Su hattı - Vikipedi
Su hattı, bir geminin gövdesinin, suyun yüzeyiyle buluştuğu çizgidir. Spesifik olarak, aynı zamanda uluslararası yük hattı ve Plimsoll hattı olarak da bilinen, geminin su çekimini ve belirli su türleri ile sıcaklıklar için kaldırma kuvvetini özellikle ortaya çıkabilecek dalgalara karşı güvenli bir şekilde korumak için[1] yüklenebileceği yasal sınırı belirten özel bir işaretin adıdır. Değişen su sıcaklıkları bir geminin su çekimini etkileyecektir, çünkü ılık su soğuk sudan daha az yoğundur ve daha az kaldırma kuvveti sağlar. Aynı şekilde tatlı su, tuzlu su veya deniz suyundan daha az yoğundur ve kaldırma kuvveti üzerinde aynı azaltıcı etkiye sahiptir.
Deplasman gövdeli gemiler için tekne hızı, diğer şeylerin yanı sıra, su hattı boyu ile belirlenir. Bir yelkenli teknede su hattı uzunluğu teknenin eğimine göre büyük farklılıklar gösterebilir ve bu dinamik teknenin hızını etkileyebilir.
Su hattı, gemi gövdesinde gemi normal bir pozisyonda durduğunda suyun yüzeyine paralel olan herhangi bir çizgiyi de ifade edebilir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Notes on Cargo Work: Kemp and Young: 0-85309-040-8