Tost makinesi - Vikipedi

Tost makinesi

Tost makinesi, iki metal parçanın menteşe aracılığı ile tutturulmasıyla meydana gelen ve arasında kızarmış ekmek ve tost yapılan mutfak aracıdır. Genellikle elektrikle çalışır ve ısıtıcı plakaları alüminyum ya da teflon kaplı döküm demir veya demir sacdan yapılır.

Eski Yunanlar tost benzeri keklerini pişirmek için tost makinesine benzer bir alet kullanırlardı. İlk tost makinesi ise Hollanda ve Almanya'da 1300'lerde ortaya çıkmıştır. Bu zamanda insanlar iki uzun demir platformu birleştirip arasında ekmek kızartıyor veya tostlarını yapıyorlardı. Hatta bunu sanata çevirip tost makinelerine ülke armaları ve dini sembolleri işlemeye başlamışlardı. 1620'lerde ise Hollandalılar tarafından Amerika'ya getirildi.

Cornelius Swarthout adlı kişi 1869'da tost makinesinin ilk patentini aldı. Daha sonra demirdökümlü ve gaz ile çalışan bir makine geliştirdi. 1911'de ise General Electric bugünkü elektrikle çalışan tost makinesini icat etti.[1]

Elektrik tüketimi

[değiştir | kaynağı değiştir]

- Orta boy tost makinesi: 1,600 W

- Küçük tost makinesi : 750W

  1. ^ "Tost Makinesi Nasıl ve Ne Zaman İcat Edildi? | İcatlar". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022.