Tenreksiler - Vikipedi

Tenreksiler
Büyük tenrek (Tenrec ecaudatus)
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Üst takım: Afrotheria
Takım: Afrosoricida (Tenreksiler)
Stanhope, 1998
Alt gruplar

Tenreksiler (LatinceAfrosoricida) molekülergenetik araştırmalar sonucu ortaya konulan bir memeli takımı. Takım Tenrekgiller (Tenrecidae) ile Altın köstebek (Chrysochloridae) familyalarını kapsar. Bu Afrika ve Madagaskar'da yaygın olan familyalar toplam 45 türden oluşmaktadır.

Tenreksiler Böcekçiller ile olan benzerliklerinden dolayı uzun süre Böçekçiller taksonuna konulmuşlardı. Ancak daha yeni zamanlarda yapılan molekülergenetik araştırmalar birbirleri ile akraba olmadıklarını, benzerlikleri tesadüfen oluşmuş olduğunu göstermiştir.

Tenreksiler birbirinden çok farklı yaşam alanlarını feth ederek birbirinden farklı vücut yapıları geliştirmişlerdir. Altın köstebek yer altında yaşamaya ve kazarak ilerlemeye alışarak Köstebekgillere benzemiştir. Tenrekgiller arasında Samur sivrifaresi suda yaşamaya ayak uydurmuş Su samuruna benzemiştir. Bazı türler Sivrifarelere benzerken diğerleri Kirpilere benzemektedir (Kirpi tenrekleri). Uzunlukları 4 cm ile 40 cm, ağırlıkları ise 5 gram ile 2,4 kg arası değişir.

Sınıflandırma

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenreksiler molekülergenetik araştırmalardan dolayı Afrotheria üst takımına eklenmiştir. Bu üst takıma ait türlerin en mühim ortak özelliği hepsinin Afrika kıtasında ortaya çıkmış olmalarıdır. Ancak dış görünüşleri birbirlerinden çok farklı olan türleri bir grubun içinde toplar (örneğin Filler, Deniz inekleri)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]