Yangın tatbikatı - Vikipedi

Bir tatbikatta yoğun duman altında tahliye olan öğrenciler

Yangın tatbikatı, kapalı bir alanda çıkan yangın veya diğer acil durum'larda bir binanın nasıl boşaltılması gerektiğini uygulama yöntemidir. Çoğu durumda binalarda bulunan yangın alarm sistemi etkinleştirilerek yangın alarm tatbikatı başlatılır. Tatbikata katılan kişilerin en yakın acil çıkıştan kurallara uygun şekilde tahliye olması beklenir. Yangın tatbikatı prosedürleri hastane veya yüksek bina gibi bina tiplerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı bina tiplerinde bina sakinleri binayı tahliye etmek yerine binanın içinde yeniden konumlandırılabilir. Tahliyenin istenen bitiş zamanında gerçekleşmesi istendiğinden tahliye aralığı ölçülür ve acil durum sistemi veya tahliye prosedürleriyle ilgili sorunlar, çözülebilecek şekilde tanımlanır.

Binalardaki yangın tatbikatlarının amacı, yangın, duman, karbon monoksit veya başka bir acil durum meydana geldiğinde herkesin mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde nasıl çıkılacağını bilmesini sağlamak ve bina sakinlerini yangın alarmının sesine alıştırmaktır.[1]

Amerika Birleşik Devletlerinde düzenli yangın tatbikatları yapılmadan önce, 1958'de Şikago'da özel Katolik okulu Our Lady of the Angels'da bir yangın vakası olmuştu. İkinci kattaki çocuklar orada mahsur kaldı; ne öğretmenler ne de öğrenciler binadan güvenli bir şekilde nasıl çıkacaklarını bilmiyorlardı. Pek çok çocuk pencereden atladı ve birçoğu da çıkışa ulaşamadıkları için hayatını yitirdi. Okul'un aşırı kalabalık olmasının yanında yalnızca iki ay önce bir yangın denetiminden geçmiş ve o sırada gerekli sayıda yangın çıkışı ve yangın söndürücüye sahip olmasına rağmen, duman dedektörleri ve yeterli yangın alarmlarına sahip değildi.[2] Yangın tatbikatlarına olan ihtiyaç bu olayla ABD'de fark edildi; yangının ardından aylık yangın tatbikatları yapıldı. Daha sonra yapılan bir araştırmada yangın eğitiminin de yangını önlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı:[kaynak belirtilmeli] İnsanlar yangını neyin başlattığı ve yangın çıkması durumunda ne yapılması gerektiği konusunda daha fazla bilgi edinmeye başladı. Ayrıca yangının başlamasına ve büyümesine neden olan tehlikelerin de farkındaydılar. Yangından sonraki bir yıl içinde, Our Lady of the Angels'da bulunan tehlikeli koşulların çoğu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki binlerce okulda ortadan kaldırıldı.

  1. ^ "How To Conduct A Fire Drill At Work: A Step-by-Step Guide". AlertMedia (İngilizce). 17 Ağustos 2018. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2019. 
  2. ^ Cunningham, Thomas (n.d.). "Our Lady of the Angels: A Historical Perspective on School Fires". WithTheCommand.com. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015.