcısı HBO kitaba bağlı kalmak yerine Stannis için farklı bir kader belirledi ve bu da değişik tepkilere neden oldu.[4][5][6][7][8][9]
Karakter
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis Baratheon, Kral Robert'ın küçük erkek kardeşi ve Renly'nin ağabeyidir.[10] Sert ama adil bir görev ve adalet duygusuna sahip, kara kara düşünen ve mizahtan yoksun bir adam olarak tasvir edildi. Asık suratlı hali, diğer iki erkek kardeşiyle karşılaştırıldığında çoğu zaman itici kabul edilir.
Arka plan
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis, Steffon Baratheon ve Cassana Estermont'un üç oğlundan ikincisi olarak doğdu ve gençliğinde sürekli Robert'ın gölgesinde kaldı. Stannis 14 yaşındayken, Baratheon Hanesi'nin kalesi Fırtına Burnu'nun kıyısındaki bir gemi kazasında ebeveynlerinin ölümüne tanık oldu ve ardından Yedi Tanrı'ya olan inancını kaybetti.
Robert'ın İsyanı sırasında genç Stannis, Robert'ın yokluğunda Fırtına Burnu'nu elinde tuttu ve kuşatılmış kaleyi Mace Tyrell ve Paxter Redwyne'in menzilli güçlerine karşı başarıyla savundu. Stannis'in garnizonu, Redwyne filosunun ablukasından kurtulup Baratheon askerlerine bir kargo soğan ve balık getiren kaçakçı Davos Seaworth sayesinde açlıktan ölmekten kurtuldu. Eddard Stark kuşatmayı kaldırmak için geldiğinde Stannis, yaptığı yardımın ödülü olarak Davos'u şövalye olarak ödüllendirir, ancak aynı zamanda Davos'un yıllarca yasadışı kaçakçılık yaptığı için ceza olarak dört parmağının kesilmesi konusunda ısrar eder; Davos, parmaklarını kendisinin kesmesi şartıyla kabul eder. Stannis daha sonra Ejderha Kayası'na saldırıp adayı ele geçirmek için yeni bir kraliyet filosu inşa eder, ancak oraya vardığında II. Aerys Targaryen'in çocukları Viserys ve yeni doğan Daenerys'in kaçtığını görür. Robert, Stannis'i Ejderha Kayası Lordu ilan eder ve ona Karasu Körfezi adaları ve yakınlardaki Massey Kancası yarımadasının kontrolünü verir - ancak Stannis, küçük kardeşi Renly'nin Fırtına Burnu Lordu olmasından ve ona tüm Fırtına Toprakları'nın üzerinde kontrolü olması nedeniyle kendini küçümsenmiş hisseder.
Birkaç yıl sonra Stannis, Leydi Selyse Florent ile evlenir, ancak Robert, Selyse'nin kuzeni Delena'nın bekaretini bozarak Stannis ve Selyse'nin yatağını kirletir ve bu hareketiyle Stannis'e hakaret etmiş olur. Stannis ve Selyse'nin tek kızları vardır; Shireen, gri hastalığa yakalandıktan sonra yüzünün yarısı taşa dönüşür.[10] Robert'ın Gemi Kaptanı olarak adlandırılan Stannis, Greyjoy İsyanı sırasında Fair Isle'da Victarion Greyjoy komutasındaki Demir filosu'nu Fair Isle'da yok eder ve büyük bir askeri geçmişine ek olarak Büyük Wyk'in fethine liderlik eder.
İlk roman Taht Oyunları'nın başında Stannis, Robert'ın Cersei Lannister'dan olan çocuklarının aslında kendisine ait olmadığından şüphelenmeye başlar. Bu şüphesine Robert'ın tek başına inanmayacağını düşünerek şüphelerini Robert'ın Kral Eli ve güvendiği arkadaşı Lord Jon Arryn'e açıklar. İkili, Robert'ın Kral'ın Şehri'nde birkaç piç çocuğu olduğunu öğrenir ve Cersei'in çocuklarının da piç olduğuna dair kanıt toplamaya başlar. Jon Arryn, küçük oğlu ve vârisi Robert Arryn'in Ejderha Kayası'nda büyümesini ister. Ancak Jon Arryn beklenmedik bir şekilde ölür. Stannis, Lannisterların Jon Arryn'e suikast düzenlediğinden şüphelenir ve bu yüzden derhal başkenti terk ederek Ejderha Kayası'na gider.
Görünüm
[değiştir | kaynağı değiştir]Romanlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis romanlarda tek başına bakış açısına sahip bir karakter olmadığı için onun eylemlerine diğer karakterlerin, özellikle de Davos Seaworth, Jon Snow'un[11] ve daha sonra Asha ve Theon Greyjoy'un gözünden tanık olunur ve yorumlanır.
Taht Oyunları
[değiştir | kaynağı değiştir]Robert, Eddard'ı yeni Kral Eli yapmak için Kışyarı'na gittiğinde Stannis, kraliyet donanmasının çoğu da dahil olmak üzere güçleriyle birlikte Ejderha Kayası'na gider. Stannis, Jon Arryn'in ölümünde Cersei'nin parmağı olduğundan şüphelenir. Daha sonra gerçek suçlunun, sevgilisi Petyr Baelish tarafından kocasını zehirlemeye ikna edilen Jon'un karısı Lysa olduğu ortaya çıkar. Eddard, Stannis ve Jon'un araştırmalarına devam eder ve Cersei'nin çocuklarının, ikiz kardeşi Jaime Lannister ile olan ensest ilişkiden olduğunu öğrenir. Robert'ın ölümünden sonra Eddard, Robert'ın varisi olduğu varsayılan Joffrey Baratheon yerine Stannis'in hak sahibi olduğunu belirtir, ancak Lannisterlara karşı verdiği siyasi mücadeleyi kaybeder ve idam edilir.
Kralların Çarpışması
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis, Stannis'in kendi inancına göre mesih figürü olan Azor Ahai'nin reenkarnasyonu olduğuna inanan kızıl rahibe Melisandre'nin etkisine kapılır. Stannis kendisini tek gerçek Kral ilan eder; ancak Baratheon sancaktarlarının çoğu, Renly'nin Margaery Tyrell ile evliliği nedeniyle Tyrell Hanesi, daha genç ve daha karizmatik kardeşi Renly'nin iddiasını destekler. Stannis, Renly ile pazarlık yapmaya çalışır ve ona varisi olma şansını teklif eder, ancak Renly bunu reddeder ve üstün sayılarını ertesi gün Stannis'in ordusunu yok etmek için kullanmayı planlar. Ancak Renly, Melisandre'nin Stannis'in yaşam gücünü kullanarak yarattığı canlı bir gölge tarafından beklenmedik bir şekilde suikasta kurban gider. Ölümünden sonra, Renly'nin sancaktarlarının birçoğu hemen Stannis'e bağlılık yemini ederler, ancak Tyrell'ler, Margaery'nin Joffrey ile evlenmesi teklifinden dolayı Lannister'ların yanında yer almaya başlar. Renly'nin muhafızlarından Tarthlı Brienne, Stannis'i öldürerek onun intikamını almaya yemin eder, ancak Catelyn Stark tarafından bundan vazgeçirilir.
Artık Westeros'un en güçlü ordusuna ve donanmasına sahip olan Stannis, Kral'ın Toprakları'nı deniz yoluyla ele geçirmeye çalışır, ancak adamlarının çoğunu Tyrion Lannister'in savunduğu Karasu Nehri'nde kontrol edilemeyen çılgın ateş patlamasıyla kaybeder.
Kılıçların Fırtınası
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis ordusundan geriye kalanlarla birlikte Ejderha Kayası'na çekilir. Karısının kardeşi Parlaksu Kalesi Lordu Alester Florent'i, Lannister'larla anlaştığı gerekçesiyle hapseder. Selyses'in akrabalarından bir diğeri, Ejderha Kayası'nın kale muhafızı Sör Axell Florent, Stannis'in Kral Eli olmak istediğini beyan eder. Lord Celtigar'ın Joffrey'e diz çökmesine misilleme olarak Pençe Adası'na saldırmak için bir plan önerir, ancak Davos bu savunmasız adaya yapılacak bir saldırıyı şeytani olarak nitelendirir. Bu dürüst öğüt için Stannis, Davos'u yeni Eli ilan eder. Melisandre, Stannis'e, Ejderha Kayası'ndan ejderhalar yetiştirmek için Robert'ın piçlerinden biri olan Edric Storm'u kurban olarak yakmasını söyler. Stannis yeğenini yakma konusunda çelişki içindedir. Melisandre üç sülük ile Edric'ten kan toplayarak bu kanı rakip kralları lanetlemek için kullanır: Balon Greyjoy, Joffrey Baratheon ve Robb Stark. Joffrey'nin, Balon'un ve Robb'un ölümleri kralın kanının gücünü kanıtlamış gibi görünür; bu olay sonrası Stannis, Edric'i feda etmeyi düşünür. Davos, Edric'i Ejderha Kayası'ndan Özgür Şehir'e yollar ve ardından Stannis'i Kuzey'e yelken açıp Gece Nöbetçileri'ni yabani özür halk ordusundan kurtarmaya ikna eder. Melisandre, seyahat için rüzgarı ayarlamak üzere Alester Florent'i Işığın tanrısı'na kurban olarak yaktıktan sonra Stannis, geri kalan ordusunun çoğunu alır ve Özgür halk'ın Kara Kale'ye yönelik tehdidini ortadan kaldırmak için kuzeye, Duvar'a doğru yelken açar. Stannis'in Duvar'a ani gelişi, Duvarın Ötesindeki Kral Mance Rayder'ı gafil avlar ve süvarileriyle tüm Özgür halk ordusunu bozguna uğratır. Daha sonra Stannis, Özgür halk mahkûmları konusunda anlaşmaya varmak için Kara Kale'de kalır ve Jon eğer kendisine bağlılık yemini ederse, Eddard Stark'ın piç oğlu Jon Snow'u Kışyarı'nın yeni lordu yapmayı ve Boltonlar'a karşı yapacağı savaşta yanlarında yer almasını teklif eder. Ancak Jon, Gece Nöbetçileri'ne hizmet etmeyi bağlayan bir yemini olduğu için reddeder. Daha sonra Stannis, Gece Nöbetçileri'nin yeni bir Lord Kumandan seçimi yapılmasını ister. Jon, Samwell Tarly'nin önerisiyle Lord Kumandan seçilir.
Kargaların Ziyafeti
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis, meşru kral adına Kuzey hanelerine kuzgunlar göndererek desteklerini ister ancak yalnızca Karstark Hanesi ve Umber Hanesi'nin küçük bir grubu ona bağlılık yemini eder. Stannis, Özgür halkın kralı Mance Rayder'ı kazığa bağlayarak yaktırır ve yabanilerin çoğu Stannis'in önünde diz çöker; ancak Stannis, Melisandre'nin Mance'i, Kemiklerin Efendisi olarak gizlemek için kan büyüsü kullandığının farkında değildir. Kuzeydeki haneleri kendi tarafına toplamak için Stannis, Karhold'un kale muhafızı Arnolf Karstark'ın yardımıyla Bolton Hanesi'nin kalesi Dehşet Kalesi'ne saldırmayı planlar. Ama Arnolf Bolton'larla birlikte Stannis'i tuzağa düşürmeyi ve büyük yeğeni Harrion Karstark'ı (Karhold'un varisi ve Lannister Hanesi tarafından rehin tutulan) idam ettirmeyi düşünür. Ancak Jon Snow, Stannis'e bunun yerine batıya yürümesini ve Demirden doğan işgalcilere saldırmasını tavsiye eder böylece Stannis, batı kıyısındaki Kuzeyli lordları ve kuzeydeki haneleri bir araya toplayacaktır. Karşılığında Jon, Duvar'ın savunmasını güçlendirmek için Özgür halk mahkûmlarını ister. Stannis, Jon'un teklifini kabul eder ve Derinorman Kalesi'ni tutan ve Asha Greyjoy'u esir alan Demirden doğanları yener. Kaleyi Glover Hanesi'ne geri verir, böylece onların ve yakındaki Mormont Hanesi'nin desteğini kazanır. Daha sonra Arnolf Karstark ve Mors Umber'in adamlarının da katıldığı Bolton'larla yüzleşmek için Kışyarı'na yürür, ancak ordusu yoğun kar yağışı nedeniyle pusuya düşürülür ve Kışyarı'ndan üç gün uzaklıkta olan küçük bir çiftlik köyünde kamp kurmak zorunda kalır.
Bir süre sonra Jon Snow, Ramsay Bolton tarafından yazıldığı iddia edilen ve Stannis'in mağlup edilip öldürüldüğünü iddia eden bir mektup alır; ancak mektubun ne kadarının doğru olduğu veya Ramsay tarafından yazıp yazılmadığı bilinmemektedir. Yazar George R. R. Martin 2015 yılında bir hayranına Stannis'in kitaplarında hâlâ hayatta olduğunu söyledi.[12]
Kış Rüzgârları
[değiştir | kaynağı değiştir]Aralık 2011'de Yazar Martin, Theon Greyjoy'un bakış açısından anlatılan, henüz tamamlanmamış altıncı kitabı Kış Rüzgârları'dan örnek bir bölüm yayınladı; burada Stannis, Bolton-Frey ittifakına karşı yaklaşan savaşa aktif ve verimli bir şekilde hazırlanmakta.[13][14] Stannis, Braavoslu bankacı Tycho Nestoris ile bir kan sözleşmesi imzalayarak kredi alır. Ayrıca Stannis'in yerini Kışyarı'ndaki Boltonlara açıkladığını itiraf eden Dehşet Kalesi üstadı Tybald'ı onunla ne yapacağına karar verene kadar hapsettirir. Stannis daha sonra Sör Justin Massey'i "Arya Stark"a Kara Kale'ye kadar eşlik etmesi ve onu Jon Snow'la yeniden bir araya getirmesi için gönderir; Jon'un kuzeydeki kuzey hanelerini toplama tavsiyesine minnettardır. Massey daha sonra Braavos'a gidecek ve Demir Bankası'ndan alınacak kredi ile Stannis'e yirmi bin kişilik bir paralı asker ordusu kiralayacaktır. Stannis, Massey'e kendisinin ölmesi durumunda, bu haber doğru olsa bile, kızı Shireen'i Demir Taht'a oturtması emrini verir.
Stannis, Bolton'ların askerî gücü hakkında bilgi almak için Theon'u sorgular. Stannis daha sonra kendisiyle görüşmek isteyen Asha Greyjoy'u huzuruna kabul eder ve ona kardeşi Theon'un idam edilmesi gerektiğini çünkü ona merhamet göstermenin tüm kuzeylileri kaybetmek anlamına geleceğini söyler. Theon'u yanarak ölmenin acısından kurtarmak için Asha, kuzeyli adamların geleneğine uygun olarak Stannis'e onun kafasını bir büvet ağacının önünde bizzat kesmesi için yalvarır.
Dizi uyarlaması
[değiştir | kaynağı değiştir]Stannis Baratheon karakteri HBO yapımı dizide İngiliz oyuncu Stephen Dillane tarafından canlandırıldı. Stephen, özellikle beşinci sezondaki Stannis Baratheon rolüyle olumlu eleştiriler aldı.[15]
Stannis'in akıbeti kitaplarda belirtilmemişken dizide, kitaba bağlı kalınmayarak karakterin Ramsay Bolton ile girdiği savaşta yaralandığı, Tarthlı Brienne tarafından öldürüldüğü gösterilir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.
- ^ "Game of Thrones Cast and Crew: Stannis Baratheon played by Stephen Dillane". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2015.
- ^ "The Official Website for the HBO Series Game of Thrones - Season 4". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.
- ^ Silman, Anna (27 Nisan 2015). "Stannis "The Mannis" Baratheon: Why he's the best "Game of Thrones" character -- and rightful king of Westeros". Salon. 20 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ Robinson, Joanna (4 Mayıs 2015). "How Game of Thrones Finally Fixed Its Three Weakest Characters". Vanity Fair. 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ Crow, David (8 Haziran 2015). "Game of Thrones: The Dance of Dragons Review". Den of Geek!. 12 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ Jaworski, Michelle. "Stannis Baratheon, the Internet's King of Westeros". The Daily Dot. 2 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ Robinson, Joanna (8 Haziran 2015). "How Tonight's Game of Thrones Signaled a Brutal Departure from the Books". Vanity Fair. 17 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ Nguyen, Hanh. "How Game of Thrones Ruined Stannis the Mannis". TV Guide. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.
- ^ a b A Game of Thrones, Appendix.
- ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.
- ^ "Off to Spokane". 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "The Winds of Winter: Theon Chapter". georgerrmartin.com. June 21, 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: January 8, 2012.
- ^ Sacks, Ethan (30 Aralık 2011). "George R.R. Martin surprises Song of Ice and Fire fans with free chapter of next book". nydailynews.com. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2012.
- ^ Sarah Hughes. "Game of Thrones recap: season five, episode four – Sons of the Harpy". the Guardian. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.
Konuyla ilgili yayınlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Martin, George R. R. (September 1996). A Game of Thrones. A Song of Ice and Fire (US hardcover bas.). Bantam Spectra. ISBN 978-0-553-10354-0.