Türk Hamlesi - Vikipedi

Türk Hamlesi
Turetskiy gambit
Türk Hamlesi 2005 afiş.jpg
Türk Hamlesi filminin özgün sinema afişi
YönetmenJanik Faiziyev
YapımcıKonstantin Ernst
Anatoli Maksimov Leonid Vereşçaguine
Senarist(Hikâye) Boris Akunin
OyuncularEgor Beroyev
Olga Krasko
MüzikAndrey Feofanov
Vsevolod Saksonov
StüdyoChannel One Russia
CinsiSinema filmi
TürüSavaş, Aksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı2005, Rusya Rusya
Çıkış tarih(ler)i2005
Süre132 dk.
DilRusça
Türkçe
Fransızca
Bulgarca
Bütçe3.5 milyon dolar
Hasılat15 milyon dolar

Türk Hamlesi[1] (Rusça: Турецкий гамбит / Turetskiy Gambit, İngilizce: The Turkish Gambit), 93 Harbi'ni konu alan 2005 yılı Rusya yapımı film. Boris Akunin tarafından kaleme alınan roman serisinin ikinci kitabı Türk Hamlesi 'nin filmleştirilmesidir. Dedektif Erast Fandorin karakterini Egor Beroyev canlandırmaktadır.

Filmin orijinal adı Turetski Gambit, yani Türk Gambitidir. Gambit satrançta pozisyon üstünlüğü sağlamak amacı ile yapılan taş fedasına denmektedir. Filmde, Erast Fandorin 93 Harbi'nin Sırp cephesinde görevlidir. Aslında Rus casusudur. Esir düşer, fakat esir tutulduğu yerde zincirlendiği esir arkadaşı bir Türk bey tarafından öldürülür, bu Türk beyi Osmanlı casusu Enver'dir. Fandorin, bu kişiyi takibe alır ve yoldayken Varvara Suvorova ile karşılaşır, onunla beraber yolculuğa devam eder. Varvara, Rus askerî kampındaki nişanlısını aramaktadır. İkisi sonra Rus kampına katılır ve Varvara, nişanlısı ile buluşur. Yüzbaşı Perepyolkin de esirlikten kurtulur ve karargâha katılır. Aynı gece, Rus ordusunun Niğbolu'ya ve Osman Nuri Paşa'nın komutasındaki Osmanlı birliklerinin Plevne'ye girdiği öğrenilir. Telgrafta kelimenin değiştirildiği anlaşılır, Varvara'nın nişanlısı bu işten suçlu bulunur ve hapsedilir. Fandorin, bu işte Enver'in olduğunu düşünmektedir. Varvara ile Fransız gazeteci d'Hevrais, Plevne'ye gider. Varvara, Albay İsmail Bey ile konuşur. Albay İsmail, Plevne'de Osmanlı gücünün bulunmadığını söyler (Hâlbuki Osmanlı ordusu arka sokaklarda gizlenmiştir) ve orada bulunan bir Türk'ün Enver olduğunu söylemesi üzerine Varvara, Enver'in peşine düşer. Sonra anlaşılır ki, o kişi Enver rolünü üstlenmiş bir askerdir. Rus ordusu, Plevne'ye yürüyüşe geçer. Enver'in sağladığı bilgiler sayesinde yürüyüşe geçen Rus ordusu, Osmanlı topçu ateşi altında dağılır.

karargâhta görevli Rumen komutan Albay Lukan'ın Enver olduğu düşünülür, çünkü evrakları arasında Osmanlı paraları ve padişah fermanı çıkar. Bu sırada Lukan, Varvara ve gazeteciler ile Bükreş'tedir. Varvara, onun odasına gizlice girer ve bu sırada Lukan tarafından yakalanır. Lukan ona tecavüz etmeye çalışır ama diğerleri karşı çıkar, düelloya karar verilir. Yapılan düelloya Yüzbaşı Perepyolkin'in katılması seçilir, düelloyu Perepyolkin kazanır ve Lukan ölür. Plevne'ye Ağustos ayında yapılan kuşatmada Rus ordusu, Osmanlı birliklerinin sancağını ele geçirir. Fakat sancağı taşıyan ulak ve onu takip eden Teğmen Kazanzaki ölür. Kazanzaki başından vurulmuş vaziyette bulunur, ulağı öldürüp, intihar ettiği ve Osmanlı casusu olduğu düşünülür. Fakat Fandorin ve Varvara saldırıya uğrar, ikisi de hastaneye kaldırılır. Enver'in ölmediği anlaşılır ama Enver hâlâ bulunamamaktadır. Hastaneden çıktıktan sonra Fandorin, Plevne'ye gider. Plevne'de o gece Osmanlı askerleri yarma harekâtına girişir. İngiliz gazeteci McLaughlin ortadan kaybolur ve onun Enver olduğu anlaşılır. Rus ordusu, Osmanlı saldırısını yener ve Plevne düşer. Ruslar, İstanbul'a girer. Bu sırada Fandorin ortadan kaybolur ve İstanbul'da casusluğa başlar. Rus karargâhına gelir ve İstanbul'dan geri gidilmesi gerektiğini söyler. Ayrıca Enver adlı casusun Yüzbaşı Perepyolkin olduğunu söyler, bir fotoğrafı Vidin valisi ile çektirdiği bir fotoğrafı gibi söylemesi üzerine Perepyolkin, Varvara'yı esir alır.

McLaughlin'in ise Plevne'de Osmanlı hücumu sırasında öldürüldüğü ve sonra da parçalandığı anlaşılır. Bu emri de Enver vermiştir. Daha sonra Fandorin, Enver'in Varvara ile durduğu odaya pencereden girer. Enver ile boğuşurken, Varvara bir külçe altın ile Enver'i bayıltır. Böylece her şey çözülmüş olur. Varvara, Fandorin'e âşık olmuştur. Fandorin Japonya'ya gideceğini söyler, Varvara da nişanlısıyla İstanbul'dan ayrılır.

  1. ^ "beyazperde.com". 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]