Vatikan Müzeleri - Vikipedi

Vatikan Müzeleri
Musei Vaticani
Harita
Açılış1506
Konum Vatikan
Koordinatlar41°54′23″K 12°27′16″D / 41.90639°K 12.45444°D / 41.90639; 12.45444
TürGüzel Sanatlar Müzesi ve Tarih Müzesi
Ziyaretçi5.5 milyon (2013)[1]
YöneticiAntonio Paolucci
Resmî sitewww.museivaticani.va
Vatikan Şehri haritasında Vatikan Müzeleri, Aziz Petrus Bazilikası'nın kuzeyinde

Vatikan Müzeleri (İtalyanca: Musei Vaticani), Vatikan'da bulunan dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'ta inşa edilmiş olup, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir binadır. Toplamda, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri ("sala") bulunmaktadır. Ziyaretçiler Sistine Şapeli'ne 53 galeriyi gezdikten sonra verilen ek ücret ile girebilirler.

Vatikan Müzeleri dönen elips şekilli anıtsal merdiveni. Mimar:Giuseppe Momo (1932).

Vatikan Müzeleri 500 yıl önce inşaatta kullanılan mermerlerle tarihi izlerini korumaktadır. Yunan mitolojisinde yer alan, bir rahip olan Laocoön ve oğulları heykeli 14 Haziran 1506 tarihinde Santa Maria Maggiore bazilikasına yakın bir şarap mahzeninde bulunmuştur. Papa II. Julius, keşif yapmaları için Michelangelo Buonarroti ve Giuliano da Sangallo'yu görevlendirmiştir. Onların tavsiyeleri üzerine papa, şarap mahzeninin sahibi ile anlaşıp heykeli satın almıştır. Papa heykelin keşfinden sonra heykeli bugün Sekizgen Avlu (Octagonal Courtyard) olarak bilinen yerde halka teşhir ettirmiştir. Bu olaydan sonra Vatikan Müzeleri'nin koleksiyonu oluşmaya başlamıştır.[2]

1854'te Papa IX. Pius'un kararı ile bazı Vatikan koleksiyonu parçaları Lateran Müzesi'nden Papa XIV. Benedictus tarafından yapılan Christianum Müzesi'ne konulmuştur.

Müze kalıcı olarak halka bir Vatikan Tepesi'nde nekropol kazılarında açarak 2006 yılının Ekim ayında kendi 500. yıldönümünü kutladı.

Vatikan Resim Galerisi "Pinacoteca"

[değiştir | kaynağı değiştir]

Papa XI. Pius, güzel sanatlar resim eserlerinin uygun bir binada muhafaza edilmesi için Borgia Dairesi'nde sanat galerisi inşa edilmesini emretti.[3] Yeni bina 27 Ekim 1932 tarihinde açıldı. Binanın mimarı Luca Beltrami'dir. Bu müzede yer alan seçilmiş bazı resim eserleri şunlardır:

  • Giotto'nun Stefaneschi Sunak Üçlüsü (Triptych)
  • Olivuccio di Ciccarello'nun Opere di Misericordia
  • Rafaello'nun Foligno Meryem'i, Oddi Altarpiece ve Transfiguration
  • Leonardo da Vinci'nin Aziz. Jerome in the Wilderness
  • Perugino'nun Meryem ve Çocuk İsa Aziz Havarilerle ve San Francesco Prato'da Isa'nın Yeniden Canlanması
  • Filippo Lippi'nin Marsuppini Tac Giymesi eserleri.

Modern Dini Sanat Koleksiyonu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Vatikan Muzeleri, Carlo Carrà ve Giorgio de Chirico gibi modern resim sanatçılarının modern dini resimler ve heykellerini ihtiva eden koleksiyondur.

Heykel Müzeleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Vatikan Müzeleri, "Cortile del Belvedere" etrafında birkaç değişik heykel müzesi ihtive etmektedir:

Pio-Clementine Müzesi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yeni "Braccio Nuovo" kısmı salonunda izleyici turistler. Mimar:Raphael Sterni
Yunan Haçı Galerisi (Sala Croce Greca)'nde imparatoriçe Helena'nin profirden lathi

Pio-Clementino Müzesi Vatikan Müzeleri'ne ek olarak, 1771 yılında Papa XIV. Clemens tarafından kuruldu ve başlangıçta Rönesans ve antika eserler içeriyordu. Müze ve koleksiyon Pap Clemens'i takip eden Papa VI. Pius tarafından genişletilmiştir. Bugün bu müze, Vatikan Müzeleri'nde bulunan Yunan ve Roma eserlerinin sergilendiği galerileri ihtiva eder.

Bazı önemli galeriler:

  • Yunan Haçı Galerisi (Sala Croce Greca): Roma İmparatoru Büyük Konstantin'in annesi Helena ve kızı Constantina'nın mezarları olan büyük porfir lahitler
  • Sala Rotonda: Minyatür Panteon şeklinde, galerinin tabanında gayet etkileyici antik mozaikler ve Herkül altın kapli bronz heykeli de dahil olmak üzere duvarlarında galeriyi cevreleyen antik heykelleri vardır.
  • Heykel Galerisi (Galleria delle Statue): Adından da anlaşılacağı gibi, bu galeride eşitli önemli heykeller sergilenir; bunlar arasında "Uyuyan Ariadne" ve "Menander" büstü vardir. Aynı zamanda, ihtişamlı "Barberini Candelabra" adlı mumlar avizesini de içerir.
  • Büstler Galerisi(Galleria dei Busti): Birçok antik büst içerir.
  • Maskeleri Dolabı (Gabinetto delle Maschere): Bu galerinin adı "Villa Adriana"'daki kazıda bulunan antik tiyatro maskelerini gösteren ve galerinin tabanında sergilenen büyük antik mozaikden gelir. Galeri salonunun etrafını çevreleyen duvarlarda birçok ünlü heykeller sergilenmektedir. Bunlar arasında "Üç Güzeller" bulunur. Romalılar tanrısal sistemine göre bunlar baş-tanrı Jupiter tarafından yaratılmış olup biri "hayat ipligi"ni iğip yaratır; diğeri bu ipliği iğlemek için besler ve üçüncüsü iğilenen ipliği keser.
  • Müzler Salonu (Sala delle Muse): Bu salonda, 1774'te Tivoli yakınlarındaki bir Romalı villasindaki bir kazıda bulunan tanrı Apollo ve ve dokuz Müzler heykelleri bulunur. Bunlar yanında önemli antik Grek ve Romalı heykelleri de sergilenmektedir. Bunlardan başköşeyi alan heykel Belvedere Gövdesi (torso)'dir. Bu heykel Rönesans dönemi sanatçıları ve Michelangelo tarafından tapılırcasına sevilmekteydi,[4]
  • Hayvanlar Salonu (Sala degli Animali): Bu salonda birçok antik çağlar hayvan heykelleri sergilenmektedir.
Vatikan Muzeleri'nde bir galeride turist.

Chiaramonti Müzesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu müze 19. yüzyılın başlarında Papa VII. Pius (Papa seçilmeden önce soyadı Chiaramonti'ydi) tarafından kurulmuştur. Müze birkaç tarafı heykeller, lahitler ve frizler sergilendiği büyük bir kemerli galeriden oluşur. New Wing, Raphael Stern, Prima Porta Augustus, Doryphoros gibi önemli heykeller Braccio Nuovo tarafından inşa edilmiştir. Galeria Lapidaria, türünün dünyanın en büyük koleksiyon 3000'den fazla taş tablet ve kitabeler ile, Chiaramonti müzesinin diğer bir parçasıdır. Ancak müze sadece çalışmalar için özel izinle açılır.

Gregoriano Etrusco Müzesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

1836 yılında Papa XVI. Gregory tarafından kurulan bu müzede arkeolojik kazılardan gelen, sekiz adet galeri ve önemli Etrüsk eser vardır. Bu parçalar vazolar, lahit, bronz ve Guglielmi Koleksiyonu'dur.

Gregoriano Egiziano Müzesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

1839 yılında Papa XVI. Gregory tarafından kurulan bu müze, Antik Mısır koleksiyon malzemelerinin çoğuna ev sahipliği yapar. Bu tür malzemeler papirüsler, Grassi Koleksiyonu, hayvan mumyalar ve ünlü bir reprodüksiyon olan "Ölüler Kitabı" içerir.

Müzeler resim koleksiyonundan seçilmiş eserler galerisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Vatikan Müzeleri'nden seçilmiş diğer çalışmalar

[değiştir | kaynağı değiştir]
'Haritalar Galerisi Geniş bir koridor. Altın yaldızla kaplı küçük resimler ihtiva eden kemerli tavanı ve duvarlarında mavi bir fon üzerine fresk stili hazırlanmış büyük haritalar bulunmaktadır.
  • Laterno'daki eski "San Giovanni Bazilikası"ndaki kırmızı mermer Papalık tahtı.
  • Roma heykelleri, mezar taşları ve kitabeler. Bunlar "Junius Bassus lathi" ve "Dogmatik lahti" lahti ve "Lucius Cornelius Scipio Barbatus Mezartasi yazıtı" dahil "Erken Hıristiyanlık" dönemine aittir.
  • "Raphael Odaları". Ressam Raffaello Sanzi ve onun atölye usta ve kalfaları tarafından yapılmış birçok resim eseri ile başyapıtı "Atina Okulu".
  • "Niccoline Şapeli"
  • "Sistine Şapeli"
  • "Haritalar Galerisi": Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan, Perugia rahibi Ignazio Danti tarafından duvarlarda boyalı fresk tüm İtalya'nın topoğrafik haritaları. Bu dünyada en büyük resimli coğrafi harita çalışmasıdır.
  • Papa VI. Alexander için inşa "Borgialar Dairesi"'nde freskler ve diğer sanat eserleri.
  • "Çifte Eliptik Kavisli Merdiven" 1932'de mimar Giuseppe Momo tarafından tasarımlanmıştır. Merdiven birbirine eliptik heliks olarak sarılmış iki değişik merdivenden oluşur. Her iki merdivenden her biri yaklaşık 15 metre genişliğinde olup merdivenlerin bir kenarı merdiven kuyusu duvarına bağlıdır ve ortaları boştur. Merdivenin trabzonları gayet iyi ince işlemeli süslü madenden yapılmıştır. Merdiven basamakları düz olmayıp hafif meyilli rampalıdır.

Genellikle müzeleri her sene 4 milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir. 2011'de ziyaretçi sayısı 5 milyona ulaşmıştır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ The Art Newspaper 16 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dergisinda "En cok ziyaretçi ceken 100 Guzel Sanatlar Muzeleri ziyaretçi istatistikleri",, 2014. Erisim : 13 Temmuz 2014. (İngilizce)<
  2. ^ "Vatikan Müzesi". 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Pinacoteca" (İngilizce). Mv.vatican.va. 27 Ekim 1932. 29 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2014. 
  4. ^ Montebello, Philippe De; Howard, Kathleen (1983). "Sala delle Muse". The Vatican: Spirit and Art of Christian Rome (İngilizce). Metropolitan Museum of Art. s. 178–180. ISBN 9780870993480. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]