Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü - Vikipedi
Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü, BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günüdür. İlk olarak 2003 yılında tanıtıldı.
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]Bugünü destekleyen inançlardan biri, kültürün “sürekli bir akış içinde” olduğunu ve kadın sünnetinin bu kadar yüksek riskli olmasına neden olan endişelerle, bu tür uygulamaların kaldırılması gerektiğini kabul ediyor. Bu, kadınların ve bedenlerinin hakları ile fiziksel sağlıklarının korunması için bir harekettir. Bu çabalar, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele eylemlerine bir bütün olarak fayda sağlamak içindir. Küresel bir hareket olan "Every Woman, Every Child"'ın bildirisine göre, “Esas olarak Afrika ve Orta Doğu'daki 29 ülkede yoğunlaşmasına rağmen, kadın sünneti evrensel bir sorundur ve Asya ve Latin Amerika'daki bazı ülkelerde de uygulanmaktadır. Kadın sünneti, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yaşayan göçmen nüfus arasında varlığını sürdürüyor." Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde, kaç kadın ve genç kızın FGM'den etkilendiğine dair son raporlar, 1990'daki önceki raporlara kıyasla şaşırtıcı bir şekilde üç katına çıktı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sunduğu verilere göre, yıllar boyunca yaklaşık 120 ila 140 milyon kadın, kadın sünnetine maruz kaldı ve şu anda her yıl en az 3 milyon kız çocuğu risk altında. Dünya Sağlık Örgütü, "Uygulama bin yıldan fazla süredir devam etse de, programatik kanıtlar FGM / C'nin bir nesilde sona erebileceğini gösteriyor." dedi.[1][2]
Aktivizm
[değiştir | kaynağı değiştir]1993 yılında UNICEF, kadın sünneti ile mücadele çabaları için sadece 100.000 USD/yıl bütçe yapıyordu ve bu, o zamanlar FGM 100 milyondan fazla kızı etkilediği için yetersiz kaldı. Hükûmetleri FGM ve diğer dünya krizlerini sona erdirmekten sorumlu tutmayı amaçlayan uluslararası bir avukatlar, aktivistler ve destekçiler ağı olan "Equality Now" (Türkçesi Eşitlik Şimdi), FGM'yi bitirmek için daha fazla finansman çağrısı yapan bir "küresel kampanya" başlattı ve buna yanıt olarak UNICEF, bütçesini yaklaşık 91 milyon dolara çıkardı.
Nijerya'nın First Lady'si ve Kadın Sünneti ile Mücadele Kampanyası sözcüsü Stella Obasanjo, 6 Şubat 2003'te Afrika'daki Geleneksel Uygulamalar Arası Komite tarafından düzenlenen bir konferansta Afrika'da " Kadın sünnetine Karşı Sıfır Tolerans " konulu resmi açıklamayı yaptı.[4] Daha sonra BM İnsan Hakları Alt Komisyonu bu günü uluslararası bir farkındalık günü olarak kabul etti.
Aktivistler, Integrate Bristol'den Fahma Mohamed ve Bristol'daki meslektaşları da dahil olmak üzere genç kız öğrenciler, ülkelerindeki kadın sünnetini protesto etmek için kaynaklarını ve seslerini kullandılar. Genç kızlar, kendilerini kesenlerle yüz yüze gelmek, babalarıyla/otoriteleriyle yüzleşmek, Change.org gibi kaynakları kullanarak dilekçe vermeye kadar çeşitli önlemlere başvurdular. Birleşmiş Milletler, BM, öğrencilerle birlikte bu aktivist etkinliğe dahil oldu ve devam eden FGM salgını için sıfır toleransın daha kalıcı bir şekilde tanınması ve ilan edilmesi için çaba gösterdi.
2014 yılında, 17 yaşındaki Bristol öğrencisi Fahma Mohamed, Change.org ile Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Hoşgörü Günü'nde çevrimiçi bir dilekçe oluşturdu ve o zamanlar Birleşik Krallık'taki eğitim sekreteri Michael Gove'dan liderlere yazmasını istedi. Birleşik Krallık'taki tüm ilk ve orta okulları, kadın sünnetinin tehlikelerine karşı tetikte olmaya teşvik ediyor.[5][6][7] Dilekçe 230.000'den fazla destekçiye ulaştı ve Change.org'da İngiltere'nin en hızlı büyüyen dilekçelerinden biriydi. Michael Gove, FGM konusunda farkındalık yaratmada kilit rol oynayan Fahma Mohamed ve Integrate Bristol gençlik grubu üyeleriyle bir araya geldi. Ayrıca İngiltere'deki tüm okul müdürlerine bir mektup göndererek, onları, kadın sünneti hakkında rehberlik de dahil olmak üzere çocukların güvenliğine ilişkin yeni yönergeler hakkında bilgilendirdi. Bu yeni yönergelerde, ilk kez koruma yönergelerinde kadın sünnetinden özel olarak bahsetti ve öğretmenleri buna karşı uyanık olmaya teşvik etti.
İnsan hakları
[değiştir | kaynağı değiştir]BM Çocuk Ajansı'nın (UNICEF) icra direktörü Carol Bellamy, "Kadın sünneti ve kesiminin kadın ve kız çocuklarının temel haklarının ihlali olduğunu" ve "bunun kızların ve kadınların sağlık, çocuk doğurma yetenekleri ve eğitim fırsatları için tehlikeli ve geri döndürülemez bir prosedür olduğunu" belirtti.
Sağlık riskleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Kısa vadede
[değiştir | kaynağı değiştir]Şiddetli ağrı, aşırı kanama (kanama), şok, genital doku şişmesi: enflamatuar yanıt veya lokal enfeksiyon, enfeksiyonlar, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), idrara çıkma sorunları, yara iyileşmesinde bozulma: ağrıya, enfeksiyonlara ve anormal yara izine, hatta ölüme neden olabilir (tetanos ve kanama gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilir) ve travma gibi psikolojik sonuçlar doğurabilir (birçok kadın FGM'yi travmatik bir olay olarak tanımlar).
Uzun vadede
[değiştir | kaynağı değiştir]Ağrı, ağrılı idrara çıkma, adet sorunları, keloidler, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), obstetrik fistül, perinatal riskler ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi psikolojik sonuçlar. Enfeksiyonlar ayrıca, kronik genital enfeksiyonları, kronik üreme yolu enfeksiyonlarını ve idrar yolu enfeksiyonunu içeren bu prosedürlerin (genellikle birden fazla kez meydana gelen) ortak bir etkisidir. Kadın cinsel sağlığı da uzun vadede etkilenir, cinsel istek ve zevkin azalması, cinsel ilişki sırasında ağrı, penetrasyonda zorluk, ilişki sırasında azalan kayganlık, azalmış orgazm sıklığı veya yokluğu (anorgazmi) gibi sorunlar ortaya çıkar. Son olarak, Obstetrik komplikasyonlar sıklıkla FGM prosedürlerinden sonra sonuçlanır; bunlardan bazıları zor doğum riski, sezaryen yaptırma, doğum sonu kanama geçirme veya epizyotomiye başvurmadır.
Ortak açıklama
[değiştir | kaynağı değiştir]Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, FGM'nin insanlık dışı bir uygulama olduğu üzerinde topluca anlaştı. Bu fikir birliği, sunulan sağlık risklerine ve insan onuruna dayanıyordu. UNFP'nin (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) internet sitesi, geçen yıl Uluslararası Kadın Sektörü İçin Sıfır Hoşgörü Günü'ne (6 Şubat 2016) ilişkin yazılan bir makalede, “UNFPA ve UNICEF, kadın sünnetinin terk edilmesini hızlandırmak için en büyük küresel programı birlikte yürütüyor" denildi.
Mevzuat
[değiştir | kaynağı değiştir]Hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de diğer ülkelerde kadın sünneti yasaklamasına ilişkin yasalar vardır. Yasalar, ABD'de kadın sünneti gerçekleştirmeyi veya bir kızı kadın sünneti uygulamak amacıyla bilerek ABD dışına nakletmeyi yasa dışı kılıyor.
1996 yılında Equality Now, 17 yaşındaki Fauziya Kassindja adlı kız çocuğunun tutuklanmasına karşı bir kampanya başlattı. 1994 yılında FGM'den ve zorunlu evlilikten kaçarken, geleneksel olarak kadın sünneti uygulayan bir Batı Afrika ülkesi olan Togo'dan kaçmıştı. Çığır açan bir karar, kampanyadan kısa bir süre sonra ABD'de sığınma hakkı elde etmesine izin verdi. Bu dava, kadınların ABD'de sığınma talebinde bulunmalarına izin veren cinsiyet temelli bir zulüm biçimi olarak kadın sünneti için bir katalizör görevi gördü. Fauziya'nın davasını çevreleyen olaylardan kısa bir süre sonra, ABD'de FGM'yi yasaklayan federal yasa çıkarıldı.
ABD ayrıca, ABD'de ikamet eden kızların, ebeveynlerinin bu ülkelerden ailelerinin geldiği ülkelere “tatil” için götürüldüklerini ve uzaktayken bu ülkelerde bu işleme maruz kaldıklarını da kabul etti. 26 Nisan 2010'da Kongre Üyesi Joseph Crowley ve Kongre Üyesi Mary Bono Mack, bu konuyu ele almak için 138'den fazla Kongre Üyesi tarafından ortaklaşa desteklenen iki partili bir yasa olan Kızları Koruma Yasasını (HR 5137) tanıttı.
2012 yılı, kadın sünnetinin hoşgörüsüzlüğüne yönelik aktivizm açısından önemliydi. Ağustos 2012'de, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ile birlikte USDOS (Dışişleri Bakanlığı) tarafından kadınlara ve kızlara yönelik bir şiddet türü olarak kadınlara yönelik şiddeti açıkça tanımlayan "ABD'nin Küresel Cinsiyet Temelli Şiddeti Önleme ve Yanıtlama Stratejisi" tanıtıldı. Yine 2012'de Aralık ayında, BM Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler sisteminin kapsayıcı temsili içindeki devletleri, sivil toplumu ve paydaşları bir arada gözlemlemeye devam etmeye çağıran bir karar aldı. 6 Şubat, bilinçlendirme kampanyalarını güçlendirmek ve kadın sünnetine karşı somut adımlar atmak için Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Hoşgörü Günü olarak tanıtıldı.
FGM'nin halihazırda bir çocuğa kasıtlı zarar verme şeklinde yer aldığı yazılı mevzuata sahip olduğu ülkeler arasında Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Cibuti, Mısır, Gana, Gine, Nijerya, Senegal bulunmaktadır., Somali, Tanzanya, Togo, Uganda ve daha fazlası bulunmaktadır.
Gözlem Günü
[değiştir | kaynağı değiştir]Kadın sünneti için Uluslararası Sıfır Hoşgörü Günü bir resmi tatil değil, uluslararası bir gözlem günüdür. Bu gün, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden birini karşılama çabasının bir parçasıdır ve FGM'nin ortadan kaldırılması temel bir hedeftir. 20 Aralık 2012'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararı'yla BM'nin İlan Ettiği Uluslararası Günler[8] Listesi'ne eklenmiştir.
FGM'nin gözetimi her yıl 6 Şubat'ta uygulanmaya devam ediyor ve 2030 yılına kadar FGM'yi ortadan kaldırma çabalarında BM ve diğer sosyal aktivizm partileri tarafından büyük ölçüde takip ediliyor. Sürekli aktivizm arayışıyla FGM için farkındalık artıyor.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation". World Health Organization (İngilizce). 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2016.
- ^ "Statement on the International Day Against Female Genital Mutilation, UNFPA". 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014.
- ^ a b Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern 10 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York: United Nations Children's Fund, February 2016.
- ^ Bah (22 Şubat 2012). "Zero Tolerance to FGM Means FGM Should Not Be Tolerated". Daily News. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012.
- ^ Topping (28 Şubat 2014). "Fahma Mohamed: the shy campaigner who fought for FGM education". The Guardian. 22 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015.
- ^ "Female Genital Mutilation Day" 8 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 5 February 2015
- ^ "Michael Gove writes to every school in England" 28 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Guardian. Retrieved 5 February 2015
- ^ Birleşmiş Milletler'in ilan ettiği uluslararası günler, haftalar
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- FBI kadın sünneti konusunda uzanıyor 10 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Şiddet, sömürü ve istismardan çocuk koruma2 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (5 Şubat 2014'te test edilmiştir)
- Kadın Sünneti Eğitimi ve Ağ Kurma Projesi 23 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (5 Şubat 2014 tarihinde test edilmiştir)