Vivendi - Vikipedi

Vivendi SA
EndüstriMedya
KuruluşVivendi, Canal+ ve Seagram birleşti (2000)
Genel merkezi
Paris
,
Fransa
Önemli kişilerJean-Bernard Lévy, Başkan ve CEO
Jacques Espinasse
ÜrünMüzik, Film, Televizyon
Gelirartış 20.044 milyar (2006)
Net gelirartış 4.033 milyar (2006)
Alt kuruluş(lar)Canal+ Group
Universal Music Group
Vivendi Games
NBC Universal (20%)
Maroc Telecom
Neuf Cegetel (35%)
SFR
Çalışan sayısı34,031 (2005)
Web sitesiwww.vivendi.com

Vivendi SA (Eski adı Vivendi Universal Entertainment) müzik, televizyon, telekomünikasyon ve internet sektöründe faaliyet gösteren bir Fransız medya kuruluşudur. Şirket, Canal+ Group, Universal Music Group, Vivendi Games gibi alt şirketlere sahiptir. Aynı zamanda bilgisayar oyunları da üretmektedir.

Vivendi SA, kablo ağı, film stüdyoları, televizyon prodüksiyonları ve eğlence parklarlarını General Electric'e bağlı NBC televizyonu ve kablolu yayınlarıyla 8 Ekim 2003 tarihinde birleştirerek medya sektörüne NBC Universal'i kazandırmıştır. NBC ve Vivendi SA'ın birleşmesiyle oluşan NBC Universal Viacom, AOL Time Warner, Disney ve Newscorp'tan sonra dünyanın beşinci büyük telekomünikasyon grubu olmuştur.

Vivendi, 2 Aralık 2007 tarihli teklif ve 17 Mart 2008 onaylı anlaşma sonucunda ise Activision ile 18.8 milyar $ karşılığında dünyanın en büyük ve en kârlı video oyun yayıncısı Activision Blizzard'i oluşturmuştur. Bu birleşme ile Activision’ın Guitar Hero, Call of Duty ve Tony Hawk gibi çok satan video oyunları ile Vivendi Games’in Crash Bandicoot ve Spyro, Blizzard Entertainment’ın StarCraft, Diablo ve dünyanın en çok satan abone tabanlı oyunu World of Warcraft'ın portföyleri bir araya getirilmiştir. Activision Blizzard bu birleşme ile dünya oyun piyasasında büyük bir pazar payına sahip olan Electronic Arts'e rakip olmuştur.

Fransız sabit hat operatörü SFR ve Fas'lı devlet tekeli Maroc Telekom'un büyük hissedarı olan Vivendi, 2007 yılında Türk Telekom'un % 55 hissesine sahip olan Oger Telecom'dan Telekom'un %30-35'lik hissesini satın almak istemiştir. Ancak yapılan görüşmeler anlaşmasız sona ermiştir.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]