Tersiyer - Vikipedi

Tersiyer
66.0 - 2.6 myö 
Kronoloji
Etimoloji
Kullanım bilgisi
Gök cismiDünya
Bölgesel kullanımBölgesel(?)
Kullanılan zaman çizelgesi(ICS) çizelgesi (eskiden)
Eskiden kullananlarUluslararası Stratigrafi Komisyonu
Tanım
Kronolojik birimDönem
Stratigrafik birimSistem
Zaman aralığının resmîyetiGayriresmî
Alt sınırını belirleyenK-Pj yok oluşu
Alt sınır KSKNYok
KSKN onayıYok
Üst sınırını belirleyenKuvaterner buzullaşmasının başlaması
Üst sınır KSKNYok
KSKN onayıYok
Atmosfer ve iklim verileri

Tersiyer veya Üçüncü Zaman günümüzden 66 milyon yıl öncesinden 2,6 milyon yıl öncesine kadarlık süreyi kapsayan ve artık kullanılmayan bir jeolojik dönemdir. Tersiyer Dönem, ikincil devir ve Kuvaterner devir arasındaki zamanı kapsar. Bu dönem, Senozoik çağda, Kretase-Tersiyer yok oluşu sonucu uçmayan dinozorların tükenmesi ile başlamış ve Pliyosen devrin sonundaki, en son Buz Çağı'nın başlangıcına kadar sürmüştür.[1]

Bu dönemin başlarında şiddetli yer kabuğu hareketleri görülmüştür sıcak ve yağışlı iklim koşulları hakimdir. Alp kıvrımları oluşmaya başlamıştır. Linyit, petrol ve bor yatakları bu zamanda meydana gelmiştir. Şiddetli soğuma ve buzul dönemleri yaşanmıştır. Buzularası dönemlerde daha sıcak iklim şartları görülmüştür. Günümüzü de içine alan holosen döneminin başında buzulaşmanın etkisi azalmış, iklim günümüzdekine benzemeye başlamıştır.

  1. ^ Berggren, W. A. (1 Ocak 1998). "The Cenozoic Era: Lyellian (chrono)stratigraphy and nomenclatural reform at the millennium". Geological Society of London Special Publications. 143: 111-132. doi:10.1144/GSL.SP.1998.143.01.10. 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022.