Tam süreli eşdeğer - Vikipedi
Tam süreli eşdeğer (TSE) (Full-time equivalent), bir kurumda veya bir projede bir katılımcının kayıtlarını/işgücü maliyetlerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Gerçek çalışma saatlerinin kullanılarak, kişi sayısının belirlenmesinde faydalı olan bir yoldur. Örneğin iki kişilik bir departmanda, bir çalışan 8 saat diğer çalışan da 2 saat çalışıyor olsun ve haftalık çalışma saati de 8 saat olsun. Buna göre kişi sayısı 2 olmasına rağmen tam süreli eşdeğer çalışan sayısı; [(1*8) + (1*2)] / 8 = 1,25'dir. Bu hesaplama mantığında, gerçek çalışma saatlerine mutlaka ek mesai saatleri de dahil edilir. Sonuçta, bu metrik, gerçek çalışılan süreye göre yapılan işgücü maliyetlerinin daha şeffaf olmasını sağlar.[1]
Basitçe örneklendirmemiz gerekirse söz gelimi bir işyerinde 40 kişi çalıştırıyorsunuz, ama bu işçilerin işletmeye fazla mesai veya gece vardiyası primi gibi nedenlerle %25 fazladan maliyeti var. Bu durumda sizin işçi maliyetiniz "Tam süreli eşdeğer" (TSE)-(FTE) türünden 50 kişi eder.
Karakteristik olarak, farklı ölçeklerde bulunan kurumun türü (okullar, sanayi, araştırma) ve kapsam raporuna (personel maliyeti, verimlilik) bağlı, bu sayı derecelendirme için kullanılır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "İnsan kaynakları ile ilgili bilgiler içeren kişisel bir günlük sayfası". 4 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2010.