Telli Hasan Paşa - Vikipedi
Telli Hasan Paşa (1530-1593), Sırp asıllı Osmanlı devlet adamı ve askeridir. Bosna Beylerbeyliği sırasında Hırvatistan'a ve Dalmaçya kıyılarına düzenlediği akınlarla adından söz ettirmiş ve 1593'teki Sisak Kuşatması sırasında şehit düşmüştür. Osmanlı tarihlerinde Kulpa Bozgunu olarak bilinen bu hadise 1593-1606 yılları arasında 13 yıl sürecek olan Osmanlı-Avusturya Savaşlarına zemin hazırlamıştır.
Erken Yıllar
[değiştir | kaynağı değiştir]Doğu Hersek'te önde gelen bir Sırp ailesine mensuptur. Küçük yaşta devşirilerek acemioğlanı vasfıyla saray hizmetine alınmıştır. Burada Osmanlı padişahının gözüne girerek İslamiyet'i seçmiş ve Hasan adını almıştır. Daha sonra çakırcıbaşılık görevinde bulunan Hasan, Segedin Sancakbeyliğine tayin edilmiş ve 1591 yılına kadar bu görevde kalmıştır. 1580'de Osmanlı sınırlarının genişlemesi üzerine kurulan Bosna Eyaleti'ne 1591'de beşinci vali olarak atanmıştır.[1] 1592'de Bihaç'ı fethetti. Sokullu Ferhad Paşa'nın beylerbeyliği sırasında Habsburg Hırvastistan'ı ile yaşanan çatışmalar 1590'lara kadar çeşitli aralıklarla sürmüştür.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Muhammet Gülhan. "Yeni Belgelerin Işığında Telli Hasan Paşa'nın Osmanlı-Habsburg Sınırındaki Faaliyetleri (1591-1593)". Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.
Bir Osmanlının biyografisi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |